Acest subiect nu este unul comod pentru că poate deja intuiti ce sunt de fapt vampirii sociali și poate cineva apropiat vouă sau chiar dumneavoastră ați putea fi uneori, însă nu-i niciodată târziu să vă oferți ocazia de a deveni mai buni. Acest articol va fi însă util în primul rând oamenilor care vor să identifice vampirii sociali din jur și să se ferească de ei. Mai departe voi face o descriere a acestora și o clasificare pentru a fi mai eficienți în lupta cu ei, urmând ca apoi să dau câteva indicații despre cum ne putem feri de ei.
1. Vampirul neputinței
Acest vampir social suge energia celor din jur spunându-le că nu or să reușească niciodată. Dacă întâlnește un om care și-a propus să realizeze ceva face tot posibilul pentru a-l seca de energie. Îi repetă la nesfârșit că nu va reuși niciodată, că este prea greu, că este imposibil sau că este nerealist. Va încerca să-l convingă pe toate căile că trăiește cu capul în nori, că nu este racordat la realitate. Asemenea vampirilor acesta încearcă să-și convingă victima să devină una asemenea lui, adică o persoană lipsită de energie și de încredere în forțele proprii. Vedem așadar cât de rafinat acționează acest vampir. Recunoaștem rapid acest vampir întrucât nu a realizat mai nimic niciodată și ca urmare nu permite celor din jurul lor să realizeze ceva fie că este vorba de viața personală, fie că este vorba de viața profesională.
2. Vampirul invidei
Acest vampir atacă acei oameni care au deja realizări. El încearcă să-i convingă pe cei care au realizat ceva că este cu totul întâmplător, puteau să eșueze la fel de bine. El spune fie că au realizat pe căi necinstite fie că au avut un norc care nu va ține mult. Acești vampiri invidiază oamenii care au un mic business sau unul mare, îi invidiază pe cei care au acumulat ceva material, ajungându-se până la invidii mai rafinate cum ar fi: invidiază familiile care sunt fericite, care au copii fericiți. Acești vampiri sociali cufundați în nimicnicia lor invidiază tot ce este bun în lume. Asemenea vampirilor neputinței nici ei nu reușesc să aibă nimic bun în viață din simplul motiv că aceste gânduri negative nu vor atrage nimic bun în viața lor. Cu cât vor gândi mai murdar cu atât viața lor va fi mai murdară. Este o lege simplă care funcționează în tot universul. Primești ceea ce oferi! Ei vor oferi doar invidie și gelozie, vor fi permanent nefericiți și au un scop precis în a ataca semenii și prietenii lor care au succes și sunt fericiți. Ei încearcă să intre în viața lor să distrugă tot ce este bun, iar dacă nu reușesc încearcă în cercul lor social să facă acest lucru. Izolat, aceștia au și reușite, lucru care-i motivează să continue demersul lor absurd.
3. Vampirul greșelii
Acest vampir stă la pândă zile, luni, săptămâni în șir pândind greșeli. Pe acest vampir îl vom întâlni la tot pasul, la serviciu, în familii, în diferite cercuri sociale . Vei recunoaște ușor acest vampir întrucât vei observa că este fericit când găsește victime care au făcut greșeli. Atunci acționează cu brutalitate având în același timp o licărire ciudată în priviri bucuros că în sfârșit ai greșit. Imediat ce identifică o greșeală ei sar asupra victimei secătuind-o de energie. Ei extrapolează greșeala reducând sensul vieții persoanei în cauză la greșeala respectivă. Acest vampir are avantajul că poate identifica concret o problemă. Scopul acestui vampir este de a distruge încrederea în sine a persoanei și de a arăta celor din jur acest caz . Cu cât va identifica mai multe victime cu atât se va hrăni mai mult și va deveni mai puternic. Acesta suge energia victimelor mergând până la a distruge o carieră sau o viață personală. La fel ca și ceilalți vampiri încearcă sa câștige adepți din rândul victimelor. De obicei pe acești vampiri ii vei reunoaște ușor pentru că nu încearcă să facă nimic deosebit cu viața lor. Teama de a greși este atât de mare pentru ei că vor accepta să facă numai acele lucruri care presupun un grad de risc foarte scăzut. Uneori acești vampiri merg până acolo și creează un mediu în care victimele pot să greșească, într-un anumit fel de a spune, ei întind capacane.
