Aceasta rubrica si sectiunea video contine raspunsuri la intrebari oferite de mine in limita expertizei mele, a timpului si a intrebarilor primite.
Astfel, va invit sa puneti orice intrebari aveti prin comenturi la acest post. Voi selecta intrebarile mai importante si va voi raspunde cu placere fie in format video fie in format scris!
Considerati ca este consultanta gratuita . Intrebarile pot fi cat mai inovative si mai provocatoare.
pentru a pune o intrebare adauga un comentariu acum in josul acestei pagini!
🙂
Byna ziua, apreciez foarte mult cursul de training mastery. Am povestit unei prietene despre acest curs. Am voie sa îi trimit link-ul? Mai aveti promotie la acest curs?
sigur, aici este linkul : https://www.traininguri.ro/cum-devii-trainer/
Bună!
Am 20 de ani, am fost o persoană foarte calmă înainte, foarte răbdătoare și respectuoasă. Iertam repede, ft naivă de altfel. Însă, am fost făcută preș de mama iubitului meu, m-a jignit în toate felurile, m-a postat pe fb, scriind că sunt o persoană de care toată lumea trebuie sa se ferească, că fur și etc. Asta doar pt că iubitul meu s-a mutat cu mine pt că nu a mai vrut să stea acasă cu ea. Am încercat mult timp să îi vorbesc frumos mamei lui, am respectat-o, însă de fiecare dată când cumva ne întâlneam pt ceva cu ea și iubitul meu, făcea niște gesturi jignitoare.
Din păcate, răbdarea mea a izbucnit în crize incontrolabile. De fiecare dată când ii aud numele sau mai face vreun gest jignitor, devin foarte agresivă, foarte violentă, de necontrolat. Iubitul meu nu mai stie ce sa facă cu mine. Eu nu mă mai recunosc. Simt că nu mai am putere asupra acțiunilor mele în acele crize, uneori apărute doar pt ca mi-am adus aminte de ce mi a făcut. Aproximativ o zi întreagă îmi ia ca să îmi revin din criza, că să devin EU, drăgustoasă și calmă. Nu știu ce să fac ca să scap de asta… Nu mă mai recunosc.
Buna,
Eu cred co 2-3 întâlniri cu un psiholog bun ti-ar fi de mare ajutor.
Buna ziua!
Îmi puteti spune unde gasesc mai multe informații despre cuvintele „neuro” si „lingvistic” din programarea neuro-lingvistica? Sau imi puteti spune dumneavoastra mai multe?
Buna,
Aici gasești răspunsurile: https://www.marian-rujoiu.ro/nlp-programare-neurolingvistica/
Eu știu ce doresc să fiu ,însă nu știu cum aș putea realiza .
Imi place foarte mult pagina asta ,vreau sa pun si eu o intrebare.
cade strop în baltă seacă, iar afară e senin. cE SuNT!1/!?1/!?
Caut raspunsul la aceasta ghicitoare de 2 luni ma puteti ajuta
Ok
Lacrimi
Buna ziua, Marian!
Nu am de pus o intrebare.
Am de facut o apreciere.
Te felicit pentru tot ceea ce faci, pentru toate sfaturile bune pe care le DARUIESTI semenilor tai!
Bine ar fi sa poata sa tina cont de ele cat mai multe persoane, astfel societatea noastra ar fi mullt mai buna!
Eu am ajuns deja la aceste concluzii de ceva timp, singura, sau poate ca am primit informatii de undeva, din Biblioteca Universala si imi prind foarte bine.
Am sa citesc cu placere si interes tot cea ce scrii si unele carti pe care ni le sugerezi.
Mult succes in continuare in activitatea pe care o desfasori!
Cu admiratie, Marinela
Buna ziua, trec printr-o perioada foarte grea. Sunt cu sotul meu de 16 ani si avem un copil de aproape 4 ani. acum 2 luni a venit acasa si mi-a zis ca divorteaza, in perioada urmatoare trebuie sa ma prezint la notar pentru a semna actele de divort. el nu recunoste dar are pe cineva mai tanara cu 10 ani decat noi. sunt in cadere psihica si simt cum nu mai pot face fata situatiei. va rog mult daca puteti sa ma ajutati cu cateva sfaturi. multumesc
Va reocmad sa mergeti la un psiholog bun sa stati de vorba cu el. Aceasta situatie nu este de dezabatur pe email. Imi pare rau pentru ce vi se intampla
Salut Marian și îți mulțumesc pentru răspunsul tău. Îmi poți spune de ce videourile pe care le incarc in Facebook nu rulează la o calitate bună deși ele sunt în format full HD (1920x…) ? Doar dacă apăs pe butonul HD din dreapta jos ele trec la calitatea dorită, dacă nu se văd și se aud prost.
Întreb asta pentru că observ că la alte videouri se văd bine din prima, chiar dacă nu apeși pe HD. Aici e surprinderea mea.
Îți mulțumesc pentru timpul tău.
Buna ziua
V-am descoperit intamplator, cautand resurse pentru gestionarea emotiilor. Am citit articolul dumneavoastra referitor la gestionarea emotiilor negative si rezonez cu solutia propusa de dumneavoastra. Ma refer la ACT (accepta, clarifica, actioneaza). Intrebarea mea este: ce surse ati folosit, in ce paradigma psihologica/scoala ati incadra aceasta solutie, cat de relevanta este in practica. Cu alte cuvinte, ati uzat de ea? Daca da, cat de eficienta este?
Multumesc anticipat pentru raspuns
Buna Valeria,
este proria creatia, nu am incadrat-o undeva anume. Probabil psihologii s-ar pricepe mai bine sa o faca! Eu i-am vazut utilitatea in practica ori de cat eori am folosit-o, insa nu am facut o cercetare.
Salut Marian,
Am tot vazut prin articole ca dai exemple din industria auto.
Crezi ca ai putea face un articol despre vanzarea masinilor ? Cum sa
vinzi ,cum sa negociezi cu clientii si asa mai departe . Pe scurt ce ai aplica tu in situatiile respective .
Cu stima
Salut Catalin,
O să țin cont de sugestia ta în viitor. Mi-este destul de greu să scriu articole dedicate pe fiecare industrie, nu am atatat timp 🙂
Buna Marian,
In momentul de fata lucrez intr-un call center unde ma ocup de prelungirea abonamentelor si cresterea valorii acestora, contra unor servicii mai complexe. Observ ca in ultimele doua luni rezultatele mele au scazut considerabil, lucru care ma nemultumeste din toate punctele de vedere. Cu toate ca am citit destul de multe materiale despre vanzari si am aplicat ce am putut, rezultatele continua sa scada. Poti te rog sa ma ajuti cu cateva tehnici si sfaturi? Simt ca m-am plafonat si am maxima nevoie de o noua abordare.
Multumesc anticipat. 🙂
Salut Jusin,
ar fi bine sa am o solutie universala, imi dau seama insa care este problema generala, pentru ca si eu am trecut prin asemenea momente. Vezi acest articol https://www.traininguri.ro/succesul-in-viata/
Salut Marian!!! Ce tehnica de negociere ar trebui sa folosesc cu o persoana in varsta care detine un teren pe care cere un pret dublu decat valoarea lui reala, teren pe care as dori sa il cumpar.Daca ai putea da- mi dai un sfat..Apropo am citit o parte din cartea ta si mi s-a parut interesanta.Merci!
Salut,
De regula cei care cer dublu, nu vor neapărat sa vanda decat daca gasesc pe cineva intr-o situatie disperata. Al doilea scenariu este acela in care vor sa ”plece de sus” pentru a vinde peste pretul pietei, adica să fixez marja de negociere între prețul pieței si prețul cerut de ei. Ideal ar fi sa poți comunica cat mai mult cu persoana respectivă să vezi în ce situație se află și să-i faci o ofertă mai mare decât prețul pieței, de exemplu: daca v-as putea oferi suma X (care se situeaza la jumătate între pretul pieței și prețul cerut de el) mi-ați vinde? Este bine de tatonat!
