Astăzi am donat 114 cărți. Am decis să nu le mai țin captive. La prima vedere pare o nebunie să începi să-ți donezi din cărțile tale, chiar și din cele care-ți plac.
Aici nu mă refer doar la cazul în care, de exemplu, donezi câteva cărți pentru o bibliotecă la o casă de copii. Este mai mult de atât, când vorbim de ideea de a dona cărți. Știu, este complicat. V-o spune un colecționar de cărți acest lucru (adică eu).
Îmi place să cumpăr căți, îmi place să am cărți, îmi place să citesc cărți.
Adică, nu am în vedere doar ideea de a avea cărți, îmi place să citesc fie pentru plăcerea cititului, fie pentru a mă dezvolta personal sau profesional.
Totuși, cred că nu toate cărțile merită păstrate. Menirea cărților este să fie citite să ajute și să încânte cât mai mulți oamenii. Când te gândești la o carte, (dacă-ți plac cărțile) aceasta poate înseamnă mai mult decât un obiect decorativ, poate înseamnă mai mult decât bucuria de a avea.
O carte este emoție, este transformare, este progres, dezvoltare, învățare.
O carte este bucurie și fiecare om este ceea ce este, nu doar prin prisma a ceea ce ceține material, ci prin prisma a ceea ce face, a ceea ce simte, a ceea ce trăiește. Am scris un articol despre ce este nu este Dezvoltarea personală (îl poți citi aici).
Care sunt totuși 10 beneficii imediate dacă nu-ți mai ții cărțile prizoniere și începi să donezi din ele?
Aici, mă refer și la cărțile pe care le-ai citit și la cărțile pe care le-ai cumpărat dar nu le-ai citit. Eu tocmai am donat 114 cărți, doar din cele pe care le am la birou. Așadar, știm cu toții care sunt beneficiile în a cumpăra și a citi o carte, totși care ar fi beneficiile de a le dona, dincolo caritatea actului de donație.
- îndeplinește menirea carții și a autorului (aceea de a schimba cât mai multe vieți);
- faci un cadou, (sau mai multe) care nu te costă nimic;
- poate acest cadou transformă o viață, sau pur și simplu generează o bucurie mică când va citi cartea;
- accepți și înțelegi că rolul cărților este să fie citite nu sunt obiecte decorative;
- îți clarifici ce cărți ai de gând să mai citești în următoarea perioadă și pe care nu;
- câștigi spațiu de depozitare sau spațiu care ar putea fii mai potrivit altfel;
- înțelegi și accepți că mai important decât a deține o carte este ce-ai învățat din ea;
- dacă ai cumpărat o carte și nu ai citit-o, poate aceea carte merită să ajungă la altcineva;
- eliberezi presiunea de pe tine că ar trebui să citești toate cărțile care le-ai cumpărat;
- contribui un strop la protejarea mediului (cărțile înseamnă și pomi tăiați);
Acestea ar fi doar 10 beneficii, cu sigurață sunt mai multe. Însă, acum poate te gândești cum poți să faci acest lucru. Îți sugerez mai jos o posibilă strategie.
Cum faci să-ți vină ușor și plăcut să donezi cărțile?
La mine a funcționat bine. O poți folosi și tu și adapta după cum consideri. Sunt trei pași ușori.
Pasul 1 – așează-ți toate cărțile la un loc
Pune-ți cărțile grămadă, nu fă sortarea din bibliotecă, crede-mă că este mai eficient așa. Le vezi altfel, le simți altfel.
Pasul 2 – gândește-te o clipă
Ia fiecare carte în mână și pune-ți întrebări de genul:
- Ar fi timpul ca această carte să meargă la altcineva?
- Ar ajuta această carte mai mult pe altcineva decât pe mine?
- Am un motiv pentru a mai ține această carte prizonieră în biblioteca mea?