4. Vampirul conflictelor
În acest caz avem de-a face cu un vampir rafinat. În forma lui cea mai simplă el intră în conflict cu diferiți oameni secătuindu-i de energie. Forma periculoasă a acestor vampiri sociali este devastatoare când generează conflicte între oameni. El dezvoltă strategii prin care reușește să pună două persoane în conflict sau două grupuri. Merge oarecum și după principiul dezbină și stăpânește. Pe parcurs va interveni discret în conflict, ajutând fiecare parte. Scopul lui nu este să câștige o anumită parte, ci să genereze acel conflict imens care va reuși să devasteze ambele părți. Uneori după ce a provocat conflictul încearcă să joace rolul salvatorului încercând să medieze conflictul între cele două părți, când de fapt scopul lui real este să se asigure că acel conflict va continua până la final. Acești vampri vor deveni mai puternici pe măsură ce generează mai multe conflicte. Uneori generând un conflict urmăresc atingerea unui scop mai egoist pentru ei (acumulare materială, avansare în carieră, etc )
5. Vampirul binelui
Această specie de vampiri este destul de greu de identificat. Ei joacă rolul salavatorilor de obicei și se deosebesc cu greu de salvatorii autentici. Acești vampiri simulează că doresc binele semenilor sau al societății când de fapt această atitudine o folosesc doar pentru a deschide uși. Aceștia sunt un fel de diavoli care umblă cu icoane în mână. Acești vampiri sunt cei care lucrează cu o agendă ascunsă, au planuri bine puse la punct, efectele fiind cu atât mai devastatoare cu cât apar mai tarziu. Acești vampiri nu au o inimă cu adevărat curată ei căutând victime inocente cu ajutorul cărora să-și pună planul în aplicare. Când întâlnești un salvator încearcă să gândești mai mult în perspectivă, să vezi care sunt consecințele acțiunilor propuse peste un an sau mai mult, cere detalii și cercetează aspecte în aparență neimportante. În plus, poți verfica informațiile prezentate de aceștia pentru a te asigura dacă ai de-a face cu un salvator autentic sau cu un vampir deghizat.
6. Vampirul aroganței
Această specie de vampiri sociali se conideră atotștiutori. Ei minimizează orice efort, se consideră superiori și au un sentiment plăcut când cei din jurul lor se simt triști, neplăcuți sau neputincioși. Vampirul aroganței pretinde că are toate răspunsurile din lume, singurele opinii adevărate fiind ale lui. El este centrul universului! Îi lipsește măsura, respectul și bunul simț. Seacă de energie pe cei din jurul lui prin atitudinea sa, prin minimizarea oricarui efort depus de cei din jur, nimic nefiindu-i pe plac. În esență acest vampir îți ascunde slăbiciunile și neputința.
7. Vampirul victimizării
Aceasta este o specie de vampiri rafinați. Ei caută atenție permanent și se victimizează. Ei vor să se înconjoare de salvatori, însă nu vor permite nimănui să-i salveze cu adevărat pentru că rolul de victimă este unul pe care-l vor juca toată viața în unele cazuri. Acești vampiri acuză societatea, acuză colegii sau partenerii de viață de situația în care se află . Aceștia se plâng în permanență dând vina pe soartă pentru situația în care se află. Dând vina pe soartă ei au scuza de a nu ieși din această situație. Ei strâng continu dovezi că sunt victime. Ei își sug de energie potențialii salvatori, scopul lor fiind acela de a strânge adepți. Vampirii victimizării nu se simt responsabili de situația în care se află și asemenea vampirilor invidei vor încerca să distrugă armonia acolo unde o identifică. Ei joacă rolul de victimă nu doar în cercuri sociale, ei intervin chiar la serviciu sau în cupluri fericite. Sunt fericiți dacă fac parte dintr-o dramă unde joacă rolul principal. La cel mai mic semn că pot fi salvați fug și își caută alt salvator. Cerșesc o fericire și o atenție care nu folosesc la nimic, nici pentru ei nici pentru alții, doar seacă de energie victimele. Acești vampiri sociali sunt deosebit de periculoși întrucât aplează la ce-i mai bun în oameni și anume dorința acestora de a ajuta. Aceste victime sunt fericite dacă găsesc foarte mulți salvatori și cu cât va avea mai mulți cu atât va crede mai mult că este într-adevăr o victimă.