Oricum, sfatul meu este să găsești alt vânzător 🙂
Buna Marian,
Am urmat un curs de formator la Extreme Training in luna decembrie 2015 si inca nu am primit diploma. Imi poti spune te rog cand este gata?
Si inca o intrebare: ma pot inregistra ca si PFA ca sa ofer cursuri de limba engleza in regim de meditatii, in situatia in care am terminat ASE-Relatii Economice Internationale si voi obtine un certificat IELTS la British Council? Si bineinteles cu diploma de formator.
Multumesc frumos,
Cristina
Buna Cristina,
cu diplomele e o situtie complicata, put si simplu autoritatile responsabile nu ”au in stoc” Acum organizeaza o licitatie pentru tiparirea lor, sper sa se rezolve repede pentru ca este neplacut pentru toata lumea. Pentru detalii cel mai bine este sa-i scrii colegei mele Roxana ([email protected]).
Legat de a doua intrebare, opinia mea este ca da, se poate! Totusi raspunsul 100% nu-l vei avea decat atunci cand vei depune dosarul sa te inregistrezi ca pfa, pentru ca legislatia nu este atat de clara pe cat ne-am dori noi!
Buna ziua! Doresc sa fac o oferta de vanzare a unui produs software pentru institutiile din zona rurala. Ce ar trebui sa urmaresc, sa pun in evidenta, ca sa o fac atractiva pt acest segment? Multumesc!
Buna Catalina,
Legat de ofertare am scris acest articol. https://www.marian-rujoiu.ro/cum-se-face-o-oferta-de-vanzari/
Te sfatuiesc sa-l citesti si sa-l aplici. Acum tu ai mai veniti si cu doua elemente in plus: 1 institutii si 2 zona rurala. Cred ca ambele coordonate iti vor face viata mai grea. Institutiile in acest moment traverseaza o perioada dificila. În trecut mergea intr-un fel, acum din nefericiere e greu in orice fel, oricat de bun ar fi produsul tau. Sigur intelegi mai bine ce vreau sa spun.
Nu stiu nici caror institutii te adresezi, nici ce produs oferi exact sa pot sa-ti spun ceva atractiv. Totusi eu m-as gandi mai degraba la strategie decat la atractivitatea ofertei. Strategie, in sensul că ar trebui sa existe 1 doua proiecte pilot, să se vada beneficiile si rezultatele, să aiba o varianta demo cu full option. Întrucat un obstacol mare il vad rezistenta la schimbare, as incerca sa gasesc o modalitate prin care ei sa-l foloseasca si daca o sa fie multumiti de rezultat, daca-i ajuta in mod real ai vanzarea aproape facuta. Cred ca varinta in care trimiti o oferta pur si simplu are sanse spre zero de reusita. Chiar depinde mult in ce masura raspunde unei nevoie, in ce masura insitutiile sunt dispuse sa plateasca sa-si satisfaca aceasta nevoie..sau o buna intrebare, vor sa-si satisfaca nevoia pe care softul tau o rezolva? Îmi lipsesc toate datele, totusi sper ca aceste sfaturi sa te ajute.
Buna , întrebarea mea ar fi cam asa „cu diploma de licența in medicina generală , cum as putea sa găsesc un post de reprezentanta medicală in SUA , unde as putea găsi ceva informații legat de asta ?” Pt ca nu am gasit informații despre asta , sper ca sa ma poti ajuta .Multimesc
Buna! nu intra in domeniul meu de expertiza. Imi pare rau!
Buna Marian,ma poti ajuta cu cateva lucruri legate de increderea in sine,ce sa fac sa am mai multa incredere in sine,cum sa procedez, ce ar trebui sa fac? Un prieten imi spunea iesi din zona ta de confort si fa lucruri noi,sunt lucruri care imi plac sa le fac si care nu imi plac sa le fac, lucruri stanjenitoare cum ar fii :mi-a zis fa-te de ras,intinde-te pe spate in mijlocul orasului,renunta la trecut,is foarte confuz,te rog da-mi niste pasii pe care sa-i pot urma in a avea mai multa incredere in sine
daca ai avea 2 vieti ce ai face?
Salut Marian!
Vreau sa deschid o covrigarie….ai puteam sa-mi zici unde ar trebui sa ma informez despre tot cea ce trebuie facut?
Mersi.
Buna Marian ,am probleme in dragoste ,fostul meu sa despărțit de mine pt ca ma comportam urat cu alti ,dar vineri cand am mers la liceu sa uitat lung la mine si ff mult ce înseamnă ??i pare rau ?va rog ajutați ma ?
in orice situatie este si o parte buna! poate este o ocazie buna sa te schimbi ci adevarat iar poi sa-ti ceri iertare 🙂
Covrigarii nu am deschis si nu vreau sa-ti dau vreaun sfat nepotrivit!
„Un antreprenor in plus, un somer in minus ” sunt somerii o problemă, iar antreprenorii un avantaj? Am primit tema aceasta la economie si nu prea am idei cu care sa formulez un mic eseu.
Pentru eseuri trebuie sa te apuci sa citesti. Raspunsul pe scurt este Da. Pe larg, el trebuie argumentat si sustinut cu date si cercetari pe care trebui sa fii dispus sa le cauti. Iti recomand si acest material, cred ca te-ar putea ajuta http://www.traininguri.ro/antreprenor-castigator/
Salut Marian, multumesc pentru raspunsul anterior. Am primit o oferta de la o firma de publicitate, marcheting si relatii publice care include un program de internship. Ar trebui sa vand intr-o perioada cat mai scurta „CARTI DE VIZITA PROBUSSINES” aproximativ 30 de pachete a cate 2000 de carti. Problema este ca eu am la actualul job program de la 08:00 – 16:30 si nu vreau sa-mi dau demisia fara sa am o baza. Ce sfat imi poti da? Precizez ca mi-as dori foarte mult sa reusesc sa intru in vanzari dar nu pot neglija partea materiala.
Multumesc frumos.
Raspunsul e simplu, daca vrei sa-ti mentii jobul, aloca-ti minim doua ore in fiecare zi dupa job. Eu in prima faza, dupa terminarea job-ului imi alocam peste 4 ore in fiecare zi. Un fel de part time! Este doar perseverenta si autodisciplina!
Salut, am 26 de ani si vreau sa incep o cariera in domeniul vanzarilor, de preferat in domeniul farmaceutic. Muncesc intr-un depozit de medicamente, depun saptamanal cv-uri la firmele din domeniu dar fara niciun rezultat. Da-mi te rog un sfat ce as putea face sa cresc sansele, ar fi bine sa fac un curs de vanzari sau de reprezentant medical?
Multumesc.
Salut,
Daca as fi in locul tau, as face cel putin trei lucruri: as citi carti despre vanzari, as merge la cursuri despre vanzari si as incerca sa-mi fac relatii si conexiuni in domeniul farma. Totodata atunci cand trimiti cv-uri urmeaza si aceste sfaturi http://www.marian-rujoiu.ro/scrisoare-de-intentie-angajare/
Salut Marian
Nu reușesc să îi spun unei persoane pe care o iubesc că o iubesc de frica reacțiilor ei (îmi e frică că mă va desconsidera și va manifesta repulsie/ dezgust față de mine – ceva de genul ‘nu mă cobor eu la nivelul tău’,’nu o să se uite nimeni la tine niciodată…’).
1.Cum crezi că aș putea face față unor astfel de reacții ?
2.Cum aș putea demonstra unei persoane că țin la ea ?
Salut Viorel!
Raspunsul la prima intrebare> Cred ca orice feedback ai primi este o lectie binevenita. Mai devreme sau mai tarziu este foarte bine sa afli in ce situatie te afli.
Raspunsul la a doua intrebare> Uite ai aici 5 solutii cadru> http://www.marian-rujoiu.ro/probleme-in-cuplu-si-solutii/
Va pot pune o intrebare?
Vreau si eu sa mi raspundeti la intrebarea mea de ce citesc
Buna Denisa,
scuze, la ce context te referi, ca nu inteleg. Poti nuanta putin intrebarea?
