Increderea este ca aerul – când este prezentă nimeni nu o realizează, când este absentă, o observă cu toții.
Warren Buffett
Fie că ești trainer, coach, vânzător, partener de afacere, coleg, partener de viață, angajat sau subaltern, prestator de servicii, sau orice meserie ai avea, a primi încredere are un rol esențial. Într-o lume în care oamenii devin din ce în ce mai sceptici, dacă vrei ca cineva să aibă încredere în tine, nu mai este de ajuns un mic truc, sau o frază aleasă, este nevoie ca tu să ai o bază stabilă, construită din obiceiuri care spun că ești o persoană de încredere.
Am ajuns la concluzia că mulți oameni buni nu progresează așa cum își doresc și nu au succesul meritat, nu pentru că sunt incompetenți sau nu fac ceea ce trebuie, ci mai degrabă pentru că nu primesc încredere. Probabil știți că atunci când ai încredere în cineva faci multe pentru acea persoană sau împreună cu acea persoană, însă când nu ai încredere, acționezi rezervat și bați în retragere.
Autorul care mi-a clarificat acest concept teoretic destul de general este Stephen M.R. Covey. Covey continuă munca tatălui său într-un mod frumos aducând în atenție acest concept numit încredere.
Cele 13 obiceiuri pe care le găsești mai jos sunt prezentate în cartea Speed of trust. Sunt convins că niciunul dintre aceste obiceiuri nu reprezintă o noutate absolută pentru tine. Totuși, prin maniera în care sunt sintetizate și clarificate, pot fi cel mai bun fundament pentru ca tu să primești încrederea meritată.
Obiceiurile contează, contează ce facem în fiecare zi. Crearea încrederii nu este o acțiune singulară. Sunt obiceiuri simple pe care le poți integra în viața ta foarte ușor. Vestea bună este că oamenii îți pot schimba obiceiurile dacă vor. Covey avertizează, iar eu sunt pe deplin de acord, că orice obicei dus la extrem debalansează și nu mai obținem efectul dorit. Așadar, ele trebuie practicate cu eleganță și fără exagerări.
[headline style=”6″ font_size=”22″ font_style=”normal” font_color=”%23f72727″ font_spacing=”1″ font_shadow=”none” align=”center” headline_tag=”h2″ highlight=”%23ebeaea”]13 obiceiuri ale persoanelor de incredere[/headline]
- Fii precis în vorbire și în folosirea cuvintelor
Acest obicei se referă la claritate, precizie și evitarea ambiguităților. Nu înseamnă lipsă de eleganță. Fii onest! Nu distorsiona faptele. Utilizează un limbaj simplu. Nu încerca să creezi false impresii.
- Demonstrează respect
Arată că-ți pasă. Nu simula. Respectă valorile, rolul și părerile oamenilor. Nu-i judeca. Tratează-i cu respect mai ales pe cei care nu pot face nimic pentru tine. Fă lucruri mici și drăguțe pentru oameni.
- Creează transparență
Spune adevărul într-un fel în care poate fi verificat. Fii autentic. Nu ascunde informații, nu lucra cu agenda ascunsă.
- Recunoaște când greșești
Recunoaște când greșești și încearcă să repari lucrurile. Cere-ți scuze când este posibil. Recunoaște când ai greșit – nu lăsa mândria să te conducă. Fii corect și atunci când greșești.
- Arată loialitate
Acordă credit oamenilor și recunoaște contribuția acestora. Vorbește despre oamenii care nu sunt de față ca și cum ar fi. Nu vorbi familiile de rău și nici nu te implica într-un mod negativ în discuții față de oamenii care nu sunt de față. Oferă-le ajutor atunci când poți.
- Oferă rezultate
Fă ca lucrurile să se întâmple și du-le la bun sfârșit. Încadrează-te în timp și în buget. Ai scuze sau soluții. Nu-ți căuta scuze pentru că nu ai reușit să oferi rezultatele promise/așteptate.
- Devino mai bun
Nu înceta să înveți și să te dezvolți. Ține cont și de feedbackul pe care-l primești și mulțumește. Nu-ți imagina că ce te-a adus aici te va duce mai departe.