8. Vampirul lipitoare
Acest al optulea tip de vampir l-am introdus ca urmare a sugestiei unui cititor al articolului. Mi-a explicat și într-adevăr este un tip de vampir care merită menționat. Acest vampir te sufocă, îți ia timpul și atenția. Te inundă cu problemele lui și nu-ți mai dă drumul. Este diferit de vampirul victimizării, acesta doar se plânge și se victimizează pe când vampirul lipitoare se ține după tine, te caută și se hrănește cu energia ta. Nu oferă la schimb mare lucru și te obosește teribil! Poate să vrea banii tăi uneori, imaginea ta sau poate doar timpul tău, însă este suficient și numai timpul. Iată cum l-a descris persoana care mi-a sugerat această categorie: ”Lipitoarea nu acceptă orice victimă ca vampirul (cel puțin așa văd eu). Vampirul se hrănește cu energia oricui sau a tuturor din jurul lui. Lipitoarea își alege potențialele ținte.Vine încet în apropierea ta și de regulă prin recomandări. Nu-și permite să se prindă de un picior slab. Cu cât mai gras, cu cât are pielea mai fină.. cu atât mai bine. Doar n-o să muncească să-ți niveleze crăpăturile din călcâie. Și nu mă refer doar la gras = salariu mare = dividende sau bani, la orice ai mult tu și ea poate lua…Și trebuie să ia de la tine pentru că…ea nu poate. Odată venită lângă tine, îți va face complimente.Va încerca să te flateze…’’Uite de ce te-am ales pe tine’’ și va începe pregătirea locului pentru plasarea ventuzei. De acum încolo veți fi împreună, la masă, la serviciu, în concediu, la școală.”
CUM NE APĂRĂM?
S-ar putea expune soluții separate pentru fiecare specie, în esență toate au un numitor comun. Acești vampiri sug energia celor din jur, întind capcane și caută să convertească alți oameni. Fiecare dintre acești vampiri a facut din stilul său un mod de viață, o credință de nestrămutat. Modul lor de a fi și de a acționa ascunde lipsa unor valori, a unor slăbiciuni și semnele unei neputințe de a se racorda social. Aceste specii de vampiri sociali pot fi rezultatul unui dezechilibru emoțional sau a unor tulburări comportamentale. Vampiri sociali sau energetici cum mai sunt numiți, au devenit astfel ca urmare a convertirii lor de către alți vampiri.
Ca de orice lucru de care dorim să ne apărăm este nevoie în primul rând să recunoaștem pericolul. Să identificăm corect atunci când avem de-a face cu un vampir social și să nu reacționăm imediat. Atenție, acești vampiri nu se vor mulțumi să vă retrageți, vă vor urmări până intrați în acord cu ei. Prin urmare pașii apărării sunt următorii:
1. Identificăm corect vampirul cu care avem de-a face
2. Nu reacționăm imediat.
3. Încercăm o retragere elegantă (de preferat să ne retragem cu mult înainte de a ne prinde în jocul lor).
4. Dacă suntem totuși prinși în jocul acestor vampiri sociali este inutil să încercăm să ne luptăm cu ei. Trebuie numai să ducem o luptă cu noi pentru a ne păstra cumpătul, valorile și direcțiile de acțiune stabilite inițial și să ieșim din joc pe cât posibil de repede.
5. Limitează pe cât posibil timpul petrecut cu acești vampiri.
6. Construiește-ți o aură și imaginează-ți că nimic nu poate trece prin ea. Nimic rău nu va intra la fel cum nimic pozitiv din ceea ce ai nu va ieși. Vizualizează această aură, zâmbește și fi optimist. Este un remediu bun care va îndepărta vampirii.
7. Poți încerca folosindu-te de respirație, atunci când un asemenea vampir se năspustește asupra ta să-ți sugă energia. Inspiră profund de 5-6 ori, gândește-te la lucrurile cu adevărat importante pentru tine și fii fericit/ă că nu te-a prins în capcană.
8. Nu-i contrazice dar nici nu te pune de acord cu ei. Încearcă să adopți o poziție neutră pe cât posibil. Este cea mai sigură atitudine care va bloca vampirul social să devină extrem de violent.
9. Păstrează distanța față de acești vampiri, de cel puțin câțiva metri, nu-i lăsa să intre în spațiul tău intim. Nu le face favoruri dar nici nu încerca să-i distrugi. Încercând să te lupți cu ei, aceștia vor deveni mai puternici.
10. Dezvoltă-te, perfecționează-te și crezi în puterile tale și în potențialul celor din jurul tău.
Doresc să menționez că sunt aspecte negative și aspecte pozitive în comportamentul acestor vampiri. Poate sunt și victime reale sau critici pertinenți de exemplu. Problema apare când acestea sunt puse în slujba răului și vampirii devin tot mai răi, tot mai agresivi, tot mai nimicitori cu semenii lor. Aceste specii de vampiri nu apar neapărat doar prin formele enunțate, pot fi și combinații între două sau mai multe tipuri de vampiri sau alte tipologii la care eu nu m-am gândit.
