Cum devin trainer?

Cum devii trainer?

Mi s-a pus aceasta intrebare, cred ca de sute de ori, astfel ca m-am decis sa scriu un mic indrumar pe aceasta tema. Faptul ca-ti doresti este un lucru minunat. Mai jos vei gasi cateva sfaturi privind cariera de trainer.

Ce trebuie sa faci pentru a deveni trainer? Cum devii trainer?

1. Pentru a deveni trainer autorizat trebuie sa urmezi un curs de Formare de Formatori. Sunt foarte multe firme care organizeaza un asemenea curs. Tarifele variaza intre 400 si 2000 RON. Odata absolvit acest curs ai suportul legal pentru a practica meseria de formator/trainer.

2. Diploma reprezinta o conditie, insa este doar primul pas. Urmatorul pas este practica. Putin probabil sa gasesti companii care sa te ”creasca”, insa poti incerca. Alternativ, poti incerca in cadrul unui ONG sau gaseste chiar tu un grup de voluntari. Este important sa sustii macar trei – patru cursuri inainte de a te prezenta in fata unui potential angajator.

3. Alege-ti un domeniu de experiza. Incearca inca de la inceput sa-ti alegi un domeniu in care poti deveni cel mai bun. Atentie, din experienta am observat ca majoritatea absolventilor de TOT se orienteaza catre trainingul de comunicare. Nu este tocmai un lucru pe care-l recomand, sunt mult prea multi traineri pe aceasta zona si prea putina cerere. Incerca sa gasesti domenii cat mai specifice cum ar fi: Tehnici de vanzari, Management de Proiect, Auditor intern, Administrarea afacerii, Managementul calitatii, Managementul Proceselor, Motivarea Personalului, Marketing pentru IMM, Personal branding, etc. Vreau sa mai atrag atentia asupra unui lucru, atunci cand va alegeti un domeniu acesta ar trebui sa aiba o legatura consistenta cu experienta practica. Nu vei fi niciodata un trainer excelent daca nu ai avut experienta practica in domeniul pe care-l predai. Cursantii vor sa invete nu doar de la un trainer profesionist ci mai ales de la un trainer cu experienta. Acesta este unul din ingredientele cheie pentru a deveni un trainer de succes.

Ce ar trebui sa mai stii inainte de a deveni trainer?

  1. A fi trainer nu-i deloc simplu, asa cum pare din exterior. Vei vedea acest lucru imediat ce vei tine primul curs
  2. Trebuie intr-adevar sa-ti placa si sa faci cu pasiune aceasta meserie
  3. Sunt necesare abilitati excelente de comunicare: ascultare, empatie, claritate in exprimare, minte deschisa, flexibilitate, etc
  4. Cand iti alegi un domeniu trebuie sa simti ca ti se potriveste si sa ai experienta in domeniul respectiv.
  5. Meseria de trainer presupune dezvoltare permanenta, prin urmare trebuie sa-ti placa sa inveti si sa te dezvolti in continuu.
  6. Trebuie sa-ti placa sa lucrezi cu oamenii, poate chiar sa-i iubesti.
  7. Sa fii dispus sa accepti oamenii asa cum sunt. Sa nu-i judeci in primul rand! Daca poti, ajuta-i.

Sper ca aceste sfaturi iti sunt de folos in cazul in care te-ai gandit sa faci acest pas. In cazul care care mai ai intrebari, le astept cu interes pe adresa de email [email protected]. Sfaturile de mai sus sunt culese din experienta mea personala cu cei aproape 3000 de cursanti instruiti pana in prezent. Retine: in final, nu trebuie sa-ti placa doar ca idee sa devii trainer, ci chiar sa simti ca ti s-ar potrivi aceasta meserie.

  1. Salariu Trainer !
  2. Curs Formator acreditat
  3. Cum devii trainer?
  4. Curs trainer avansat!
  5. 7 motive sa devii trainer
  6. cum acreditezi un curs la ANC

Scris de Marian Rujoiu

Trainer Manager Extreme Training
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro

daca mai aveti intrebari puteti lasa un comentariu mai jos si o sa va raspund cu placere 🙂

Cravana-ToT2

3/5 - (5 votes)

54 thoughts on “Cum devin trainer?”

  1. Ruxandu Rares-Bogdan

    Buna seara! Ma intereseaza foarte mult acest domeniu si as vrea sa stiu daca se poate; daca urmez Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (Universitatea Bucuresti sau Universitatea Transilvania) si ma specializez prin intermediul facultatii in acest domeniu, va mai trebui sa urmez aceste cursuri de formare sau facultatea nu ma poate ajuta in acest sens?
    Pana la varsta de 18 ani am acumulat foarte multa informatie despre societate, despre cum merg lucrurile in jurul nostru si am trecut prin multe experiente care m-au invatat foarte multe lucruri, lucruri pe care as vrea sa le impartasesc si altora. Ador sa comunic, sa creez legaturi, sa fiu in centrul oamenilor sa le vorbesc, sa las ceva in urma mea, daca nu voi face aceste lucruri cred ca voi traii in zadar.
    Tin sa mentionez ca sunt elev in clasa a 12-a, cu o experienta de 4 ani in voluntariat la un ONG international+multe alte acte de voluntariat extra.
    M-as bucura enorm daca ati veni cu un raspuns la aceasta intrebare! Multumesc!

