Am fost de 4 ori în excursie India, ca turist, să zicem așa. Acum, când scriu acest articol sunt în India a patra oară și intenționez să mai vin. Mulți prieteni mă întrebă cum a fost, de ce mă reîntorc, care e ideea, ce sfaturi le dau dacă vor să meargă.
India, este foarte mare, iar zonele sunt foarte diferite, în funcție de ceea ce-ți dorești poți face și o alegere bună. De asemenea, este complicat să ai așteptări, pentru că de cele mai multe ori lucrurile sunt diferite și s-ar putea să nu-ți placă dacă ai niște așteptări complicate.
Să începem însă cu prima întrebare:
Unde să mergi în excursie în India?
Sunt multe opțiuni, îți las câteva variante pentru a înțelege diferențele.
1. Excursie India (în Tibet)
Da, ia citit bine, dacă vrei să vezi Tibetul, practic nu trebuie să mergi în Tibetul chinezesc. Acolo este doar comercial, daca întradevăr vrei să vezi Tibetul autentic e nevoie să mergi în India, la granița cu China, unde mănăstirile și-au păstrat foarte mult din ceea ce înseamnă Tibetul. Aici să mergi zile întregi la altitudine de peste 5000 metri (cu mașina…nu pe jos), să vezi temple și tibetani pe bune, poate însemna o experiență de neuitat. Pentru mine a fost o călătorie cu adevărat specială. Valea Spiti este zona în care trebuie să mergi. Am scris un articol pe această temă, îl găsești prin click aici.
2. Excursie în Delhi
Ei bine notez și această opțiune, dar nu ți-o recomand. De fapt îți recomand să mergi în Delhi, dar așa 1-2 zile, în trecere, la plecare sau la venire. Sunt câteva obiective care merită văzute, este o experiență, dar în nici-un caz locul în care să-ți planifici tot sejurul. Să te plimbi cu Rișca prin Delhi e o experiență, dar repet aici nu mai găsești prea multe din ceea ce înseamnă India pe care o vezi în filme, în cărți și de care îți povestesc cei care au vizitat-o. Deci pune-l pe listă, însă în trecere.
3. Excursie India Rishikesh
Rishikesh este o zonă aparte. Aici, cumva e centrul spiritual al Indiei. Când am ajuns aici, inițial, nu mi-a plăcut. Fusesem înainte în Tibet și de la liniștea de acolo, aici in Rishikesh mi s-a părut un haos total. În două zile eram obosit mort :). Dar a fost doar o primă impresie, pentru că pe măsură ce am început să descopăr lucruri m-am îndrăgostit cu totul de Rishikesh. Aici găsești Cursuri de Yoga, fel și fel de terapii Ayurvedice, masaje, tratamente, Astrologi, Ashrame, medici Ayurvedici, maeștri, peșteri de meditație ..etc.
Aici vei găsi și mulți turiști care vin pentru 2-3 săptămâni sau pentru luni. Un concept complicat, dar aici pare că nu există timp, iar ceea ce simți poate fi interesant. Aici este locul meu preferat în care îmi încarc bateriile, pur și simplu mă relaxez și din când în când mai fac câte o vizita la cate un obiectiv sau maestru.
Aici oriunde întorci privirea vezi o cafenea, un centru de yoga, un centru de Astrologie, un medic Ayurvedic, un curs, un centru de masaje, un centru de meditație. Singura problemă este că nu știi ce să alegi. Noi am avut norocul să găsim pe cineva care ”să aibă grija de noi”. Adică ne recomandă, ne duce, ne aduce, ne cazează. Fiind un centru frecventabil de turiști sunt și multe fake-uri, deci șansa să fii păcălit este destul de mare dacă nu ai pe cineva local aici, cum îl avem noi pe Raj Sharma. Ca perioade bune pentru Rishikesh sunt septembrie octombrie și februarie-Martie. În rest e foarte ploios și destul de cald.
Au și niște slujbe frumoase pe malul Ganga pentru curățare de Karmă pe car noi le-am gustat din plin, au masaje, au meditații, cam tot ce vrei.
Ai l-am întâlnit pe Swami Prakash și am beneficiat de învățăturile și tehnicile sale de Meditație. Chiar și în pandemie am avut parte de câteva sesiuni online. Acum am în plan să ofer aceste înregistrări cu subtitrare în limba română, sub forma unui Masterclass în platforma Life University. Fiind iubitor de Masaje, tot aici am avut norocul (recomandarea lui Raj) să beneficiez de cele mai bune masaje din viața mea cu Vicky. Chiar zile acestea discut cu Vicky, poate reușesc să-l aduc în România. Deci observați că Rishikesh este locul care ”m-a prins”.