Salut Marian , tocamai am termint de citit Biblia Neogciatorului , am aflat multe lucruri noi ! Vroiam sa te intreb, cum as putea sa ies din zona de confort ? Eu sunt un tip destul de delasator , si nici timpul nu pot sa mi-l prioritizez din cauza asta , si simit ca trec lucruri pe langa mine si raman in spate , stagnez . De cand ma stiu , de la gradintia pana la actualul sef am auzit aceeas chestie ! Poti , dar nu vrei ! sau Poti , dar trebuie sa mai muncesti ! Deci clar e o chestie care trebuie sa o depasesc !
Salut Andrei,
da-mi voie sa te intreb ceva
si tu vrei? Ce anume vrei sa obtii?
Da vreau , vreau sa cresc profesional , sa fiu mai bun in ceea ce fac ! sa ma dezvolt pe taote planurile , cam asta am in cap eu acum !
Da vreau , vreau sa cresc pe toate planurile dar mai ales profesional ! sa excelez in ceea ce fac(vanzari)
o sa scriu un articol pe aceasta tema pentru ca nu este un raspuns pe scurt.
Subiect: Atacuri de panică la 66 de ani
Bună ziua
Mama mea în vârstă de 66 de ani are atacuri de panică de foarte dese.
Acestea se manifestă astfel: când se strică ceva (de ex. frigiderul) trebuie să vină exact în acel moment cineva să îl repare. Până în momentul reparației este foarte panicată (gâfâie, se agită) și își imaginează tot felul de scenarii negative (cum ar fi: dacă nu îl poate repara, dacă îl strică mai tare, dacă trebuie cumpărat altul …).
Atunci când cumpăr ceva (orice) mă întreabă cât a costat și aproape întotdeauna îmi spune „Doamne ce scump e. Oare cum o să mă descurc cu banii ? Nu mai știu cum să mă strâng.” – deși nu există o problemă în ceea ce privește banii.
Nu poate avea deloc răbdare. În lipsa răbdării, îmi spune frecvent „Vreau să mă liniștesc. Vreau să mă liniștesc și eu odată.”
Îmi puteți oferi un sfat practic ? Cum aș putea eu să o ajut ?
Vă mulțumesc foarte mult pentru orice informație utilă
Va recomand sa mergeti la un specialist: ori un doctor, ori un psiholog! Vedeti ce va spune, iar apoi mergeti impreuna cu mama dumneavoastra!
as putea primi si eu puțin ajutor despre cum sa răspund întrebărilor de la un interviu ?
Buna Dragos,
Nu e neaparat specialitatea mea, insa iti recomand acest articol http://www.traininguri.ro/interviu-angajare/ si suplimentar si acest video https://www.youtube.com/watch?v=IBGjeS-vssw
salut. spuneti-mi va rog ce obiecte se invata la facultatea de limbi si literaturi straine la UP Ion Creanga ?? am nevvoie urgent
nu stiu!
Daca urmezi facultatea de protectia mediului si a consumatorului ce meserii poti avea ???
nu intra in aria mea de expertiza sa pot da un raspuns cel putin rezonabil
Buna ziua,as dori un raspuns la urmatoarea intrebare:Care este cadoul ideal pentru un barbat?
Nu cred ca exista cadou ideal pentru un barbat ci exista exista cadou ideal pentru barbatul tau in functie de dorintele lui, pasiunile lui sau interesele lui.
In principiu un cadou frumos este cel care o ofera o experienta (calatorie, curs, masaj, calarie, etc) sau alternativ (gandindu-ne ca este barbat) ceva care sa-l ajute la ceva (sa fie mai bun, sa faca lucrurile mai bine sa se simta mai bine). Revin insa, cel mai mult in alegerea cadoului te poti ajuta doar tu.
Buna ziua ,
As dori sa ma inscriu la Curs Formator Bucuresti – acreditat ANC – Curs Intensiv 29 iunie-5 iulie 2015.
Am rugamintea sa imi raspundeti la doua intrebari:
1.-care este ora de incepere a desfasurarii cursului si numarul de ore pe zi pe toata durata acestuia
2.-in eventualitatea in care inscrierea se va face anterior datei de 04.06.15, respectiv pe data de 05.06.2015 pretul poate ramane tot de 690 lei?
Va multumesc anticipat !
Buna Aurel,
1. probramul cursului este si cel afisat pe site, undeva mai in josul paginii:
Program desfășurare curs formator
Luni, 29 iunie: 17:30 – 20:30
Marți, 30 iunie – zi liberă
Miercuri, 1 iulie: 09:00 – 17:00
Joi, 2 iulie: 09:00 – 17:00
Vineri, 3 iulie: 09:00 – 17:00
Sâmbătă, 4 iulie: 09:00 – 17:00
Duminică, 5 iulie: 09:00 – examen acreditat ANC
Legat de punctul 2, eu va sfatuiesc sa faceti inscrierea acum, pentru ca dupa data de 4 pretul se va modifica, iar in cazul in care doriti o amanare a termenului de plata sa faceti o solicitare telefonica la secreteriat (0726 00 55 55 – Roxana Cosma) si sigur nu va fi o problema de doua zile.
Iti multumesc!
as dori raspunsul la aceasta problema:(x+x)totul la puterea a2-a inmultit cu fractia 1 pe 4 x
Buna Alina,
Nu inteleg daca este o intrebarea serioasa, ori daca este o gluma, oricum nu raspund intrebarilor din domeniul matematicii.
multumesc
Bună ziua! Am un spațiu de 50 mp,pe care l-am impartit și am făcut 1 mag alimentar și în cealaltă parte (de 2 ani) am făcut coafor , cofetărie, electrice sanitare, produse vrac, iar coafor și tot nu se leagă nimic sa pot acoperii cheltuielile. Ce sa fac? Magazinul e ok,dar nu-l pot marii pentru ca am un mega langa și tocmai de aceea am împărțit spațiul în doua.
Mulțumesc anticipat pentru răspuns! Bogdan Garga
Salut Bogdan,
Nu-mi doresc saa-ti dau o solutie generala pentru ca imi dau seama ca aspectul este foarte important pentru tine si nu este de joaca intr-un asemenea caz. Este posibil sa fie nevoie sa te reorientezi pur si simplu, ins anu inainte de a face o analiza impreuna cu un specialist privind potentialul acelului loc.
Buna ziua, daca am certificari nlp practitioner si nlp master, pot sa imi fac pfa?
Cred ca da, insa daca vrei sa fii 100% sigura este bine sa ai si cursul de formator, intrucat este o certificare nationala acceptata si recunoscuta.
Buna !
Vroiam sa te intreb ce poti sa-mi spui despre acest domeniu : Sociologie si stiinte sociologice ? Ce locuri iti gasesti de munca ? Cam cum e platit in general ? Segaseste repede dupa terminarea facultatii ? Materia din facultate e plictisitoare si greoaie ? Cam de ce materii ai nevoie sa fii bun pt acest domeniu ?
Buna Daniel,
Intrebarile tale sunt destul de general si raspunsurile sunt oarecum la fel pentru ca daca esti bun, iti vei gasi de munca si la fel, daca esti bun vei fi platit si bine. Personal recomand facultatea, materiiile nu sunt plictisitoare, insa nu as putea sa spun ca sunt usoare. Este o facultate serioasa unde se invata. In principiu trebuie sa fi orientat catre stiintele socioumane. Adica daca-ti palce psihologia si logica, ar putea sa-ti placa si la aceasta facultate.
Bună . Sunt de meserie economist dar sufletește tind spre vânzări . Aceasta dorința vine din faptul ca acum cinci ani am fost promotor. Cum ar trebui sa procedez pentru a intra în domeniul vânzărilor?