- Chiar am de gând să o citesc? (dacă nu ai citit-o)
- Chiar am de gând să o recitesc? (dacă ai citit-o)
Pasul 3- pune cartea în categoria potrivită
Când îți pui întrebările de mai sus, fii atent la răspunsul pe care-ți vine și alocă cartea într-o categorie. Este important nu atât răspunsul rațional, cât mai degrabă cel emoțional.
Te-ai simți bine donând acea carte?
Faci ce trebuie păstrând cartea?
Îți provoacă o bucurie mare a păstra acea carte?
Într-un fel, fii atent la răspunsul pe care ți-l vei da.
Foarte probabil vei primi un răspuns global, emoțional sau rațional, care bine ar fi să reușești să-l încadrezi întruna din următoarele trei categorii.
- Categoria 1 : Această carte mi-ar plăcea o să o donez.
Aici intră categoria cărților care ar fi mult mai plăcut dacă ar ajunge la altcineva - Această carte îmi doresc s-o țin aproape.
Cel mai probabil am să o recitesc, am să o citesc în următorii 1-3 ani. Această categorie este un teanc separat care ”urcă” înapoi în bibliotecă. - Cărți pe care le vom depozita. Aici intră categoria cărților de care nu te poți despărții, dar totuși intuiești că sunt șanse destul de mari să revii la acea carte. Totodată aici pot intra și cărțile care nu le poți încadra nici în categoria 1, nici in categoria 2. Totuși le depozitezi și când vei face următoarea sortare peste cetiva ani, le poti resorta.
Sugestii 🙂
Poți să te gândești pentru început să împarți proporțional cărțile, o treime în fiecare categorie. Fiind însă onest cu tine, transformând acest proces într-un ritual plăcut poți să obții la final proporții diferite.
Mie mi-a ieștit la final prima categorie de 50%, a doua categorie de 20% și a treia categorie de 30%.
Probabil primul lucru care îți vine în mine este că orice carte poate intra în categoria o să o citesc cândva sau o să o recitesc cândva, sau cine știe când o să am nevoie de ea sau vreau să o recitesc.
Practic la prima vedere aproape toate cărțile pot întra în categoria 3 și câteva în categoria 2.
Totuși, gândește-te câte cărți ai și câte ai recitit de-a lungul timpului. Marea majoritate a cărților sunt cumpărate și nu sunt citite niciodată și cred că nu depășește 5% categoria cărților care sunt și recitite (cred că am fost generos cu acest procent).
Dacă nu te poți hotărî, gândește-te că întotdeauna există șansa să găsești aceea carte undeva dacă vrei să o recitești.
Oare merită să ții prizoniere 100 de cărți în raftul tău, doar pentru că la un moment dat este posibil să recitești una sau două din ele. Este drept, poate chiar nu te poți hotărî, de acea există categoria 3 (cărțile pe care le vei depozita).
Ține de opțiunea fiecăruia cui donează aceste cărți. Pot fi colegi, prieteni, rude, cunoștințe, necunoscuți, clienți, parteneri, biblioteci, case de copii, școli, centre, necunoscuți, etc.
Știu că pare o misiune dificilă, însă dacă ai dubii, fă procesul și vezi cum te simți. Nimic nu te oprește să te răzgândești la final, după sortare.
După ce vei împărții cărțile în aceste trei categorii vei vedea că o să te simți mai bine. Vei dobândi mai multă claritate asupra a ce cărți vrei să citești într-un anumit interval, vei dobândi și mai multă claritate asupra a ce te interesează în acest moment și asupra planilor. Eliberând cărțile, probabil ai salvat cel puțin un copac de la tăiere, ai făcut pe cineva fericit, ai făcut un cadou și ai îndeplinit și menirea cărții de a fii citită și nu de a fii prizonieră într-un raft.
Bonus… mai e ceva.