- Confruntă-te cu realitatea
Realitatea nu este întotdeauna confortabilă. Privește rezultatele tale, viața ta, calificările tale, pregătirea ta, relațiile personale. Observă punctele slabe, îmbunătățește-le și întărește-le pe cele tari. Nu proceda precum struțul.
- Clarifică așteptările
Crezi că toate lucrurile se subînțeleg? Mai rar! Clarifică așteptările acasă, în business, în cursuri, în relații. Spune ce vrei! Clarifică ce aștepți tu și clarifică ce pot aștepta ceilalți de la tine.
- Practică responsabilitatea
Nu acuza pe alții pentru ceea ce nu ai reușit tu. Asumă-ți rezultatele, asumă-ți și eșecurile. Nu te eschiva.
- Mai întâi ascultă
Lucrează cu mai puține presupuneri și ascultă, chiar dacă intuiești ce vrea să ți se spună. Mai întâi trebuie să înțelegi, apoi pune un diagnostic dacă este necesar. Ascultă ce este important pentru ceilalți. Ascultă folosindu-ți urechile, ochii și inima. În nici un caz nu cunoști toate răspunsurile.
- Respectă-ți angajamentele
Atunci când promiți ceva, ține-te de cuvânt. A îți respecta angajamentele este o chestiune de onoare. Când intuiești că ești pe cale de a nu le respecta, renegociează rapid așteptările până nu este prea târziu.
- Extinde increderea (oferă încredere)
Demonstrează deschidere pentru oferirea încrederii. Implică costuri mai mari să nu oferi încredere decât să o oferi. Nu poți cere cuiva să-ți ofere ce tu nu-i oferi.
Mai multe despre încredere și cum o putem declanșa, despre ce acțiuni putem întreprinde în situații urgente, pe termen scurt, mediu și lung, aprofundez în training Mastery (cursul de formator pentru avansați).
Ce poți face acum?
După ce termini de citit acest articol și ai văzut și videourile pentru clarificare, cel mai nimerit lucru pe care poți să-l faci este să acorzi atenție mărită acestor obiceiuri. De exemplu, sortează aceste obiceiuri, în ordinea intensității cu care le practici. Eu, de exemplu, am fost surprins să constat ca obiceiul 9 era pe ultimul loc. Atât de multe lucruri s-au schimbat de când am integrat acest obicei în viața mea cu intensitate crescută, nici nu va imaginați. La finalul articolului veți găsi și câteva Wallpaper-uri pentru cele 13 obiceiuri. Cine știe, poate dacă le veți seta pe desktop ca background vor fi mai vizibile și vă veți reaminti să le aplicați mai des. Alege-l pe cel pe care ai vrea sa îl exersezi mai des.
Încă ceva, când faci sortarea, nu lua ca factor principal cât de important este acel obicei pentru tine, ci gândește-te în primul rând, cât este de vizibil fiecare obicei în raport cu ceilalți.
Vezi ce obiceiuri sunt pe ultimele trei locuri, iar apoi gândește-te cum le-ai putea integra în viața ta. Fiind obiceiuri, trebuie doar să le repeți mai mult până devin parte a firii tale.
Vă recomand cu căldură două cărți scrise de Covey:
- SMART TRUST, the defining skill that transforms managers into leaders, ed Free Pres 2012
- The speed of Trust. The one thing, that changes everything, ed. Simon & Schuster, 2006
Mai jos, îți propun să intrăm puțin în profunzimea încrederii. Întrucât acum organizez un eveniment pe tema relațiilor de gen în business și nu numai, sunt ca un burete, absorb totul, mă minunez, simt că progresez și văd și rezultate. În această a doua parte a articolului, vă ofer instrumente practice pentru implementarea celor 13 obiceiuri, instrumente aplicabile și punctuale în funcție de gen.
[headline style=”6″ font_size=”22″ font_style=”normal” font_color=”%23f72727″ font_spacing=”0,5″ font_shadow=”none” align=”center” headline_tag=”h2″ highlight=”%23ebeaea”]Increderea – descoperă diferențe în funcție de gen [/headline]
Răspunsul pe scurt este da, sunt diferențe mari, iar dacă vrei să vezi exact care sunt aceste diferențe parcurge articolul în continuare.