Buna Ramona,
Sunt putin oameni care simt o chemare catre vanzari. Atentie meseria de vânzari este destul de diferita de vanzari. Nu este complicat sa intri in domeniul vanzarilor, statisticile arata ca este cel mai usor de gasit un job in domeniul vanzarilor. Sfatul meu este sa te orientezi catre un brand unde postul exista anterior. Adica sa nu mergi catre o companie care tocmai inventeaza un post de vanzari pe care-l ocupi tu. Apoi din nou, daca poti orienteaza-te către zone unde poti genera rezultate, nu te sfatuiesc in zona asigurarilor de viata, locuinte etc. Sunt si aceastea o varianta insa incearca sa gasesti zone cat mai palpabile cu istoric in spate cum ar fi: vanzari masini, vânzări papetărie, vânzări produse alimentare, vânzări servicii curente si mai putin ocazionale. Poti face si un curs de vânzări, daca nu ai deja unul, si cam asta este tot 🙂
Sant casatorita de 2ani dar sotul meu care era divortat are tendinta uneori fara sa vrea sa imi zica pe numele celeilalte .El fiibd div de 3 ani .Eu am 43 de ani el 60 .Eu ma supar si spun ca se gandeste la ea dar nu recunoaste ,cu toate ca eu vad cat de mult ma iubeste , dar asta ma supara enorm . Ce sa cred? Multumesc
Buna Elena,
sfatul meu este sa judeci si sa simti relatia in ansablul ei, fara sa o reduci la acest detaliu, chiar daca este usor suparator!
multumesc
Hy,
care este diferenta dintre un om tupeist si un om curajos?
Tupeu poate avea uneori si o conotatie negativa si este folosit in relatiile cu ceilalti cel mai des. Curaj are legatura cu propria persoana si de regula are conotatie pozitiva.
Buna,
cum se aplica in timp si in fapt metodele de coaching prezentate in „Tips & Tricks in management si leadership”? doresc sa-l aplic unui manager de echipa care este foarte negativist, vreau sa-l fac sa isi descopere atat vocatia cat si potentialul.
Sedinta de coaching o puteti aplica odata pe saptamana, iar in fapt exact cum am descris in ghid. Pentru profunzime va recomand un curs de coahcing. Nu am inteles exact care este intrebarea sau dilema.
buna dimineata,
lucrez in vanzari/credite, manager echipa (un an si jumatate exp) pe sector 2 Buc, i urma cu o saptamana am fost promovata ca manager de dezvoltare dar in sectorul 4, unde am preluat un birou care nu face profitabilitate, este pe minus si multe trebuiesc reparate. Bine ….promovarea aceasta este mai mult o perioada in care trebuie sa dovedesc ca sunt potrivita pt acest job. evident este ca trebuie sa am niste rezultate si mai evident este ca pentru aceste rezultate trebuie sa fiu un lider de platina 😉 asta imi doresc sa ajung candva. Cert este ca oamenii de aici au fost condusi intr-un fel si le este greu observ eu …sau teama sau nu stiu exact , inca nu imi dau seama …ii simt cam reticenti cu toate ca sunt o persoana foarte entuziasmata imi place sa actionez ,ma implic in tot, sunt foarte energica ,ce stiu spun si altora, am initiativa si cred ca totul este posibil ….
Buna Angela,
Este normal ce ti se intampla, majoritatea oamenilor promovati se confrunta cu aceasta problema. Fii un lider de platina, fa ceea ce ai de facut si alterneaza stilurile de conducere. Este bine sa ai entuziasm insa pentru eficienta maxima aceasta trebuie dublat de fapte.. mai ales de ale tale. Trebuie sa te orientezi catre solutii practice, aplicabile imediat, altfel risti sa nu fii luata in serioas.Implementeaza schimbarile cu pasi marunt, specifici si clari, fara sa starnesti o furtuna 🙂
Buna. Trebuie sa scriu in limba engleza 2 3 stiri care sa faca referire la multimedia treatments. Ce trebuie sa scriu mai exact?
Merci mult !
Buna Madalina,
Imi pare rau, nu intra in aria mea de expertiza sa pot sa vin cu un raspuns corect. Pot sa ma dau doar cu parerea, ceea ce nu cred ca este corect. Aici sunt explicate destul de clar http://wikieducator.org/Multimedia:Treatments
Buna ziua Marian,
Sunt de profesie asistent social si as dori sa ma lansez ca si frelancer.
Care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmez? Ce alte informatii mi-ar veni in ajutor pentru a porni cu succes pe acest drum?
Buna Lenuta,
aceasta frumoasa intrebare am mai primit-o si pentru primi pasi am schitat aici un raspuns http://www.marian-rujoiu.ro/5-sfaturi-cum-poti-avea-rezultate-stralucite-ca-freelancer/
sa ai o zi frumoasa 🙂
Buna! Ma bucur tare ca am descoperit blogul tau, am reusit sa imi descarc si cartea, am citit si cele 13 recomandari, am citit si ¨despre mine¨ si acum evident as dori un sfat… E drept ca ceea ce vreau eu sa aflu este dintr-un alt domeniu, dar am convingerea ( asa simt eu) ca vei putea sa imi dai un sfat/sa imi recomanzi un articol sau o carte sau pur si simplu sa imi scri o fraza care m-ar putea ajuta. Problema mea este claustrofobia si de fapt un teama de spatii inchise ci teama ca un pot iesi atunci cand doresc din ele, de fapt ca pierd controlul… Nu am o problema sa stau in spate in masina, dar am o problema daca usa este blocata, am o problema cu liftul, cu autobuzul… cu Wc-ul din avión, sau oricare alta incapere ce are inchidere, nu clásica ci electrónica (de exemplu). Ma sperie faptul ca ceva in mecanism se poate strica si nu pot iesi in momentul in care imi doresc sa fac asta. Imi cer scuze, daca sunt pe ¨langa subiect¨ si imi cer scuze pentru indrazneala, dar in viata poti primi sfaturi de la cine nici macar nu te astepti. Multumesc pentru intelegere.
Buna,
Fobiile de acest tip se rezolva cel mai usor prin hipnoza. Este directia Ericsoniana si directia Clasica (directiva). Cred ca in maxim 3 sedinte cu un terapeut bun se rezolva. Nu este o certitudine, insa in majoritatea cazurilor functioneaza. Terapeutul ar fi bine sa-l alegi urmare a unei recomandari. Daca ai nevoie de o recomandare sa-mi spui, imi dai un email pe [email protected]
multumesc
Eu trebuie sa iti multumesc din suflet pentru raspuns. O sa ma informez si o sa revin cu un e-mail.
Buna,
Ma bucur ca am gasit blogul tau (descoperirea lui face parte dintre faptele/lucrurile care nu sunt deloc intamplatoare).Am citit cateva dintre articolele si povestile postate, ma regasesc in ele si unele chiar ma reprezinta.
Buna. As dori sa invat mai multe despre limbajul trupului si ochiilor. Ce articole as putea sa citesc? Am cautat pe internet, dar sunt doar informatii care vorbesc la general. Ma pasioneaza aceste lucruri, mi se par foarte interesante si as vrea sa invat mai multe despre ele.
Salut Valentin
Aigi gasesti o serie de reusrse adunate la un loc inclusiv un videori cu limbajul trupului http://www.marian-rujoiu.ro/tehnici-de-negociere/
Aici gasesti 25 de articole pe tema negocierii. Vei vedea ca sunt mai multe articole pe aceasta tema http://www.marian-rujoiu.ro/cat/negociere/
Aici gasesti un articol specific pe limbajul ochilor http://www.marian-rujoiu.ro/nonverbal-limbajul-ochilor-audio/
pentru resurse de profunzime trebuie sa mergi catre carti:
uite si scurta lista cu care poti incepe 🙂
aici poti comanda cartea mea biblia Negociatorului http://www.marian-rujoiu.ro/biblia-negociatorului/
mai este si Cartea Gesturilor – Joseph Messinger, Caroline Messinger
Cartea gesturilor Ed.2011 – Peter Collett
Dictionar ilustrat al gesturilor ed.2 – Joseph Messinger
Buna seara am descocerit aceast website citeva ore in urma si de atunci citesc articole care le consider speciale si minunate. Vreau sa va intreb daca pot primi notificari despre acetest website pe email? Deoarece gasesc o cale mai usoara sa vad cind postati noi articole pe email. Va multumesc frumos!