Este un antrenament bun de luarea a deciziilor și de prioritizare. Dacă nu poți face o prioritizare cu cărțile tale, cum ai putea face cu acțiunile tale? Deci, un antrenament bun de luare a deciziilor, un exercițiu de dezvoltare personală, de management.
Cred că este un moment de creștere.
În concluzie, as vrea să știu dacă acceptți această provocare, anume aceea de a nu mai ține prizoniere cărțile și de a elibera din ele prin donare.
Lasă-mi un comentariu mai jos, spune-mi ce-ai făcut, ce o să faci sau care este părerea ta.
🙂
UPDATE
Intrucât am observat că sunt mulți doritori, atât care vor să donezi cât și cei care vor să primească, am creat o postare pe facebook unde puteți lăsa mesajele voastre și să intrați direct in legătură. Click aici pentru a lăsa mesajul tău, fie că vrei să donezi, fie că vrei să primești.
De ceva timp am cautat o solutie pentru donarea de carti si nu numai. Am mai multe carti de copii si beletristica pe care as dori sa le donez cat mai curand pentru a se bucura cat mai multi copii de ele – poate o biblioteca sateasca ?! Mentionez ca unele carti sunt mai vechi – strang carti din copilarie .
Imi puteti scrie pe [email protected]
Buna!Daca mai e valabila oferta de a dona carti….as fi foarte fericita sa donez aprox 200 buc…carti clasice putin cam vechi dar in stare buna ce poate ar face niste copii fericiti….nr meu este 0767100592
Buna ziua,
As putea dona urmatoarele carti:
-> Dictionar ENGLEZ-ROMAN si ROMAN-ENGLEZ, ed. Teora
-> Culegere de probleme pentru liceu – algebra clasele IX-XII (Nastasescu, Nita, Brandiburu, Joita)
-> Bacalaureat 2014 Matematica, ed. Corint Educational
-> Analiza Matematica si algebra pentru clasa a XII-a, ed. Nomina
-> Matematica clasa a XII-a, M1 – Culegere de exercitii si probleme, ed. CARMINIS
-> Matematica clasa a XI-a – Exercitii si probleme (Marius si Georgeta Burtea)
-> Utilizarea Calculatorului in 7 module – ECDL complet
-> Manual de franceza (Livre de l’eleve) – Festival, B1
-> Psihologie diferentiala – Tipologii de personalitate (Cerasela Tudose)
-> Franceza – Exercitii, ed. Booklet (Maria Nitulescu si Cristina Epure)
Ma puteti contacta la: [email protected]
Bună ziua. Dacă ai cărți în stare bună, de preferat ediții recente, te putem ajuta să le donezi ca să fie citite. Vom oferi cărțile către: biblioteci publice din București și din mediul rural, către centre de copii defavorizați, centre pentru persoane fără adăpost. Transportul va fi asigurat de asociație.
http://donezcultura.ro/doneaza-carti/
Buna, sunt studenta la medicina generala si as avea nevoie de carti medicale, doneaza cineva?
Am o mulțime de cărți de medicina, tratate si EMC in engleza, franceza si romana, marea majoritate de chirurgie. O mica parte sunt in Iași, oare parte in Belgia. Cineva intetrsat?
Te mai intereseaza carti de medicina?
Salutare, primesc donație de carte pentru două proiecte viitoare la care mă gândesc de ceva timp, o biblioteca în satul natal și un mic anticariat online. Cei interesați îmi pot lăsa un mesaj pe 0755515752. Mulțumesc!
Donez cărți de beletristică in special editura pentru toți. Adina
Bună ziua! Mai ești disponibil mesajul și respectiv cărțile?
Buna seara, Adina. Sunt din Bragadiru Ilfov. Mai ai carti pentru donat? Mi-ar placea tare mult sa primesc si eu cateva, daca se poate. Mailul meu este [email protected]. Multumesc mult. Andreea
Adrian am de donat vreo 350 de carti daca te mai intereseaza insa unele aucopertile usor deteriorate. Sunt din Bucuresti
Buna dimineata. Eu am un numar foarte mare de carti de oferit. Cartile sunt si din literatura romana, dar si din literatura universala. Astept sa ma contactati.