Am pregătit mai jos trei videouri din care vei înțelege concret că femeile dobândesc încredere într-un mod diferit față de bărbați. Din video veți afla și sugestiile lui John Gray pentru a motiva un bărbat sau o femeie și cum poți declanșa încredere in funcție de gen.
Evident, în măsura în care citiți acest post în timp util, vă recomand conferința cu John Gray care va avea loc în România, în data de 17 noiembrie 2015, cu tema: Descoperă secretele negocierii, comunicării și motivării în funcție de gen. Rezervări de locuri la preț redus prin click aici.
Eu personal, îl admir mult pe Gray pentru că are modul lui practic de a explica lucrurile. Vă las să vizionați cele trei videouri cu el.
Diferențele dintre creierul unui bărbat și creierul unei femei și ce legătură au aceste lucruri cu motivația și încrederea
[video_player type=”youtube” youtube_remove_logo=”Y” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”10″]aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj1uZjBVY25jd0hrOA==[/video_player]
Din acest prim video aflați despre diferențele dintre creierul unui bărbat și creierul unei femei și ce legătură au aceste lucruri cu motivația și încrederea. Conform DEX încredere este sentimentul de siguranță față de cinstea, buna-credință sau sinceritatea cuiva; credință. Expr. Om (sau persoană) de (mare) încredere = persoană căreia i se poate încredința orice secret, orice misiune. Din acest video afli cum primești diferențiat increderea din partea unei femei sau a unui barbat.
Ce contează cu adevărat pentru o femeie pentru a putea oferi incredere?
[video_player type=”youtube” youtube_remove_logo=”Y” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”0″]aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj04LWR5TXpmLUhZdw==[/video_player]
Din acest al doilea video aflați ce contează cu adevărat pentru o femeie și ceea ce bărbații înțeleg mai puțin. Tendința bărbaților este de a judeca și cataloga nevoile doamnelor, în loc de a le înțelege, a le accepta și de a le transforma într-un avantaj competitiv. Este un video destinat în primul rând bărbaților, însă este bine să fie urmărit și de doamne 🙂
Ce fraze cheie le puteți adresa bărbaților pentru a declanșa increderea?
[video_player type=”youtube” youtube_remove_logo=”Y” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”0″]aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj1wMW15eU04OUVBMCZsaXN0PVBMMkZBMzc2NTdENzgxN0VFMiZpbmRleD0xMw==[/video_player]
Din acest al treilea video veți afla care sunt acele fraze pe care le puteți adresa bărbaților pentru a-i motiva. Fiind motivați vă pot oferi încredere. Un bărbat demotivat nu poate oferi încredere, devine bosumflat și apatic. Sunt fraze simple, pe care doamnele ar putea să le adreseze bărbaților cât mai des. Nu ar avea decât de câștigat! Chiar dacă este un video destinat femeilor, este indicat să fie urmărit și de bărbați pentru clarificare 🙂
[button_1 text=”Vezi%20promotia%20activa%20la%20evenimentul%20John%20Gray%20prin%20click%20aici!” text_size=”14″ text_color=”#000000″ text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”13″ styling_height=”15″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”1″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_shine=”Y” styling_gradient_start_color=”#ffa035″ drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”Y” inset_shadow_vertical=”0″ inset_shadow_horizontal=”0″ inset_shadow_blur=”0″ inset_shadow_spread=”1″ inset_shadow_color=”#ffff00″ inset_shadow_opacity=”50″ align=”center” href=”https://www.marian-rujoiu.ro/john-gray-reducere/”/]
[headline style=”6″ font_size=”22″ font_style=”normal” font_color=”%23f72727″ font_spacing=”0,5″ font_shadow=”none” align=”center” headline_tag=”h2″ highlight=”%23ebeaea”]Câteva citate despre incredere [/headline]
La final vă ofer și o listă cu citatele mele preferate despre încredere.
- Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! – Mahatma Gandhi
- Trebuie să ai încredere și să crezi în oameni, altfel viața devine imposibilă. – Anton Chekhov
- Aceluia care nu are destulă încredere nu i se va acorda încredere. – Lao Tzu
- Încrederea este lubrifiantul care face organizațiile să funcționeze. – Warren G. Bennis
- Încrederea nu poate fi ordonată. Totuși este adevărat că singurul care câștigă încredere este cel care e dispus să acorde încredere. – Gustav Heinemann
- Cei care au încredere în noi, ne educă. – George Eliot
- Încrederea oamenilor în lideri reflectă încrederea liderilor în oameni – Paulo Freire
- Să nu ai niciodată încredere în acela care şi-a încălcat o dată cuvântul – William Shakespeare
Știu, de asemenea, că pentru a primi încredere este nevoie să ai și tu încredere în tine, însă acesta este alt subiect 🙂 Fără a avea pretenția că am surprins toate aspectele care țin de încredere o să mai revin cu acest subiect, abordând alte perspective și voi oferi și alte instrumente.
Recapitulând, pentru ca a fost un articol lung 🙂
- sortează obiceiurile
- decide să te focusezi pe cele din coada listei
- aplica sfaturile lui John Gray (si detalii despre conferință prin click aici)
- mai jos sunt listate cele 13 obiceiuri care le poți seta ca background pentru calculatorul tau.
Lasă-mi un comentariu cu părerea ta și împărtășește mai departe pe rețelele sociale. Ma ajuți să-mi duc misiunea mai departe și faci un gest frumos și pentru prietenii tăi 🙂
Cu prietenie și încredere,
Marian
P.S. Alege-o pe cea preferată, și apoi apasă view image, save image as sau set as desktop background (în funcție de opțiunile browserului folosit)
SINCERE FELICITĂRI, MARIAN!
Și…AZI…cuvintele din Articolul Tău îți modelează Creierul și-ți cuceresc Sufletul!
Ce ne-am face fără citit…?!
Și fără cuvinte, fără scrieri alese, fără Articole atât de MRF (MAGNIFICE-RARE-FRUMOASE), cum sunt, cum remarc și cum mă bucură…?!
Așa este, cuvântul este aproape esențial și în Articol – în creație, și în VIAȚĂ, în general!
Pentru că, suntem ființe sociale și avem nevoie de dialog, de comunicare…!
DA! Cu siguranță, se poate cuceri LUMEA, se poate cuceri Mintea, se poate cuceri SUFLETUL cu CUVÂNTUL, așa cum minunat și frumos ai reușit TU – AZI MR, prin Articolul Tău Superb la Superlativ. Pentru că, cuvintele din Articolul Tău, chiar îți modelează Rațiunea și-ți cuceresc Inima!
Așa e, Articolul Tău, nu se poate ignora, la cât e de fenomenal și nici lăsat la o parte!
Impecabil, Articolul Tău de AZI, gândire magică de la primul cuvânt, la ultimul cuvânt!
Cuvinte înălțătoare găsesc în cele …13 OBICEIURI OMENEȘTI…, în al căror zbor te topești, în mâini de splendoare!
Chiar îmi place enorm, Articolul ăsta, fiindcă are nu numai o metaforică imagine de calitate, fior filosofic-psihologic, ci și mănunchiuri de idei la fel de reușite!
Aș fi selectat…OBICEIUL 9…, DAR, mă tem să nu defavorizez întregul ARTICOL, care are o compoziție, aș zice…PREA PERFECTĂ…!
Mai bine, spun așa:
FOARTE FRUMOS ARTICOL, pe care-l acopăr Azi în Palma Mea, cu lumina unei STELE, pentru a lumina drumul și altă dată, DAR, și cu RAza SOARELUI, drept antidot pentru a încălzi mereu SUFLETUL OMENESC, umplându-i golul din EL!
Mai mult decât atât, găsesc aici în Articol, un ÎNDEMN, ceva de genul…MINTEA și INIMA trebuie să le antrenăm tot timpul, tot așa cum Echilibrul, Normalitatea trebuie recucerite permanent pentru că, nu sunt o ștampilă valabilă veșnic…!
DA, chiar așa este! Este, ca și cum AZI, prin ARTICOLUL TĂU, ne-ai spune:…Îndăznește și mai mult în viața asta răvășitoare, pentru că, în îndrăzneala vieții este și Geniu și Putere și Magie, și numai așa…rămâi o MINTE ÎNCREZĂTOARE, CURIOASĂ și NEOBOSITĂ în căutările vieții și, cu siguranță te vei angrena într-un JOC, de unde vei extrage adevărata filosofie și psihologie a vieții, fără să pierzi valorile de bine, frumos, adevăr și dreptate…!!