Buna Simona,
te poti inscrie aici si vei primi notificari http://marian-rujoiu.ro/obtine-ghidul-fericirii/
Nu chiar la fiecare articol insa la maxim doua articole trimit un email!
🙂
Buna seara,
In ultima perioada am citit din ce in ce mai mult despre oportuitatea de a accesa fonduri europene in vederea dezvoltarii de proiecte benefice pentru tara noastra si sunt interesata sa obtin pregatirea necesara pentru a profesa in acest domeniu. Am vizitat site-ul dumneavoastra si imi doresc foarte mult sa urmez cursurile „EXPERT ACCESARE FONDURI EUROPENE” si „MANAGER DE PROIECT”. Problema mea este ca nu am niciun fel de experienta in acest domeniu, fiind absolventa a Falcultatii de Limbi si Literaturi Straine si Master in Afaceri Internationale in limba engleza, iar in prezent profesia mea este cea de traducator.As dori sa ma indrumati spre un curs mai extins in acest domeniu sau sa-mi recomandati literatura de specialitate pe care sa o studiez inainte de a urma aceste cursuri pentru a intelege mai bine acest domeniu si pentru a putea aplica cunostintele acumulate in cadrul cursurilor dumneavoastra.
Va multumesc mult si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
O seara buna
As putea sa va fac o lista lunga de recomandari, insa cel mai simplu este citititi o singura carte. Ce-i drept este cam scumputa, insa una mai buna si mai detaliata de atat eu nu am gasit http://www.codecs.ro/librarie/manualul-gower-de-management-de-proiect
Manualul Gower de management de proiect
Autor: R. Turner, S. Simister
Buna
Trebuie sa-i pun niste intrebari unui om care mi-a schimbat viata , si nu stiu ce intrebari sa-i pun
Ma puteti ajuta ?
Buna intreabal despre lucrurile care ti-au schimbat viata sau de lucrurile care te intereseaza
imi cer scuze, nu am inteles intrebarea
Hm…. asa o lista de trei, ar fi asa:
1. daca ati putea, ce ati shimba in trecut, ce ati face diferit avand in vedere experienta de acum?
2. ce credeti ca nu veti schimba niciodata?
3. Ipotetic vorbind, daca ati putea sa-i puneti lui Dumnezeu o intrebare, care ar fi aceasta?
Buan ziua,
As dori sa imi spuneti daca angajati trainer, Mentionez ca am terminat Facultatea de Psihologie, am Master in acelasi domeniu, cursuri, participare la diverse conferinte in domeniul respectiv, experienta. Am urmat un curs de formator la Cluj, dar pe unde am mai intrebat daca au nevoie de trainer mi-au spus ca ar avea nevoie dar in late domenii bucatra, apicultor etc., dar eu am urmat curs de formator, doar atat, fara specificarea unui anumit domeniu.
multumesc
Buna Florina,
daca ai o propunere concreta poti sa o trimiti la [email protected]
Buna ziua,
Am o curiozitate la care nu am reusit sa gasesc un raspuns inca; am promovat cursurile de calificare si perfectionare profesionala pentru frizerie-coafor; am participat la semninarii in domeniu,la prezentari de produse iar acum as dorii sa imi iau certificatul pentru formator in acest domeniu.Cum se procedeaza si catre cine trebuie sa ma adresez pentru aceasta ? Va multumesc anticipat!
Salut Valentin,
este simplu, citeste acest articol si vei gasi raspunsul de care ai nevoie si in plus cateva sfaturi despre cum sa devii trainer (formator autorizat) http://www.marian-rujoiu.ro/cum-devin-trainer/.
Daca vrei sa te inscrii la un curs de formator gasesti detalii aici http://www.traininguri.ro/curs-formator/
sa ai o zi frumoasa 🙂
3 cauze si 3 premize care au adus la aparitia sistemului capitalist
Buna ziua, Marian,
As dori sa stiu daca cursul de trainer formator m-ar putea ajuta in dezvoltarea abilitatilor predagogice. Colaborez cu o companie care ofera servicii de cursuri de limbi straine si m-au intrebat daca detin o asemenea diploma…
Mentionez ca as dori sa mai stiu daca diploma mi-ar servi si la alte activitati viitoare, in cadrul unor companii care nu au neaparat profil pedagogic.
Multumesc mult!
Buna Iulia,
Fie la noi, (Extreme Training) fie in alta parte Cursul de formator este binevenit. Cursantii de orice tip ar fi sunt din ce in ce mai pretentiosi, iar un curs de formator bun te invata lucruri practice cum ar fi captarea si mentinerea atentie, interactivitatea, participanti dificili, etc. De regula inveti acele lucruri de care trebuie sa tii cont avand in centru nevoile cursantilor, individualitatea fiecaruia, nevoile fiecaruia, etc. In curs inveti trucuri, metode dinamice..etc absolut necesar de stiut mai ales atuci cand cei din sala platesc si au pretentii mai mari decat de la sistemul traditional. Sa nu mai lungesc vorba, raspunsul este DA ferm, poti sa vezi aici si ce spun cei care au participat http://www.traininguri.ro/curs-formare-de-formatori/
Din punct de vedere legal diploma ajuta pentru ca poti desfasura activitati de instruire fara sa mai comenteze ITM, sau la un moment dat daca trebuie sa livrezi cursuri acreditate diploma de formator este obligatorie. Diploma la un moment dat te-ar mai putea ajuta daca vrei sa-ti infiintezi un PFA.
Sper sa fie clar
🙂
Buna, Marian,
Mersi mult de reply, lucrurile sunt mai clare acum. Raspunsul tau este cu atat mai bine-venit cu cat am si un PFA.
O zi frumoasa! 🙂
Am vazut ca sunteti doctor in sociologie, felicitari! Eu doresc sa merg la facultatea de sociologie din cadrul universitatii din Bucuresti si m-ati ajuta daca mi-ati spune care sunt posibilitatile de dupa facultate; in ce domenii as putea lucra. La liceu avem in programa sociologia, e usurica, dar am inteles ca-n facultate e mai diferita…
Multumesc anticipat!
Nu vreau sa fac nici Reclama pozitiva nici negativa vreunei facultati. Dilema prezentata de tine, ce fac dupa, din nefericire este valabila la toate facultatile cu profil uman. Pe de o parte este incertitudine, pe de alta parte facultatile cu profil uman iti ofera un spectru foarte larg de actiune alterioara. Poti face lucruri specifice cum ar fi de la cercetari de piata, marketing, resurse umane, jurnalism, etc. Ce pot sa-ti spun ca parte bune este ca la facultatea de Sociologie din Bucuresti sunt profesori foarte buni care se tin serios de treaba, adica nu va fi tocmai „usurel”, insa va fi in avantajul tau pentru ca la final chiar vei avea sansa sa devii un bun profesionist.
De ce nu publici si un articol cu o analiza de-a ta asupra modului in care gandirea pozitiva este folosita ca mijloc de control social in corporatii? http://discerne.wordpress.com/2012/04/22/critica-gandirii-pozitive/
Mi s-a parut adesea citind articolele pe blogul tau ca atunci cand vorbesti despre gandire pozitiva te referi de fapt la optimism.
Pingback: Succes in vanzari I Intrebare legata de ofertare Marian Rujoiu
Pingback: raspuns pentru smaranda- copil - autoritate-mama Marian Rujoiu
ORGASM CU PSIHOLOGIA
Buna Marian, sunt elev intr-un an terminal in si imi doresc foarte mult sa aplic mai departe la Cluj la psihologie. Sunt foarte pasionat in cea ce vreau sa fac, dar am extrem de multe intrebari fara raspuns, o sa ma limitez doar la cateva.
Nu o sa incep sa te intreb daca aceasta meserie este banoasa.. pentru oricine stie ca.. daca ai pasiune in orice faci.. daca iti place cea ce faci.. daca atunci cand afli lucruri noi despre domeniul care te intereseaza incepi sa mergi in casa dintr-o camera in alta.. daydreaming about it.. o sa ai succes.. si o data cu succesul vin si bani.
