pile la angajare?

” Echipa Fundaţiei CADI-Eleutheria, cu suportul logistic al IRES, a derulat în perioada 4-11 decembrie 2010 o anchetă naţională pe bază de chestionar ce are ca temă principală poziţionarea indivizilor din mediul urban comparativ cu cei din mediul rural în raport cu instituţiile pieţei muncii.

Este formarea utilă pentru găsirea unui loc de muncă?

Am încercat să estimăm percepţia pe care oamenii o au despre rolul jucat de formarea profesională în procesul de angajare şi am adresat respondenţilor întrebarea Ce credeţi că ajută cel mai mult pentru a găsi un loc de muncă? cu următoarele variante de răspuns: cursurile de calificare, recalificare şi perfecţionare; relaţiile, pilele şi cunoştinţele sau norocul:

  • Relaţiile, pilele şi cunoştinţele sunt percepute ca fiind cele mai utile de către 49% dintre respondenţi,
  • urmate de cursurile de (re)calificare şi perfecţionare – 29% şi
  • noroc – 16%.

Mi s-a parut mare cifra de 49% care face referire la pile la angajare, însă analizand putin cred ca este adevarat. Realtiile, pilele si cunostintele, pot fi percepute si pozitiv, nu neaparat negativ. De exemplu atunci cand hotaram sa achiztionam ceva, o recomandare ne intareste increderea. Ca angajator, stiu ca interviul nu este sfânt! Interviul de angajare poate fi înșeltor pentru angajator! La fel stiu că un angajator se ferește să angajeze în graba, dintr-un motiv extrem de simplu, conform codului muncii va fi foarte greu sa-l dea afara daca nu-și face treaba.

Relatiile și cunoștințele mai pot fi vazute și dintr-un alt unghi și anume al personal brandingului! Serviciile vor reși să supraviețuiească în viitor   dacă vor fi tot mai mulți oameni care să recomande serviciul respectiv! Oamenii sunt tot mai sceptici atunci când apelează la serviciile unei persoane, astfel că recomandările devin plusul valoare.

O interpretare personală a mea, urmare a rezultatelor studiului de mai sus, pentru personale care vor să se angajeze ar suna cam așa:

Dacă dorești sa-ți mărești șansele la angajare ar trebui să facu următoarele lucruri:

  1. crează-ți și dezvoltă un cerc de cunoștințe și relații care să te poată recomanda
  2. intră în cercuri de socializare ceva mai business
  3. gasește căi prin care realizările tale pot fi vizibile
  4. alegeți cursuri de perfecționare cu atenție (în conformitate cu nevoile tale) și dezvoltă-te!
  5. construieșteți un personal branding puternic (este foarte ușor acum cel puțin în mediul online)
  6. norocul și-l face omul cu mâna lui, oferă-ți noi oportunități permanent și devoltă o atitudine pozitivă!

Oare este prea forțată interpretarea mea? poate prea onestă sau poate prea neortodoxa?  Posibil 🙂 Astept cu interes opinii si va propun si acest articol legat de cum se face networking cu rezultate

Rate this post

3 thoughts on “pile la angajare?”

  1. @Monica: sunt perfect de acord.

    @Marian: Algoritmul tau mi se pare genial. Cred ca ar trebui sa-l dezvolti intr-un articol. Ca sa te parafrazez „in viata nu primesti jobul pe care il meriti, dar cel pentru care esti recomandat!” =). Totusi cititorii tai nu ar trebui sa inteleaga gresit algoritmul, mai ales ca tu consideri ceva apriori: cel care il incearca se pricepe la ceva =). Deci ar fi un pas 0 in care viitorul angajat isi alege o meserie („sef de director” nu e o meserie 🙂 ). Avem suficiente exemple in jurul nostru de oameni care au folosit recomandarile si cercul de prieteni si apoi au excelat prin incompetenta si iresponsabilitate.

    Din fericire nu mi se pare complicat sa iti alegi ceva si sa devi bun in domeniul respectiv, mai ales in prezent cand accesul la informatie este atat de facil. Inca o observatie: chiar daca nu esti as in domeniu sunt si alte calitati care compenseaza lipsurile tale: seriozitatea, dorinta de perfectionare etc.

  2. Atat angajatii cat si angajatorii confunda, din pacate, termenii: pila si recomandare. Insa nu doar ii confunda ci ii interpreteaza si gresit. Nu e nimic rau in a oferi o recomandare, sau a te angaja printr-o recomandare. Personal, consider ca recomandarea devine pila in momentul in care esti angajat pe un post care nu are nici o legatura cu experienta ta profesionala/studii absolvite si nici tu nu ai nici o legatura cu postul respectiv.
    Mai adaug, ca invidia e cea care transforma recomandarea in pila. Personal, consider, ca cei care reusesc sa se angajeze prin recomandari au un mare plus: sunt oameni foarte sociabili, care-si construiesc relatii si inteleg necesitatea lor, sunt oameni care muncesc pentru propriul brand si se fac cunoscuti.(ceea ce ai spus si tu 🙂 )
    Raspuns la intrebare: consider ca interpretarea ta este realista, deloc fortata si deloc neortodoxa.

    1. cand am scris postul aveam in cap exact comentariul tau! Cred ca nu am avut sufienta inspiratie sa spun lucrurilor pe nume asa cum ai facut-o tu. Mi-a placut mult:
      invidia e cea care transforma recomandarea in pila
      :))
      Foarte tare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!