  2. Floarea-Luminita Taran

    Buna ziua, am mai multe cursuri absolvite in domeniul Beauty . Lucrez de 4 ani in acest domeniu si mi-as dori ca si eu la rândul meu sa pot preda din ce am învățat . Ce pași trebuie sa urmez ca sa ajung Trainer/Formator.
    Va multumesc anticipat pentru răspuns!

  3. Buna ziua, am o pasiune pentru caiac dar nu am o specializare sportivă, e posibil sa devin trainer pentru așa ceva?

  4. EMESE-OLGA Marczin

    Bună ziua! Aș avea și eu o întrebare. Eu vreau doar să dau informații pentru cei interesați cum să organizeze activitatea financiară ale unei firme pe care conduce. Deci nu meserie vreau să învăț… doar informații… cum și ce are de făcut un proprietar de firmă . In cazul ăsta trebuie să am pregătire de formator?

  5. Buna am diploma de absolvire a liceului si mi-am deschis un salon de infrumusetare de 1 an de zile insa lucrez cu parul de mult timp as putea sa fac cursul de formator in meseria in care lucrez adica Coafor ? Mi-as dorii foarte mult sa dau mai departe din cunostiintele mele altor persoane

  6. Buna ziua .Am studii superioare Universitatea Biotera control si expertiza produselor alimentare.ce curs de formator aș pute sa fac.Multumesc

  7. Buna ziua, daca am o diplomă de inginer si un doctorat în inginerie, mai este necesar cursul de formatori daca vreau sa tin un curs de origami pentru adulți?

  8. Buna ziua ! Sunt asistent medical cu postliceală si sunt interesat daca as putea deveni formator autorizat in acordarea măsurilor de prim ajutor (BLS), si care ar fi pasii de urmat.
    Mulțumesc anticipat !

  9. Buna ziua!

    As dori sa stiu daca pot deveni formator de baby sitter, daca am efectuat curs de baby sitter.

    Diploma de licenta o am la economie.

    Multumesc,
    Izabella

  10. Buna ziua! Daca am o diploma de protezist unghii recunoscuta M.M pot face cursul de formator si unde anume? Mai am nevoie si de altceva? Multumesc

  11. Buna. Daca imi doresc sa devin trainer pentru asistenții maternali, sunt cursuri specifice care trebuie sa le urmez sau unul general de trainer? Precizez ca sunt asistent social si profesez in protecția copilului. Mulțumesc.

    1. Cel mai bine este sa verificati conditiile oficiela, specifice pentru acest caz. Nu as presupune in acest caz pentru ca nu mi-e clar daca asistentul maternal, este un curs ANC/CNFPA

  12. Buna o intrebare pot practic meseria de cosmetician pot face cursul de formator chiar daca am absolvit 8 clase? Iti multumesc pentru raspuns

  13. Buna ziua,
    Curs trainer pentru a lucra cu copii exista ? sau alt curs ? Am studii superioare in economie , ma intereseaza predarea lb engleze la copii si diferite cursuri educative ( privat , nu in scoala ) Ce ma sfatuiti ?

    1. In acest moment nu existăă un cadru legislativ clar pentru a sustine cursuri pentru copii. Majoritatea apeleaza tot la varianta clasica: curs formator acreditat Autoritatea națională pentru calificări.

  14. Care sunt cerintele pentru a deveni trainer in cadrul unui curs de igiena? Ma refer la studiile necesare, cele pe langa cursul de formator?

  15. Buna ziua,

    As vrea sa urmez un curs de formator care sa-mi permita sa ofer la randul meu diplome avizate de Ministerul Muncii (eu sunt make-up artist). Toate cursurile de formator ofera aceasta posibilitate?

    Multumesc!

  16. Pingback: Cat castiga un trainer - Marian Rujoiu

  17. Buna Marian!

    Am savurat cu multa placere acest articol :). Toate ingredientele enumerate de tine mai sus reprezinta reteta pentru a deveni un bun trainer. Insa, exista totusi, din punctul meu de vedere inca 2 elemente cheie pe care as vrea sa le completez, din experienta mea, si anume: entuziasmul si stilul autentic.
    Va doresc sa fiti sanatosi ca sa ne mai tineti viata ocupata cu astfel de articole utile, pe langa oxigenul pe care il oferiti oamenilor care sunt atrasi de dezvoltarea lor personala.