Intrebarile ar fi.. ( nu sunt foarte documentat, asa ca daca intreb vreo prostie.. )
1) Ce facutlate ai urmat, daca ai facut psihologie te rog spune-mi la ce facultate, si pareri despre aceasta.. daca te-au ajutat in meseria pe care tu o practici si daca te-a ajutat intr-un fel sa iti indeplinesti visurile.
2) Pot incepe sa iau cursuri NLP inca din facutlate? Pot deveni couch neterminand facultatea.
3) Recomanda-mi te rog alte surse, care tu crezi ca pot fi interesante pentru un elev ce face sex cu psihologia in fiecare zi.
Mersi anticipat.
Buna domnu Marian.Am o intrebare la care as dori sa imi raspundeti , pentru ca, caut raspuns la aceasta intrebare de mult timp si nu o gasesc.Ce acte trebuie sa am ca sa fiu speaker motivational.Ma pripep foarte bine la acest lucru , am urmat multe seminarii (Bob Proctor , Tony Robbins , Bryan Tracy , Joe Vitlae , etc. ) si am citit multe carti , studiez de 5 ani aceste lucruri.Dilema mea este daca pot motiva oameni neavand un certificat?
cateogric pentru a va motiva oamenii nu va trebuie nici un certificat!
Imi cer scuze, poate parea rautate din partea mea, dar tu ai o problema cu limba romana, pe care din pacate nu o stapanesti, fapt dovedit de commentul tau. Iti sugerez sa iti perfectionezi intai vocabularul! Daca vorbesti, asa cum scri atunci eu cred ca nu vei reusi nimic niciodata. Te rog sa o iei ca pe un sfat un ca pe o judecata.
Sa auzim de bine!
…si intrebarea mea. De 2 ani lucrez trainer intern intr-o retea de Restaurante, unde instruiesc personalul (ospatari, casieri, hostess, administratie). Imi place ceea ce fac, dar vreau sa fac mai mult, vreau sa ma realizez ca trainer, si anume, sa ofer cursuri de instruire Companiilor din alimentatia publica. Nu sunt sigura de 2 momente: daca acest domeniu este o idee tocmai potrivita si care e primul pas ce trebuie sa-l fac dupa plecarea de la jobul actual. Mersi anticipat!!!
M-am prins la ideea ca, atunci cind merg la un training, in primul rind analizez trainerul (modul de gindire, analiza, imaginea, modul de instruire si abordare a subiectului…). Acum o fac constient, insa la primele mele cursuri, cu ani in urma, o faceam inconstient…fara ca sa-mi dau seama, ca peste ani ma va interesa anume meseria de trainer.
sunt un baiat cu ceva mai multe probleme in momentu de fata si teas ruga daca ai putea sa mi dai niste sfaturi …nu mai am icredere in mine si nus o persoana sociabila mai de loc….ajutama te rog.ma inclin in fata ta …esti un talent,,,,ms
Buna seara,
Sunt student la Comunicare si relatii publice, si am nevoie de o analiza teoretica asupra trainingurilor de vanzari, comunicare sau trainingurilor in general. Am nevoie pentru lucrarea de licenta. Am cautat pe net, in carti si nu am reusit sa gasesc o analiza teoretica. Ti-as fi recunoscator daca m-ai putea ajuta cu material sau cel putin cu siteuri sau titluri de carti unde pot gasi material. Multumesc. O seara buna.
la ce te referi cand spoi analiza teoretica? De regula companiile de training se ocupa cu partea practica ramanand in seama academicienilor sa teoretizeze
si unde as putea gasi aceasta parte teoretizata a academicienilor? in ce carti de specialitate se gaseste? ms
Prin click aici gasesti detalii despre o carte destul de buna, care imbina partea practica cu partea teretica – Manualul trainerului
Salut marian. As avea o intrebare , poate ma poti ajuta. De ceva vreme incerc sa-mi gasesc un loc de munca folosind diferite site-uri specializate de locuri de munca (gen ejobs , bestjobs) dar niciodata nu gasesc , desi am calitatile si experienta necesara pentru acele job-uri. Sa fie oare din cauza ca am lucrat o perioada ca freelancer. E o idee buna ca mi-am adaugat in CV experienta ca freelancer sau ar fi mai bine sa nu pun acest lucru in cv.
Buna ziua,
As dori sa stiu daca un trainer autorizat, poate exercita acesta meserie ca si profesie liberala si in ce conditii.
Multumesc,
Buna ziua, am citit foarte multe articole scrise de dvs, unu fiind”sfaturi in recrutare” si m-am intanlit cu unele intrebari pe care le regasesc si in ofertele de job-uri dar nu reusesc sa gasesc raspunsul care sa-l multumeasca pe angajator , de exemplu la „intrebarea clasica pentru un agent de vanza” :cum sa vinzi o saba l a ecuator? , cum se vinde un pix pe luna …?!:|. Gasesc alte atributii/ facilitati .Prima intrebare este mai usoara , cred ca o sa ma descurc cu ea dar cu pixul ce sa fac …? pe luna nici nu am cui sa-l vand :)(poate unui astronaut). Multumesc pentru timpul acordat si astept o idee din partea dvs.
Buna ziua Marian,
Cu ceva timp in urma te rugam sa te gindesti la o varinata de curs(de vinzari) pt. compania aeriana Carpatair pentru departamentul Sales On Board si am transmis raspunsul tau capetelor luminate dar pe moment nu pot spune ca sunt multumita ca nu am continuat ideea ta de a ne vedea ca sa stabilim concret ceva.
Ei, dar azi ma gindeam sa iti propun la modul serios sa te gindesti daca nu vrei o franziza la Timisoara.Pentru ca eu ma bucur de tot ce apare pe site si pe blog si „ma trezesc visind cu ochii deschisi” dupa ce citesc ce cuprind cursurile voastre .Nu inseamna ca nu ma gindesc ca exista cu siguranta si la Timisoara ceva similar dar imi place atit de mult ce faceti ca ma gindeam la ofranciza.E doar o idee si mi-a facut bine sa ti-o impartasesc azi,nu miine cind poate mi s-ar parea caraghioasa.O zi frumoasa in continuare.
Claudia Bock
putem gasi o varianta 🙂 Pe ntru Brasov de exmplu, am demarat pe o propunere similara tie
Apreciez timpul pe care-l acordati in dialogul cu cititorii d-voastra si faptul ca acordati consilieri in domeniul antreprenoriatului. Presupun ca va rapeste destul de mult timp, timp pe care-l daruiti familiei si locului de munca.
Asa … am doua intrebari.
Prima este foarte scurta: Veti derula si in provincie (in alte judete din tara) Conferinta de informare antreprenoriala „Afacerea ta-pas cu pas” din cadrul proiectului „Tineri antreprenori de succes”?
A doua se refera la comertul on-line. Este o perioada de criza simtita din plin in unele domenii ale comertului online (sport, camping etc).
Ce pasi ar trebui sa faca o firma cu o vechime de cinci ani care se ocupa cu vanzari online pentru a se mentine in acest domeniu, pentru a avea succes in vanzari? Cum ar putea obtine bani pentru investitii, pentru marfa … salarii?
Multumesc mult!
Buna Dydya,
Legat de prima intrebare, nu am informatii precise, eu cred ca se vor face, cel mai bine ar fi sa urmaresti siteul http://www.antreprenoridesucces.ro
Legat de a doua intrebare, exista solutii precise , cum ar fi ajutorul de minimis sau dezvoltarea de proiecte cu finantare europeana. Aici cel mai bine te poate ajuta un consultant in finantari pentru a gasi solutii potrivite. Daca nu ai un consultant iti pot recomanda eu unul!
Multumesc pentru raspuns. De cand „am vorbit” ultima data s-au intamplat multe. Raspunsul d-voastra a generat, pentru mine alte intrebari: daca firma are datorii se mai acorda ajutorul de minimis?
Stiu ca daca o firma are datorii la stat dezvoltarea de proiecte cu finantare europeana nu se mai aplica.
Cat ar costa, estimativ, un consultant de finantari? Presupun ca se poate si negocia, nu?