4. Excursie în India – Dharamshala – Dalai Lama
Ei bine, abia acum aduc în discuție această opțiune. Paradoxul este că pe mine numai Dalai Lama mă interesa inițial. Era pe lista lucrurilor pe care vreau să-l fac în această viață și anume să-l întâlnesc pe Dalai Lama.
Prima dată însă nu le-am întâlnit pentru că Valea Spiti este destul de departe de Dharamshala, a doua oară am fost în Rishikesh într-o perioadă în care Dalai Lama nu avea evenimente publice și abia a treia oară am mers in Dharamsala la învățăturile lui Dalai Lama. Mi-a plăcut, însă cred că aveam așteptări complicate, cum am scris mai sus, adică dacă mă pui sa aleg între Dalai Lama și Rishikesh probabil voi alege Rishikesh, însă e o chestiune de gust până la urmă. Merită să mergi, însă atenție, nu oricând, ci atunci când are învățături, că altfel mergi acolo si vezi doar o locație. Dacă vrei să participi la eventul cu Dalai Lama, iei legătura cu Lucian Papuc, care organizează diferite călătorii inițiatice in India. El de obicei fixează aceste călători în Dharamshala când are Dalai Lama învățături. De obicei se formează grupuri din România de 20-30 de persoane care merg la aceste învățături. Și în Dharamshala sunt o mulțime de lucruri de văzut, merită, cel puțin odată în viață.
5. Excursie în Sudul Indiei – Goa, Kerala
Aici încă nu am fost. Nu mă grăbesc pentru că aici destinația este gândită mai mult pentru plaja și relaxare. Este totuși o opțiune bună dacă asta îți dorești de la India. Eu aș vrea să merg și în sud, dar as vrea să găsesc o opțiune în care să particip la un eveniment a lui Satguru. Probabil, atunci mă voi mobiliza să merg și spre Sud.
6. Excursie India – Ladakh
Aici încă nu am fost, dar simt ca este destinația următoare. Este tot așa mai pe liniște, în munții Himalaya. Din ce am înțeles în luna Iulie Lucian o să organizeze un grup și o să merg și eu împreună cu el. Un tur frumos cu priveliști uimitoare cu vizite la temple, o experiență pe care vreau să o am 🙂
Ce excursie în India să alegi?
Este o întrebare care nu are un răspuns valabil pentru toată lumea.
Depinde ce vrei, unde vrei, ceea ce cauți, când vrei să mergi.
De exemplu prin tururile mele, am vizitat și Taj Mahal. Nu m-a dat pe spate deloc. Super comercial, arată bine pe afară, dar în interior nimic de văzut. O cameră mică, care mirosea super urat. Dar l-am bifat, l-am văzut, dar nu m-a impresionat. Mai frumos a fost drumul până acolo. E mai mult așa de făcut fotografii pentru instagram 🙂 Ca experiență în sine, nu mare lucru, cel puțin nu pentru mine.
Să mergi organizat sau pe cont propriu într-o vacanță în India?
Aici am o părere destul de clară.
Cel puțin prima dată sau primele dăți nu-ți recomand să mergi pe cont propriu. Probabil mergând pe cont propriu vei economisi 200-300 de euro (maxim) însă riscurile sunt prea mari din multe puncte de vedere. De exemplu o fată a luat un Uber de la aeroport spre Rishikesh, iar la jumătatea autostrăzii, după două ore de mers, șoferul a dat-o jos din mașină spunând-i că nu-i mai merge mașina (mașina mergea, șoferul a plecat mai departe). Și să rămâi noapte în mijlocul Autostrăzii, fără semnal eventual, nu e un sentiment prea plăcut. Norocul ei a fost că la un moment dat a găsit semnal și l-a sunat pe Raj Sharma (se știau din trecut) și acesta a trimis o mașină după ea, însă prin ce spaima a trecut săraca fată nu vă imaginați.
India e cât de cât o țară sigură, dar nu atât de sigură să mergi unde ai chef, când ai chef. E mult mai safe dacă are cineva grijă de tine.