Buna ziua ,
Acesta este nr. meu 0722686481.
Multumesc.
Bună ziua! Gabriela Sfintes ma numesc și împreună cu prietena mea am înființat o asociaţie la noi în comuna, Tradiție pentru viitor se numește, pentru a face ateliere cu copiii. Am dori sa facem și o mica biblioteca. Dacă doriți sa ni le donați noua ar fi foarte drăguț din partea dvs.
Buna, am si eu nevoie de carti, din literatura romana daca s-ar putea, Eminescu, Sadoveanu, Arghezi, Cioran, Creanga, Calinescu…
Multumesc mult.
Nr.contact:0741 155650
Bună ziua, dacă mai aveți ceva cărți de dăruit, vă rog să mă sunați. Visez să organizez o biblioteca în satul natal
Buna , mai aveti cartile?
Buna ziua! As dori sa stiu dacă mai sunt persoane care vor sa doneze carti. As fi foarte incantata sa primesc câteva carti macar, din literatura universala. Nu vreau sa fac o biblioteca pentru mine, eu la rândul meu o sa le donez mai departe. Din punctul meu de vedere cartiile trebuie citite de cât mai multe persoane, nu ținute pe raft. Mulțumesc mult, nr de telefon 0743849976 .
Salutare ,
Oare mai exista persoane care mai doneaza carti?De mic am fost fascinat de biblioteca unchiului meu.Avea volume intregi de Eminescu,Sadoveanu ,Arghezi ,Caragiale si multi altii.De fiecare data imi dadea sa citesc cate o carte cu povesti ,aventuri ,eram super fericit.Anii sau scurs eu m-am mutat in alta localitate in alt judet iar unchiul s-a dus si din pacate nu mai stiu ce s-a intamplat cu cartile lui.De curand am adoptat un baietel tare frumusel si ma gandesc sa -i fac o biblioteca ca a unchiului meu cu carti multe pe care sa le citeasca cand va creste el mai mare.Deci, daca exista cineva de prin Bucuresti sau imprejurimi si vrea sa scape de carti sau discuri de vinil cu povesti ,piese de teatru m-as bucura sa le primesc eu.
Va multumesc.
Buna ziua! Nu am habar daca anuntul mai e valabil , as dori sa donez carti,doar ca nu am cum sa le livrez,trebuie sa veniti sa le ridicati personal.Daca sunteti interesati ma puteti contacta la nr. de tel 0786789695-Vrancea-Panciu
nu este neapart un anunt…ci mai degraba un îndemn.
Priu urmare daca cineva vrea sa primeaca multe carti sau mai putine, sau poate doteaza biblioteci, lasati mesajele aici
Buna ziua,
am de donat multe carti din domeniul : matematica, algebra, fizica, chimie. Manuale diverse editii, Culegeri, carti de specialitate utilaj chimic, etc. Am adunat foarte multe de-a lungul anilor si nu mai am loc de ele. Voi mai avea si beletristica dar nu am reusit inca sa le inventariez.
Pentru cele mentionate mai sus am liste si le pot da celor interesati care ma vor contacta.
Daca va intereseaza, va rog sa ma contactati pe mail: [email protected]
Am multe carti la care doresc sa renunt. Unele sunt destul de vechi, altele mai noi. Am si Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent( Calinescu), dar si cele 3 volume din ed. Academiei.Insa, nimeni nu le vrea: la biblioteci trebuie indeplinite niste conditii(printre care, cartea sa nu fie mai veche de 2015), ti se face o selectie… Cei care achizitioneaza carti, pentru anticariate), nu vin sa le ridice decat daca sunt multe, ori, eu am cam 70… Cica sunt putine… La ultima curatenie, am fost nevoita sa arunc la gunoi(!!!) foarte multe… Ma doare sufletul, caci eu lea-m cumparat cu mare dragoste, caci asa am vrut, insa acum e vremea sa le ia altele locul… Ma intristeaza sa le arunc si pe ele, ma gandeam ca, poate, le doreste cineva…
Salut! Mai ai cărți de donat? Le-aș primi cu mare bucurie.