Buna ziua,
De 3 ani de zile incerc sa vand o casa veche de chirpici si nu reusesc.
Primesc telefoane in legatura cu casa ,putini vin si sa o vada dar de cumparat nu o cumpara nimeni.Ultima data am primit o oferta de a accepta cam trei sferturi din valoarea casei in bani, restul banilor urmand sa-i primesc in 3-6 luni.pina la urma nu s-a finalizat nimic. Ce sa fac pentru a putea sa vand casa ? Cum sa negociez pentru a primi toti bani odata ?
Ca un fapt divers, pot sa spun ca m-am schimbat mult in ultimii anii in bine, sint alta persoana ,mai puternica , mai determinata.
Consider ca nevanzarea casei a fost o mare lectie de viata, m-a transformat profund.Acum am invatat lectia si vreau sa merg mai departe adica sa vand casa.
Orice sfat este binevenit si asteptat .
Cu respect,
Maria
Buna ! Fac suport in limba engleza pentru o firma internationala. De curand s-a introdus sarcina de a raspunde la telefoane. Jobul era deja extrem de stresant deoarece e vorba de tranzactii, bani , verificare de documente etc. Dar cand a fost introdus suportul prin telefon am clacat. Daca am persoana in fata mea o „vrajesc” , dar la telefon ma simt extrem de nesigura , ma blochez si nu mai pot raspunde nimic. Sunt clienti cu care e o placere sa vorbesti dar sunt si dificili iar informatia pe care ne bazam e uriasa, permanent in schimbare sau inexistenta si trebuie sa improvizam. E un calvar. Toti din echipa suntem cu nervii la pamant, avem senzatia ca ne urmareste slujba 24h/24. Te admir mult si m-am gandit ca poate ai un sfat. Cand am spus ca „vrajesc” persoanele din apropierea mea, e de fapt o calitate pe care am dezvoltat-o voit pentru ca eram foarte timida inainte. Stiu ca ma pot schimba dar nu stiu ce sa fac si de unde sa incep. Multumesc anticipat pentru ajutor! Ana
Buna Anna,
Eu ma bucur pentru ca esti o persoana deschisa care cauta solutii. As putea da sugestii, insa cel mai probabil acestea nu vor functiona nici macar pe termen scurt! Gallup International a identificat 12 factori care cresc perfermanta angajatilor. Lipsa acestor factori duc automat la performante slabe! Daca raspunsul tau este DA la intrebarile de mai jos atunci organizatia, din punct de vedere al managementului sta foarte bine. Acolo unde raspunsul tau este nu, inseamna ca oorganizatia ta are o probleme, si nu tu. Acestea sunt intrebarile, vezi apoi si explicatia mea:
Performanţa unităţilor de lucru Răspundeţi cu da sau nu
Tabăra de bază
1. Ştiu ce se aşteaptă de la mine la locul de muncă?
2. Am echipamentul şi materialele necesare pentru a-mi face corect munca?
3. La locul de muncă am posibilitatea să fac ce ştiu cel mai bine zi de zi
Tabăra 1 – Ce ofer eu?
4. În ultimele 7 zile am fost lăudat pentru munca mea bine făcută?
5. Şefului meu sau altei persoane de la locul de muncă pare să-i pese de mine ca persoană?
6. Există cineva la locul meu de muncă care mă încurajeze să mă dezvolt?
Tabăra 2 – Oare locul meu e aici?
7. La locul meu de muncă opiniile mele par să conteze?
8. Misiunea sau ţelul companiei mele mă fac să simt că munca mea este importantă?
9. Colegii mei sunt adepţii unei munci de calitate?
10. La locul de muncă am un prieten foarte bun?
Tabăra 3 – Cum putem creşte cu toţii?
11. În ultimele 6 luni cineva de la locul de muncă a discutat cu mine despre progresul meu?
12. În ultimul an am avut posibilitatea la locul meu de muncă să învăţ şi să mă dezvolt?
sursa: Manager contra Curentului, Marcus Buckingham, Curt Coffman
Cu cat mai multe raspunsuri de Da, cu atat mai bine. Este important insa, daca sunt raspunsuri de NU, unde sunt acestea. De exemplu daca sunt raspunsuri de NU in tabara de baza (cum cel mai probabil este cazul tau) aproape ca raspundurile de DA sunt inutile. Adica, degeaba esti apreciat, laudat sau ai prieteni, daca nu ai toate resursele necesare pentru a-ti face bine treaba sau nu faci ce-ti place. Tot gallup a aratat ca daca sunt multe raspunsuri de nu, oameni devin demotivati iar cu prima ocazie vor merge catre un alt job. Concluzia simpla este ca problema sesizata de tine poate fi rezolvata numai la nivel managerial!
Sper ca acest raspuns sa fie citit si de cat mai multi manageri!
Buna ziua,
Ma numesc Stanciu Mihaela si lucrez la Asociatia International Award for Young People. In aceasta perioada ma documentez in domeniul politicilor sociale de tineret intrucat Programul in cadrul careia lucram se adreseaza tinerilor intre 14-25 ani.
Iar pentru a putea imbunatati politicile sociale de tineret este nevoie de o aprofundare a lor. Va scriu acum deoarece am vazut ca lucrarea dumneavoastra de doctorat s-a oprit la acest subiect, am vazut un rezumat. Imi puteti recomanda, va rog frumos, site-uri, carti utile unde pot gasi informatii despre politicile sociale de tineret la nivel national, european, international?
Va multumesc frumos si va doresc mult succes!
Cu drag,
Mihaela Stanciu
Buna Mihaela,
Domeniul politicilor de tineret, cel putin in Romania este destul de putin abordat. Eu in lucrarea mea de am folosit urmataorele surse:
1. Aprinte, D (2007). Planificare Strategică, în Enciclopedia dezvoltării sociale, coord. Cătălin Zamfir, Simona Stănescu. Iaşi: Editura Polirom
2. Burns, A; Kowalski, P (2005). The Jobs Challenge in Poland: policies to raise employment, Economics Department Working Papers no. 414
3. Bălţătescu, S (2007). Calitatea vieţii în Enciclopedia dezvoltării sociale, coord. Cătălin Zamfir, Simona Stănescu. Iaşi: Editura Polirom
4. Cace, S (2007). Plan de Acţiune Uman în Enciclopedia dezvoltării sociale, coord. Cătălin Zamfir, Simona Stănescu. Iaşi: Editura Polirom
5. Cerkez, M. (2009). Evaluarea Programelor și Politicilor Publice. Iaşi: Editura Polirom
6. Chelcea, S. (2006). Metodologia cercetarii sociologice. Bucureşti:Editura Economică
7. Crăciun, C. ,Colins, P.E, (2008).Managementul Politicilor Publice. Iaşi: Editura Polirom
8. Demoustier, D. (2001). L’economie sociale et solidaire. S’associer pour entreprendre autrement , la decouverte et syros. Paris
9. Giddens, A. (2000), Sociologie, Bucureşti: Edit. All
10. Marcovici, O (2009). Revista Cercetare, Politici, Muncă de Tineret, nr. 2
11. Marinescu, V. (2005). Metode de studiu in comunicare. Bucureşti: Editura Niculescu
12. Mărginean, I (decembrie 2003). Calitatea vieţii în România 1990-2003, ICCV
13. Mărginean, I (2006). Tineretul deceniului unu. Editura Expert
14. Marginean, I (2000). Proiectarea cercetarii sociologice. Iasi: Editura Polirom
15. Marginean, I ( 2010) Calitatea Vieții în Romania: Prezent și perspective, Calitatea Vietii, II, XXI, nr. 3-4, 2010
16. Mihăilescu, I (2003) . Sociologie generală. Iaşi: Editura Polirom
17. Mihut,L. , Laritzen, B. (1999). Modele de politici sociale. Bucuresti: Editura Didactica si pedagogica
18. Mills, Catherine. (1994). Economie de la protection sociale. Paris: Editura P.u.f.
19. Poenaru, M. (1998). Politica sociala si indicatorii sociali. Bucuresti: Editura All
20. Pop, L.M (2007) – Enciclopedia dezvoltării sociale, Editura Polirom, Zamfir, C; Stănescu, S (coordonatori)
21. Preda, M (2007) . Politica Socială Românească. Iaşi:Editura Polirom
22. Preda, M (2002). Politica sociala romaneasca între săracie și globalizare. Iași: Editura Polirom
23. Preda, M (2006). Comportament Organizaţional. Iaşi: Editura Polirom
24. Rujoiu, M (2006). Politici de tineret în România, Bucureşti: Editura Ars Docendi,
25. Siurala, L (2001) – A European framework for youth policy, Directorate of Youth and Sport, Europe Publishing
26. Thompson, A; Strickland, A.J. III; Gamble, J (2005). Crafting and executing strategy. Text and readings, New York: Editura The McGraw-Hill Companies, Inc.,.