Aceasta clasificare a vampirilor a vizat persoanele care și-au făcut un mod de viață din această abordare, persoanele care se hrănesc cu energia celor din jur! Aceste tipuri de vampiri nu se referă la cazuri izolate sau comportamente ocazionale. Fiecare dintre noi la un moment dat poate avea ceva dintr-un anumit vampir, este însă un drum foarte lung până la ”vampir de profesie” și încadrarea lui în această categorie. Prin urmare nu-i cazul să-ți faci griji dacă uneori reacționezi asemenea unui vampir, este natural! Intreabă-te numai cât de des te comporți asemenea unui vampir și atunci o să obți răspunsul corect!
Acești vampiri sociali pot fi salvați, cu greu însă. Necesită timp, perseverență, diplomație și răbdare. Poate în viitor voi expune și metode de covertire a acestor vampiri în oameni.
Ce faci dacă ești unul din acești vampiri? Ai varianta de a continua convins fiind că nu vei aduce nimic bun în viața ta sau poate vei conștientiza că poți și meriți mai mult! Poți să iubești, să ierți, să zâmbești, să-ți faci un rost în viață. Soluții există, sunt mai aproape decât îți închipui.
Închei cu speranța că v-a fost utilă această abordare. Sper ca de acum să vă feriți mai mult de acești vampiri sociali și să vă țineți la distanță. Vampirii care nu vor fi pregătiți să renunțe la acest mod de a fi cu siguranță vor nega cele scrise. Este în regulă, va veni un timp când veți fi pregătiți cu adevărat. Îndrăzniți să visați și să sperați! Fiți mai toleranți și iubiți-i mai mult pe cei de langă voi și tot ce este bun in voi. Voi fi bucuros să primesc feedbackul vostru pe email ([email protected] ) sau printr-un comentariu.
Dar ce faci cand vampirul sentimental „5. Vampirul binelui” este o ruda de a ta, o ruda apropiata, mai exact bunica. Cum scapi de asa ceva? Exista vre-o carte sau ceva asemanator spre care ati putea sa ma indrumati?
nu stiu vreo carte, imi pare rau, fie ca e ruda fie ca nu, abordarea este aceiasi!
Pingback: Arta de a trai cu eleganta - Fata de tine si fata de ceilalti
s-ar putea sa existe si un alt tip de vampir care e foarte de treaba si care e amabil, glumet si care vorbeste foarte mult, iar cei care stau in jurul lui sa se simta lipsiti de energie poziteiva, ce tip de vampir este acesta? nu de alta dar am un prieten si cand ma aflu in preajma lui ma simt complet lipsita de fericire si sunt agitata si imi trimite o stare de stres, nervozitate, nu stiu cum sa ma explic…
nu ai de unde sa stii ce se ascunde de fapt in spatele comportamentului sau! Este posibil ca tu sa simti ce gandeste ele si de aici aceasta stare.
Pingback: Cum recunoşti un ghid spiritual autentic? | Şcoala ZENLA
Nu te contrazic! dar ceea ce ai scris tu se refera la tipuri de comportament psiholozigic si nicidecum la vampiri! Nu esti informat si nici nu ai cunostinte sau cercetati in acest domeniu! creceteaza si intra pe nivelul vibrational al cunoasterii in acest spectru! Iti pot da niste inforatii secrete…apoi iti voi arata un loc unde sa te duci ca sa ii vezi cu ochii tai! CAND DEJA O SA VEZI IN A 4-A DIMENSIUNE O SA TE SCHIMBI RADICAL! iar povestile tale vor deveni obsesia unei realitati! nu mai glumi pe tema asta! nici nu ai idee ce puteri energetice si spiritule exsta! id meu e: taurelus ai grija ce vrei sa aflii! te avertizez…ca ceea ce vei afla si vei vedea…te vor schimba radical in aceasta realitate! alegerea e a ta!
Buna Marian,
Mi-a placut mult articolul tau si cred ca este folositor, de aceea as vrea sa il recomand mai departe si pe blogul meu.
May I?
Multumesc!
Multumesc frumos! Eu sunt pentru sharing, cat se poate de mult! Poti sa-l recomanzi, chiar iti multumesc! 🙂 Mai mult poti prelua articole direct pe blogul tau cu mentioanarea sursei (autor, respectiv link)
Merci frumos si seara faina!
Pingback: Just different :) « Ideile noi au nevoie de spatiu!