Doresc să donez cărți beletristica, dar și limba engleză, dezvoltare personală, psihologie etc. , majoritatea in stare f bună, editate după 2000, cele mai vechi din anii ’80-’90. Locuiesc in București, zona Piata Sudului-Brancoveanu.
Posibilitati de transport nu am.
Buna seara as dori eu daca se poate sa le iau
le vreau eu pentru scoala daca le mai aveti.
Buna Elena, daca mai vrei carti, am si eu cateva de donat. Imi poti lasa o adresa de email ca sa discutam mai multe detalii.
Mai aveți cărți de donat?
Buna dimineata. Eu am un numar foarte mare de carti de oferit. Cartile sunt si din literatura romana, dar si din literatura universala. Astept sa ma contactati.
Buna! As fi eu interesata, dacă mai este valabil anunțul. Cum putem lua legătura? Multumesc anticipat! 🙂
Buna seara .
Mi-as bucura enorm daca mi le-ati dona mie !
Imi place enorm sa citesc
Buna seara, dna Theodorescu Daniela. Cum pot lua legatura cu dvs? As dori sa primesc macar o parte din cartile pe care doriti sa le donati, daca se poate,bineinteles. Nr meu de tel este 0766.817.253, Andreea. Va multimesc anticipat.
Ce bine ar fi sa le pot dona. Am multe dar nu pot sa le duc undeva tocmai pentru ca sunt multe. Daca stiti pe cineva care poate veni cu o furgoneta si oameni care sa le transporte 4 etaje (fara lift)sa le incarce si sa le ia,m-as bucura. Tel meu 0766109442
poate se vor gasi aici doritori
Unde locuiesti ?
In Bucuresti!
După peste 20 de ani de lectură, am ajus să mă cunosc foarte bine și am observat că dacă o carte este un ghid practic, o voi redeschide cu siguranță. Pe unele din această categorie le-am recitit și de peste 11 ori.
Cărțile de marketing, copywriting și orice carte care conține statistici, metode, exerciții practice este refolosită de nenumărate ori.
Am învățat să-mi eficientizez procesul de cumpărare, asta ca să nu mă mai trezesc în situația de a mă aglomera cu obiecte pe care nu le doresc cu adevărat.
Nu de alta, dar aveam casa plină de cosmetice de care nu aveam nevoie, haine care nu îmi mai plăceau după 1-5 purtări și uite așa poți să îți trăiești viața într-un haos.
Fă curățenie dar învață și să nu mai achiziționezi lucruri inutile.
sal.tot caut pe net sa vad dak sunt doritori d a.si dona o parte din carti.ce am gasit sunt vechi anunturile s finalizate donatiile.imi doresc sa alcatuiesc o biblioteca personala d unde sa poata oricine împrumuta o carte pt timpul liber.imi aduc aminte cum intrebam prin sat acum mai bn d 10-15 ani dak n ma poate împrumuta cineva cu o carte pt a avea ce citii.s dorinta mea e sa umplu eu golul acesta s nimeni sa n mai treaca prin acele dezamagiri ca n gaseste o carte d citit
Sunt din Buc si vreau sa doneze 150 carti de literatură universală.
Pentru copiii de la tara care vor sa faca o bibliotecă.Sunati-ma la telefsa.0723278952.
