Nu stiu daca am spus pana acum, insa sunt fan Richard Bandler. Pentru mine intra in categoria geniilor pe care le apreciez. Acum de curand am inceput sa citesc o carte de-a lui „vremea pentru schimbare”. Chiar traim vremuri in care trebuie sa ne schimbam.
M-a amuzat foarte mult un caz prezentat de Richard Bandler, a unui tip care se credea Hristos. O sa spun pe scurt in cuvintele mele. Ideea lui bandler e simpla: Inainte de toate incerca sa-l racoredezi la realitate. Bandler s-a dus in spital la bolnavul care se credea Hristos. Nu i-a spus nimic. Avea o ruleta la el si a inceput sa-l masoare. L-a rugat sa se aseze si sa-si intinda mainile la orizontala, apoi l-a masurat din nou. Bandler a adus si doua scanduri late si mari si le-a asezat jos. Apoi a inceput sa faca semn cu creta pe cele doua scanduri si pe palemele lui si la picioare. La un moment dat „nebunul” curios l-a intrebat:
– C e faci aici?
– Bandeler: Tu esti Isus Hrisos, iar maine este Vinerea Mare, te pregatesc pentru rastignire!
Nebunul in acel moment a luat-o la sanatoasa, strigand ca nu are nimic, si ca Bandler nebun.
De atunci tipul s-a vindecat si nu s-a mai crezut Hristos.
Mi-a placut teribil aceasta maniera de a racorda la realitate. Astfel ca atunci cand oamenii cad intr-o prapastie si au fel si fel de idei mergi intra in jocul lor. Nu incerca sa-i convingi ca nu au dreptate sau ca sunt nebuni. Intra in jocul lor, joaca dupa regulilor lor si du jocul mai departe. O sa fie nu numai amuzat ci si foare „curativ” pentru persoana in cauza.
Cu aceasta ocazie mi-am adus si aminte de un pricipiu in negociere pe care-l amintesc uneori la cursuri> Punctele slabe ale partenerului caute-le in prelungirea punctelor tari 🙂 … sau altfel> Punctele slabe nu sunt decat prelungirea celor tari.
Cristina, referitor la metoda lui Bandler de a crucifica un schizofren, cred ca are un sambura de adevar dar nu cred ca ar functiona cu adevarat pe un schizo. De cele mai multe ori acela ar fi zis: „inseamna ca e timpul sa fiu crucificat” si probabil ca s-ar fi intins la sol. NLP-ul nu e panaceu universal dar inca are resurse nedescoperite.
@Peter: citatul din Weltwoche e f bun! O chestie similara mi s-a povestit acum 3 zile: mai multi prieteni se duceau in Olanda cu masina. Intr-un sat la granita cu Germania, vad mai multi batrini cum stau afara si se uita linistiti la masini. Unul dintre prieteni ridica bratul in forma salutului lui Hitler, dar zice: Heil Fritz! la misto. Toti batrinii automat ridica bratul si raspund Heil Hitler! fara macar sa-si dea seama de „greseala” prietenului!
Cu opinia lui Bandler nu prea sint de acord. In viata mai ai de a face cu oameni mai „nebuni” care se cred f destepti, etc. Eu incerc sa le vorbesc la nivelul lor, dar in fond le explic de ce gresesc cum gindesc pe un ton f linistit. Uneori m-au inteles si si-au dat seama de greseala – chiar daca nu prea le-a convenit. Alteori au tinut-o pe a lor si atunci ii lasi in pace…
@ elena
iti dau dreptate ca pot exista si alte metode de a comunica cu un nebun. Experienta citata se refera la a-l vindeca si era prezentat ca un caz izolat, care este incarcat si de o morala pentru cine doreste sa o inteleaga
Cristina, Marian e trainer, nu psihiatru 🙂
Ceva din Cioran, Caiete:
„Citesc în Weltwoche:
Psihanaliză in Germania. Un domn între două vârste nu-şi poate mişca braţul drept. Analizele nu vădesc nici o infirmitate organică: sunt cât se poate de normale. Psihanalistul nu ajunge la nici un rezultat-întrebările lui, sau răspunsurile pacientului nu duc nicăieri. Derutat, psihanalistul dă o lovitură de maestru: strigă:Heil Hitler! Braţul drept al individului se mişcă şi execută la perfecţie salutul nazist.”
asa este sunt trainer nu psihiatru. Apropo de astea am intalnit cazuri in care oameni vin la curs …in loc sa consulte un specialist in psihiatrie. Se mai intampla, este o experienta interesanta. Este o discutie lunga si nu as vrea sa o port mai ales ca imis sunt foarte dragi cursantii.
Ca o curiozitate..oare exista studii validate ale domnului Bandler? Sau trebuie sa credem in orice povestioare fantasmagorice, doar pentru ca sunt scrise de Bandler? O idee de reflectat….In al doilea rand, din nefericire nu cred ca este corect conceptul de „racordare la realitate”. Practic, se mizeaza doar pe utilizarea paradoxului :).
P.s: daca ma duc deci, intr-un spital de nebuni si o sa ii spun unui schizofrenic paranoid care crede ca va fi crucificat, ca am venit sa il crucific, va fi vindecat? Nu de alta, dar daca metoda lui Bander functiona, spitalele de nebuni ar fi trebuit sa fie de ceva timp goale….
P.s2: ati incercat acest principiu de racordare la realitate? 🙂 Chiar, de ce nu, intr-un spital de nebuni? 🙂 Ar fi interesant de urmarit rezultatele 🙂
@ Cristina
Despre Bandler sunt prea multe lucruri de spus pentru a fi rezumate intr-un comentariu. Iti recomand doua linkuri pentru aprofundare.
http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Bandler
http://www.youtube.com/watch?v=8vlcsFJyEXQ
si de ce nu un search pe google
http://www.google.ro/search?hl=ro&q=richard+bandler&btnG=C%C4%83utare+Google&meta=&aq=f&oq=
PS activitatea lui bandler este mult mai complexa decat exemplificarea din acest post
unul din articolele care ma conving ca se poate face si „quality blogging”…grats.
@peter
multumesc frumos 🙂