Cum sa fii fericit?
Ce ne face cu adevarat fericiti?
Ce evitam?
Ce căutam?
Ce rol joaca memoria?
Ce rol joaca anticiparile?
Cum putem cumpara fericirea?
Ce spun budistii?
Ce spun cercetatorii?
Ce rol joaca liberul arbitru?
Sunt doar cateva intrebari la care veti regasi raspunsuri surprinzatoare in videourile de mai jos.
Vizionare placuta!
[sociallocker]
Daniel Kahneman: Enigma experienţei şi a memoriei
Folosind exemple atât de variate precum vacanţele şi colonoscopiile, laureatul premiului Nobel şi fondatorul economiei comportamentale Daniel Kahneman dezvăluie cum „sinele experimental” si „sinele memoriei” percep fericirea în mod diferit. Această nouă percepţie are implicaţii profunde în economie, politici publice – şi pentru propria noastră conştiinţă de sine
”Asadar, as vrea să vă gândiţi la un experiment de gândire. Imaginaţi-vă că la următoarea voastră vacanţă ştiţi că la sfârşitul vacanţei toate pozele voastre vor fi distruse, şi că o sa luaţi un medicament care provoacă amnezia astfel încât să nu vă mai amintiţi nimic. Aţi alege aceeaşi vacanţă?”
Dan Gilbert se întreabă: De ce suntem fericiţi?
Dan Gilbert, autorul cărţii Stumbling on Happiness, contestă ideea că vom fi nefericiţi dacă nu obţinem ceea ce ne dorim. „Sistemul imunitar” al psihicului nostru ne permite să fim cu adevărat fericiţi chiar şi atunci când lucrurile nu merg aşa cum le-am plănuit.
”OK. Avem ceva important de învăţat de la aceşti oameni şi anume secretul fericirii. Iată-l, gata să fie în sfârşit revelat. Unu: adună bogăţie, putere şi prestigiu, apoi pierde-le. Doi: petrece-ţi cât mai mult din viaţă în închisoare. Trei: îmbogăţeşte pe altcineva tare, tare de tot. Şi în fine: niciodată nu te alătura Beatleşilor.” 🙂
Vedeti ce au relevant experimentelle lui Dan Gilbert – Rezultatele sunt surprinzatoare
Michael Norton: Cum să cumperi fericirea?
Michael Norton împărtăşeşte cercetări fascinate despre cum pot banii cumpăra cu adevărat fericirea
”Vedem în religii şi în cărţi de autoperfecţionare că banii nu pot cumpăra fericirea. Vreau să sugerez azi că de fapt e greşit. (Râsete) Sunt la şcoala economică şi cu asta ne ocupăm. E greşit şi dacă de fapt crezi asta, nu-i cheltui cum trebuie. Aşa că, în loc să-i cheltui ca de obicei, poate dacă îi cheltui diferit, s-ar putea să meargă puțin mai bine.”
Barry Schwartz despre paradoxul opțiunilor și fericire
Psihologul Barry Schwartz are în vizor principiul de bază al societăților occidentale: libertatea de a alege. După părerea lui Schwartz, posibilitatea de a alege nu ne-a făcut mai liberi ci mai încremeniți de spaimă, nu mai fericiți, ci mai nesatisfăcuți.
”Ei bine, atunci când sunt o multitudine de alternative de luat în considerare este ușor să-ți imaginezi caracteristicile atrăgătoare ale alternativelor pe care le respingi și asta te face mai puțin satisfăcut de alternativa pe care ai ales-o. Iată un exemplu. ”
Matt Killingsworth: Vrei să fii fericit? Rămâi în momentul prezent!
Când sunt oamenii mai fericiți? Pentru a aduna date răspunzând la acestă întrebare, Matt Killingsworth a programat o aplicație, Track Your Happiness, care dă posibilitatea oamenilor să raporteze cum se simt în timp real. Printre rezultatele surprinzătoare: suntem adesea mai fericiți când suntem concentrați la momentul prezent. Reversul monedei: cu cât lăsăm mintea să rătăcească, cu atât suntem mai nefericiți
” Ei bine, sunt om de știință, vreau să rezolv această dilemă cu date concrete, în special doresc să vă prezint date provenind din trei întrebări pe care le monitorizez cu Track Your Happiness. Vizează experiența de moment din viața reală a oamenilor.”
[/sociallocker]
Pingback: Cum scapi de stres? (Managementul Stresului) – Marian Rujoiu