De exemplu, Lucian Papuc, de care spuneam mai sus, organizează aceste călătorii, cred că de vreo 15 ani, însă în continuare, lucrează aici cu Raj Sharma (Spiritual India Tour).
Fără cineva local de aici e dificil.
Raj te poate duce la temple, Astrologi, Medici, Ashrame, cursuri, etc. Poți și tu să mergi pe cont propriu, însă nu merită să-ți asumi riscurile. Cel puțin eu așa consider. Și acum, când am venit a patra oară, tot cu ajutorul lui Raj am venit. Mi-a rezervat bilet de avion, transfer de la Aeroport, cazare și apoi mi-a organizat diferite activități. De exemplu ieri ne-a dus la Asharamul Beatles, diseară o să mergem să vedem un apus, iar mâine ne duce la un super Astrolog.
Ai și opțiunea de a lua o excursie în India de la o agenție de turism din Romania.
Recunosc că pe mine nu m-a tentat, pentru că tururile organizate de ei sunt super comerciale, adică nu prea ai ocazia să vezi India așa cum este. Chiar dacă la prima vedere pare un preț ușor mai mic, este bine să vezi cu atenție unde esti cazat. Dacă ești cazat la 30 km de ce e interesant, nu e o afacere să mergi ore în fiecare zi pentru câte un obiectiv. Apoi, nu prea ai să vezi în asemenea tururi, întâlniri cu Maeștrii și chestiuni așa mai mișto.
Eu merg pe mâna lui Raj. Recunosc că Raj acum mi-e și prieten și îl recomand fără ezitare oricui vrea să meargă în India. Deci, ca și concluzie eu zic prima dată să verificați calendarul lui Lucian Papuc, când organizează excursii, iar apoi dacă vreți ceva diferit puteți lua fără probleme legătura cu Raj. Tot la Raj, apelează și vedete din România, cum ar fi Smiley sau Loredana Groza, deci zic eu că e de încredere 🙂
Condițiile de cazare, masă și transport în India
Cazare în India
E bine de știut și acest aspect. Condițiile de cazare în India nu sunt cele mai bune. Te poți caza și la 5 stele, dar nu merită prețul părerea mea. Când vii in India, de fapt petreci extrem de puțin timp în cameră. Cred că cel mai important este să ai apă caldă și aer condiționat. Asta e baza, în rest, în funcție de cât vrei să plătești și ce condiții minime îți dorești poți să alegi varianta potrivită pentru tine. În prima mea călătorie am fost destul de contrariat de condițiile de cazare, însă încet, încet m-am obișnuit iar acum nu mai sunt atât de interesat de condiții. Însă mă interesează minim două lucruri: apa caldă și aerul condiționat 🙂
Practic poți plăti pe noapte începând de la câțiva zeci de euro pe noapte, până la sute de euro. Deci depinde de buget și de pretenții. Însă nu te aștepta să plătești 30 E/ noapte și să primești condiții de 5 stele.
Condițiile de Masă
Cu mâncarea mai greu, cel puțin așa a fost pentru mine prima data. Nu prea m-am obișnuit cu condimentele lor . Însă, dacă vrei să mergi la sigur îți recomand să mergi mai mult pe salate și sucuri. Faci un detox cu ocazia asta 🙂 Ca si costuri cred că undeva la 5 Euro pe o masă e bugetul mediu. India nu e o țară renumită pentru curățenie, din contră, deci e important unde alegi să mănânci.
Condițiile de transport
Aici e important din nou, zic eu. Transportul cu autobuzul nu e o variantă. La fel nici cu trenul. Înghesuială mare, balamuc mare.
Îți recomand, indiferent de varianta pe care o alegi să beneficiezi de transport privat. Bine, dacă vrei să mergi în tur Valea Spiti sau Ladakh nici nu vei găsi transport cu trenul sau Autobuzul prin munții Himalaya. Nouă de fiecare dată, Raj ne-a asigurat transportul cu mașini ok (Toyota) cu șoferi ok, aer condiționat, iar de exemplu în Valea Spiti, aceștia au fost cu noi pe tot parcursul călătoriei. Din punctul meu de vedere, fiind un tur dintr-un loc în altul, varianta de mașină privată cu șofer este o opțiune. Într-o mașină, în funcție de numărul de locuri merg 4-5 persoane parte din același grup.
Cât costă să mergi în India?