AșaDAR, așa cum zici și tu prin…CELE 13…, să rămânem valoroși, așa zic și eu prin… ALTE 13…, să rămânem la fel de valoroși și, sigur vom avea valoare, vom avea o intuiție a încrederii, a binelui, a frumosului și a adevărului!
Așa că:
1. Să rămânem OAMENI, ca să fim valoroși!
2. Să avem în viața de zi cu zi, acel echilibru lăuntric!
3. Să nu ne pierdem niciodată spiritualitatea!
4. Să fim deschiși spre adevăr, spre inedit, spre creștere-n cunoaștere!
5. Să rămânem vii, liberi în creativitate și afectivitate pentru că, numai trăind așa, rămânem funcțional integrați în OMENESC (suntem exact ceea ce trăim în interioritatea noastră)!
6. Să nu mai punem tot timpul preț pe conceptul de…a avea…, ci pe cel de …a fi…!
7. Să avem curajul ăla, de a fi noi înșine, ființe omenești integre și creativ integrate-n bucuria aia de a trăi în încredere, renunțând la o confortabilă neîncredere!
8. Să trecem peste tristețile nefirești ale vieții și să fim încrezători și iubitori, și atunci vom fi plini de răbdare și blândețe – de virtuțile alea alese, care-și au IZVORU doar din iubire!
9. Să avem grijă, ca viața noastră să nu se spargă în bucăți, pentru că, atunci înseamnă că valorile noastre au dat greș, iar noi nu facem altceva, decât să bâjbâim în întuneric, în căutarea unor noi valori!
10. Să avem o viziune, iar pentru asta, trebuie să avem și să oferim încredere, ca să existe speranța încrederii!
11. Să rămânem OAMENI COMPLEȚI plini de TRIADA – MAC (MORALITATE-AFECTIVITATE-CREATIVITATE), și atunci vom rămâne negreșit și plini de Încredere, de Curaj, de PERSONALITATE!
12. Să rămânem la valoarea maximă, generatoare de Inteligență, de Etică și de Cultură, de Libertate și de Responsabilitate!
13. Să nu negociezi Încrederea pentru că, nu poți negocia Încrederea! ÎNCREDEREA (alături de FERICIRE) face parte din lucrurile alea cele mai valoroase, cele mai prețioase și importante din viața noastră, care sunt nontranzacționale. A încerca să negociezi pentru EA, e totuna cu a o distruge pe loc. Nu există conspirații ale încrederii, ale fericirii! Pentru că: dacă trebuie să convingi pe cineva să te iubească, atunci poți fi sigur că nu te iubește; dacă trebuie să lingușești pe cineva ca să te respecte, atunci poți fi sigur că nu te va respecta niciodată; dacă trebuie să convingi pe cineva să aibă încredere-n tine, să știi cu siguranță că, de fapt, nu are!
Cei care navighează prin viață ghidați de negociere și regulament pot ajunge departe în lumea materială, dar rămân singuri și neîmpliniți în sens emoțional. DE CE…?! Pentru că, valorile tranzacționale creează relații construite pe manipulare. Doar negocierea aia pe baza regulilor și ordinii sociale ne ajută să fim și să rămânem Ființe Omenești funcționale pe lumea asta. Și să înțelegem, că fără încredre nu există principiile alea pline de soliditate, care să dicteze deciziile. Și, atunci, vom fi chiar capabili să înțelegem lumea din jurul nostru, și prin rațiunea și voința noastră să căutăm să o îmbunătățim.
Pentru că,… NOI – OAMENII OAMENI… suntem singura șansă de creativitate și ingeniozitate, suntem singurii capabili de Conștiință de SINE și atunci putem spune lesne că, singurul sens autentic al existenței este abilitatea aia de a crea sens!
Și azi, prin acest ARTICOL, MR, dăruiește și reușește să creeze și să ajute orice om să devină OM, semănând pulberi de aur peste cei ce vor să crească-n cunoaștere și să se îndrepte spre lumea din jurul lor cu iubire, bunătate și înțelepciune, să deosebească adevărul din minciună și să ardă (nu să mocnească) pentru ideea de bine și frumos!
Mulțumesc Frumos și zi minunată pe mai departe!