Dragut articol. Mi-a adus aminte de Magia ordinii si de metodele prezentate acolo.
e o carte buna Magia ordinii! Am citit-o. Cam de acolo mi se trage ideea cu a arunca..dona 🙂
Eu am peste 500 de carti de afaceri si dezvoltare personala si pentru ca am ajuns la concluzia ca sunt prea pretioase multe dintre ele ca sa stea necitite am inceput sa imprumut cunostintelor din cartile mele si am facut astfel cativa oameni fericiti. Dar sa dau de tot o carte stiu ca nu este nicidecum intelept fiindca cel care va primi cartea de tot, nu va avea nici el nici o presiune sa o citeasca si va ramane data degeaba. Vedeti povestioara cu Ana Aslan , care a ajuns mare si pt ca nu avea destui bani sa-si cumpere toate cursurile , asa ca le imprumuta de la alti colegi cu bani care le aveau cumparate si le tineau cam degeaba.. Ea le citea ca nu erau ale ei si trebuiau returnate, iar colegii care le aveau le tineau in proprietate fara sa le studieze, ca nu-i presa nimeni. Desigur ca am gasit acum vreo 2 ani , vreo suta de carti in biblioteca mea , la care le cam trecuse vremea pt a mai fi interseante pt mine, asa ca le-am donat la biblioteca unei scoli. Desigur ca am simtit o mare eliberare. Dar nu toate cartile este intelept sa le dai dupa parerea mea.
Super Iosif! Interesanta strategia ta 🙂
da, este o idee foarte buna 🙂 dar ne dai si o sugestie unde putem face donatiile?
merci!
eu le-am donat prietenilor si am dat si o serie de sugestii in articol: Pot fi colegi, prieteni, rude, cunoștințe, necunoscuți, clienți, parteneri, biblioteci, case de copii, școli, centre, etc.
Mult spor!
Multumesc, Marian!
Articolul tau este pentru mine inca un pas in decizia de a face ordine in biblioteca – am inceput si le-am scris intr-un fisier excel.
Le-am tot tinut cu speranta ca le vor citi copiii mei, insa chiar daca au ajuns la liceu, nu citesc aproape deloc – ma doare, insa asta-i adevarul.
Plus ca intentionez sa ma mut … departe.
Stiu ca Actiunea 2012 strange carti pentru Basarabia – acolo e foame de carte romaneasca.
O sa incep curand sa triez biblioteca si sa trimit carti catre urmatorul cititor 🙂
Cu bine!
Super Raluca,
Felicitari si buna idee. Ne poti da mai multe detalii despre actiunea 2101? Poate mai sunt si altii care vor sa trimita cartile in Basarabia!
E o greseala sa donezi carti. O fac de ani de zile in mod constant. Insa beneficiarii nu le citesc. Daca nu exista schimbul de energie, dorinta si sacrificiul facut, nimeni nu apreciaza cadoul. O spun din practica, din feed-back. Cartile mele raman necitite. Inclusiv pdf-urile de pe site.