Evident, e greu de răspuns, depinde unde mergi, cât stai, ce program de vizite ai, de ce transport beneficiezi și ce nivel de confort dorești. Ca idee, nu merită să vii într-o vacanță în India o săptămână, planifică-ți undeva la două săptămâni. Biletul de avion este 8000-1000 euro la care se mai adaugă toate cele vreo două săptămâni, minim încă 1000 Euro (vizite, transport, cazare etc). Deci rotund, undeva minim 2000 Euro. Apoi, cât mai cheltui pe aici?
Depinde de tine, mesele sunt ieftine, însă daca dai iama în suveniruri, masaje, donații, tratamente, suplimente, …etc. poți cheltui oricât de mult. Însă, la minim așa ai nevoie de măcar vreo 500 euro bani de buzunar, mai pe economie.
Merită sau nu să mergi în India?
Eu sunt rezervat în a spune cuiva: Trebuie să mergi în India! Ar putea să aibă o mare dezamăgire, nu știi ce așteptări au oamenii. Uneori când plec spun prietenilor că merg în India, nu-i întreb însă dacă vor să meargă. Cred că decizia de a merge în India sau nu trebuie să fie una asumată de cel care merge. Și probabil cu cât vii mai deschis și fără așteptări cu atât ai șansa să te bucuri mai mult.
Este greu de înțeles de ce unora le place foarte mult, iar altora deloc. Sunt oameni care vin în India și stau luni de zile pe aici, alții vin odată și nu mai vor să audă a doua oară. De exemplu, vedeam pe Facebook că Will Smith a fost aici în urmă cu vreo 3 ani la același Astrolog la care mergem și noi. Interesant.
La fel și Beatles și-a găsit aici în India inspirație pentru ceea ce au creat. Tot aici s-au făcut filme mișto precum 7 ani in Tibet sau Eat, Pray, Love cu Julia Roberts.
Tot aici în Rishikesh (fac promo acum) și-a făcut formările de Yoga și Denis Dochioiu și tot aici a ajuns și profesor de Yoga, adică e posibil să vii in India și ea să-ți fie teacher 🙂 Am realizat împreuna cu ea un Masterclass online de Yoga, găsești detalii despre acest curs Yoga prin click aici.
Dar, India nu este doar despre/pentru vedete, aici vei întâlni oameni obișnuiți. India este mai ales pentru oameni obișnuiți, zic eu, așa ca mine sau ca tine. O bună prietenă a venit aici și a stat luni de zile în Ashramul unui Mare Maestru (Muji). Unii se regăsesc pe sine aici, aici își regăsesc liniștea, alții își găsesc sensul. Cred însă că dacă vii stresat că vrei ceva anume, ai putea să fii dezamăgit. Aici vii și atât. Te lași surprins. Diversitatea este foarte mare, e posibil să rezonezi cu totul, cu nimic sau numai cu o anumite lucruri. De exemplu, să stai pe malul Ganga la un ceai ore în șir ar putea fi o super experiență sau o plictiseală totală. Ține de fiecare. Ar putea să ți se pare prea liniște uneori sau prea mare agitație alteori.
Ce o fi și cu India asta?
Nu știu, dar e ceva. Aici au loc părerile diferite, toleranța religiilor, amalgamul de emoții. Nu degeaba Dalai Lama s-a refugiat în India. Aici a fost primit cu brațele deschise de mulți ani, aici continuând să-și țină învățăturile. Aici pare că timpul stă în loc sau mai degrabă nu există timp.
Oamenii de aici nu vor să te convingă să crezi sau să nu crezi în ceva, să vrei sau să nu vrei ceva, pur și simplu e un spațiu deschis.
Dacă mai ai curiozități sau întrebări mi le poți lăsa printr-un comentariu.
Sper să-și fie de folos ce am scris și cu mare drag îți doresc o călătorie reușită.
Linkuri utile:
- Profil Facebook Lucian Papuc
- Profil Facebook Raj Sharma
- Website Spiritual India Tour (Raj Sharma)
- Website Dalai Lama
- Masterclass Yoga (Denis Dochioiu)
Disclaimer
Nu am primit bani să scriu acest articol nici nu am vreun comision pentru a-i menționa pe Raj, Lucian, Vicky, Swami Ji..etc. Pur și simplu acești oameni mi-au oferit atâtea experiențe, încât îmi face plăcere să scriu și să vorbesc despre ei venind în întâmpinarea celor care vor să afle informații despre ce presupune o călătorie în India.
Călătorie Frumoasă!
Cu Drag,
Marian Rujoiu