    Va pup.

  18. Salut,eu am terminat Liceul teoretic profil sportiv (fotbal) si am certificat de calificare profesionala in urma terminarii acestui liceu ca si instructor sportiv,credeti ca,cu acest certificat ma pot folosi pentru a fi trainer pentru copii adica daca am un spatiu si firma pot face sport cu copiii ?

  19. Buna seara , vreau sa va intreb daca am doar studi medii si vreau sa infiintez cursuri de pregatire profesionala in domeniul ingrijirrii persoanelor varstnice cum pot sa procedez sa fac acest cur de trainer, imi doresc foarte mult sa fac asta , lucrez indomeniul acesta de peste 7 ani., si ma simt pregatita sa fac asta .

    1. Din nefericire legsilatia actuala nu va permite sa urmati cursul de Formator daca nu ati finalizat studiile superioare. O solutie ar fi sa livrati impreuna cu altcineva iar dumneavoastra sa va luati certificarea de „preparator formare”.

  20. Buna seara, domnule Marian Rujoiu!
    In primul rand, va multumesc pentru ca mi-ati oferit posibilitatea de a- mi clarifica nelamuririle, iar, in al doilea rand, va multumesc frumos pentru atentia acordata si pentru ajutor!
    Am intalnit doua feluri de formulari ale cursului de formare pentru a instrui, ulterior, adultii: formator (studii medii sau superioare) si formator de formator. Exista vreo diferenta intre ele, din punctul de vedere al continutului cursului, dar si din punctul de vedere al procedurii de initiere a autorizarii unui curs?
    O seara placuta!

  21. Pingback: Emotii - ce sunt emotiile pozitive si negative?

  22. Buna ziua!Va rog sa imi spuneti,explicit,cum trebuie sa procedez pentru a ajunge un formator al MInisterului Educatiei,avand in vedere ca sunt angajat de 23 ani in acest minister.Mentionez ca am curs de formator(acreditat).
    Multumesc!

    1. Daca sunteti angajat al ministerului si detineti diploma de formator, totul tine din acest moment de vointa angajatorului dumneavoastra si de fisa postului dumneavoastra. totodata, legal vorbind, faptul ca detineti o diplama si sunteti angajata nu poate obliga ministerul sa va includa in fisa postului livrarea de cursuri. Solutia explicita este sa comunicati cu ei si sa gasiti o solutie de comun acord, pentru ca acest lucru nu se poate intampla decat daca ambele parti sunt de acor (ministerul si dumneavoastra)

  23. Pingback: 7 MOTIVE SĂ DEVII TRAINER | Extreme Training

  24. Pingback: Despre meseria de trainer - iubire si valoare Marian Rujoiu

  25. Antochi Claudia

    este o meserie pe care mi o doresc de mic copil. cand mai aveti cursuri de trainer, ce pregatire trebuie sa am, si care este pretul acestuia? multumesc

  26. Foarte bun blog-ul,iar articolele ….. fara comentarii.
    Tot ce pot sa spun e ca,nu am avut decat de invatat.
    Pe langa afacerea consacrata,cea de prestari servicii,incerc sa dezvolt si sa pun in practica si cateva idei si un concept asemanator in Reghin,Mures.
    E greu,dar nu imposibil.Sper sa reusesc.
    Daca aveti pe cineva din zona,cu idei asemanatoare si cu dorinta de a le pune in practica,as fi interesat de un parteneriat si de o colaborare.
    Poate facem si un schimb de link-uri:
    http://asigurarireghin-consultantafinanciara.blogspot.com
    Toate cele bune.

  27. Buna ziua,

    Fac parte din categoria oameni ambitiosi cu idei dar fara finantele necesare.Am doua lucruri pe care vreau sa le realizez in viata mea,in aceasta ordine:
    1.Propria afacere
    2.Trainer, sa invat si pe alti semeni aflati in situatie asemanantoare
    Vreau sa devin trainer in domeniu farmaceutic dupa ce-mi voi fi experimentat abilitatile dezvoltand propria idee de afacere cu finantare europeeana (sau alte cai).As alege unul sau mai multe domenii de expertiza -Management de Proiect, Auditor intern, Administrarea afacerii, Managementul calitatii,Motivarea Personalului -pentru care pot si trebuie sa ma specializez
    Foarte simplu… Dar de unde sa incep?:)
    Cu stima,
    Cristina D.
    P.S. As dori sa primesc un raspuns pe mail , nu pe blogul dvs daca este posibil.Multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top

Pe ce adresă de email vrei să primești ebook-urile gratuite?

Vezi informații confidentialitate prin click aici!

Vezi termeni și Condiții utilizare website Life University I Marian Rujoiu prin click aici!

Te poți dezabona oricând

Privacy Policy: Promitem că adresa ta de email este în siguranță!