Salut Daniel,
ai dreptate, cartile nu sunt citite…din nefericire. Sunt statistici care arată ca pana la 90% din ele raman necitite.Insa, aceasta este un alt aspect. cred ca necitirea lor nu are legatura cum au obtinut cartile (cumparat sau primit), pentru ca sunt multi oameni care cumpara, dau si bani si tot nu le citesc. Chiar acesta este motivul pentru care cred ca nu trebuie sa tinem cartile prizoniere, daca nu le citim sau recitim. Eu le-am daonat la cererei, adica i-am spus sa-si aleagă. Daca 1 din 10 o sa fie citita e ok, poate doua, poate vor dona si ei candva. Ideea este ca a le tine la noi oricum nu schimba situatia, eliberandu-le in lume sunt sanse sa ajunga si la persoanele potrivite. 🙂
Donarea la intamplare (la cine se nimereste) nu e recomandabila. E o pierdere de resurse. Ideal ar fi sa se „intalneasca” donatorul cu doritorul dar e aproape imposibil asa ceva. Donarea catre scoli. biblioteci, e preferabila desi nu este intotdeauna solutia cea mai buna. Pentru un rezultat util ar trebui ca donatorul sa poata informa despre titlurile pe care le are iar amatorii sa-si poata exprima dorinta si preferintele. Ma gandesc ca ar fi binevenita eventualitatea de a se publica un fisier cu lista cartilor oferite (=disponibile) iar doritorii sa le poata accesa si sa-si exprime preferinta pentru un titlu sau altul. In acest fel toate (sau aproape toate) cartile vor ajunge numai la persoane cu adevarat interesate si preocupate de o carte care-i foloseste cu adevarat. Pe de alta parte, donarea catre biblioteci (publice sau scolare) pare a fi solutia ca o carte (sau toate) sa poata fi accesata de cei interesati de un domeniu (sau titlu) sau altul. Dar si aici s-ar cuveni ca sa existe o lista (un „inventar”) a cartilor pe care le detine o biblioteca, o institutie chiar, iar aceste liste sa poata fi accesate de cei interesati si nu sa fie obligati sa parcurga sute de metri de rafturi cu carti, in cautarea eventualitatii de a gasi vreuna de interes ; asta duce totul in domeniul intamplarii si nu a posibilitatii unei cautari aflata sub semnul organizarii. Ma gandesc ca ar fi oportuna existenta unui site in cadrul caruia sa se poata insera liste /fisiere .doc „particularizate”
cu titlurile cartilor disponibile pentru donatie sau achizitie la preturi reduse si la care sa poata avea acces toti cei interesati. Eventual sa existe o evidenta a persoanelor care au achizitionat titluri si care, la randul lor, sa poata sa imprumute pentru cei interesati dintre cunostinte sau nu.
Marian, mesajul tau vine la timpul cel mai potrivit – este exact ceea ce aveam nevoie, avand in vedere ca in viitorul foarte apropiat ma voi muta in alt oras – am mai multe carti decat mobila (mobila si alte acareturi nu voi cara cu mine, insa cartile…ei…aici e-aici…mai bine zis era, pana sa gasesc in dimineata asta materialul scris de tine
pentru moment am frunzarit prelegerea ta, fiindca am dat fuga sa-ti trimit mai intai cuvintele prin care sa exprim mirarea si bucuria mea cand am vazut ca Universul mi-a auzit nelinistile in legatura cu dificultatile care apar cand te muti dintr-un oras in altul; nu m-am mai mutat de vreo douazeci de ani, asa ca imi prinde foarte bine „cadoul” pe care il primesc in dimineata asta
cu recunostinta,
Liliana
super Liliana,
Articolul devenea prea lung, insă partea de donat cărți, face parte in același timp de modul în care iti poți ține o casă în ordine.
Sa dau un exemplu: acele haine bune, care le un moment dat le trecem noi în categoria ”pe-acasa”, ajung de fapt să zacă în șifonier și ani fără să fie atinse, când la fel, ar fi simplu, după strategia utilizata cu cartile, să fie făcută o sortare, unde partea ”de donat” să fie mult mai consistentă.
Fără să arunci sau să donezi din lucruri nu ai cum să menții niciodată o ordine, un mediu plăcut în casa în care locuiești 🙂 Mai mult atunci când arunci sau donezi, devii mult mai bun în a face achizițiile viitoare (lucruri, cărți, haine, etc) , că-ți devine mai clar ce ai nevoie și ce nu ai nevoie. Deci arunci (sau donezi) si faci economii în viitor!
Este paradoxal, dar adevărat! Vin cu aceste precizări pentru că ai deschis un subiect mai larg și m-am gândit că ar putea să-ți fie sursă de insiprație, mai ales când te muți dintr-o casă în alta, pentru că strategia prezentată de mine se poate aplica și hainelor și obiectelor decorative și cărților, și electrocasnicelor, etc!
Felicitări Liliana si mult spor cu mutatul!
🙂