27. Vlăsceanu, L (2007). Sociologie şi Modernitate. Iaşi: Editura Polirom.
28. Vlăsceanu, L; Dima, A.M (2000. Întâlnire cu studenţii. Bucureşti: Editura Paideia,
29. Voicu, B (2003). Capitalul Uman, prezentare ICCV
30. Voicu, B (2007). Capitalul Uman în Enciclopedia dezvoltării sociale, coord. Cătălin Zamfir, Simona Stănescu. Iaşi: Editura Polirom
31. Yin, Robert K., (2005). Studiul de caz. Designul, analiza și colectarea datelor, Iași, Editura Polirom,
32. Zamfir, C. (coord.), Politici sociale în România: 1990-1998, Bucureşti: Editura Expert
33. *** 1st Conference of European Ministers responsible for Youth „Participation of young people in society” (1985) Strasbourg, France, 17-19 December
34. *** 2nd Conference of European Ministers responsible for Youth „Strategies for European youth policies in the approach to the year 2000” (1987) Oslo, Norway, April
35. *** 3rd Conference of European Ministers responsible for Youth, „Youth mobility in Europe” (1990), Lisbon, Portugal
36. *** 4th Conference of European Ministers responsible for Youth, „Young people in Greater Europe” (1993), Vienna, Austria, 13-15 April
37. *** 5th Conference of European Ministers responsible for Youth, „Young people: active citizens in a future Europe. Human Rights-Participation-Solidarity”, (1998) Bucharest, 27-29 April
38. *** 6th Conference of European Ministers responsible for Youth, „Youth constructing Europe” (2002) Thessaloniki, Greece, 7-9 November
39. *** 7th Conference of European Ministers responsible for Youth (2005) Budapest, Hungary 23-24 September
40. *** 8th Council of Europe Conference of Ministers responsible for Youth, „The future of the Council of Europe youth policy: AGENDA 2020” (2008) Kiev, Ukraine, 10-11 October
41. *** Administraţia Prezidenţială, Comisia Prezidenţială Pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, Riscuri şi inechităţi sociale în România (2009),
42. *** Asociatia Pro Youth (2006) – Situaţia Tinerilor din România
43. *** Carta Federaţiei Engleze pentru Tineret (1999), Londra
44. *** Commission of Europe, communication from the commission to the Council on European policies concerning youth Addressing the concerns of young people in Europe – implementing the European Youth Pact and promoting active citizenship
45. *** Commission of Europe, ROADMAPS, COMMISSION WORK-PROGRAMME, 2005, http://ec.europa.eu, accesat la data 13 octombrie 2008.
46. *** Commission of Europe, White Paper A New Impetus for European Youth (2001) COM, 681 final
47. *** Congress of Local and Regional Authorities of Europe, Revised European Charter on the Participation of Young People in Local and Regional Life Charter without the status of a convention, adopted by the Congress of Local and Regional Authorities of Europe, 10th session – 21 May 2003 – Appendix to the Recommendation 128
48. *** COUNCIL OF EUROPE, COMMITTEE OF MINISTERS, Resolution Res(2003)7, on the youth policy of the Council of Europe (adopted by the Committee of Ministers on 29 October 2003 at the 859th meeting of the Ministers’ Deputies)
49. *** Council of Europe, European Youth Pact (Annex 1 of Presidency Conclusions of the European Council, Brussels, 22 and 23.03.2005 (7619/05)
50. *** Dicţionar de sociologie online, http://www.dictsociologie.netfirms.com, site accesat la 13 octombrie 2008
51. *** Directorate of Youth and Sport, Council of Europe. Intercultural learning T-kit, Training resource files
52. *** ESCAP, United Nation, Youth Policy Formulation Manual (1999), New York
53. *** European Comision, ROADMAPS, COMMISSION WORK-PROGRAMME (2005)
54. *** European Youth Forum, Bureau Position Paper on the Commission Consultation on active inclusion
55. *** European Youth Forum, Policy Paper on Social Inclusion through Youth Participation, Adopted April 2006
56. *** European Youth Forum, Policy Paper on the Future of EU Youth Policy Development, Adopted April 2006
57. *** European Knowledge Centre for Youth Policy, Database, EKCYP, http://www.youth-knowledge.net
58. *** GRASP/DAI/ Berbaman Group, Ghid de planificare strategică a dezvoltării economice, Oraşe căştigătoare, Noi locuri de muncă şi Dezvoltare economică (2004), finanţat de Guvernul SUA prin USAID
59. *** Guvernul României, Raportul Naţional Strategic Privind Protecţia Socială şi Incluziunea Socială, (2008 – 2010) (2008) Bucureşti
60. *** Guvernul Romaniei (2008), Raport de Monitorizare a Progreselor Înregistrate în Domeniul Incluziunii Sociale, – 1 Ianuarie 2006 – 31 Decembrie 2007, Bucureşti
61. *** IARD, Study on the State of Young People and Youth Policies in Europe, (Contract n. 1999 – 1734/001-001) (2001)
62. *** Institute for Applied Communication Research in Non-formal Education, Youth in Action – Quality in European Youth Work, (2006) European Conference. 4-6 July.
63. *** Institute for regional innovation and social research (IRIS) (2004), Youth Policy and participation, coordinated, Hechingen/Tübingen (D)
64. *** International Centre of the Netherlands Institute for Care and Welfare, Youth Participation in Netherlands, NIZW, June 2003
65. *** Journal of Aplied Quantitative Methods, Statistical Research by Surveys: Case Studies, Constraints and Particularities, vol 2, no. 2 – Romanian Public Servant Professional Life: A Quantitative Approach , 2010
66. *** La protection sociale dans le monde – Les cahiers francais, nr.222/1985
67. *** Mihailescu, I (2005) – Interviu acordat asociaţiei Pro-Youth, Bucureşti
68. *** Ministry of Health and Social Affairs (2005), Sweden’s report on measures to prevent poverty and social exclusion, June
69. *** Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (2009), Direcţia Programe Incluziune Socială, Raport privind activitatea de incluziune socială în anul 2008, Bucureşti
70. *** National Youth Policies, The Education of Young People: A Statement at the dawn of the 21st century (Presented by the Chief Executive Officers of five of the world’s largest non-formal education organizations with the active support of the CEO of the International Award Association)
71. *** Proposal for a DECISION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL Creating the „YOUTH IN ACTION” programme for the period 2007-2013, Brussels, 14.7.2004, COM(2004) 471 final
72. *** Proposal for a decision of the European Parliament and of the Council creating the „Youth in Action” programme for the period 2007-2013, Brussels, 14 Jully 2004, COM(2004) 471 final
73. *** ROMÂNIA EDUCAŢIEI, ROMÂNIA CERCETĂRII, Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării (2007), Bucureşti, 06 iulie
74. *** Sondaj de opinie (iunie 2001), Situaţia tineretului şi aşteptările sale; sondaj comandat de Centrul de Studii şi Cercetări pentru Probleme de Tineret, realizat CURS S.A.
75. *** Sondaj de opinie (iunie 2008), Starea socială şi aşteptările tinerilor, din România. Barometrul de Opinie Publică – Tineret 2008, sondaj comandat de ANSIT şi realizat de CURS S.A.
76. *** Sondaj de opinie (octombrie 2005), Situaţia tineretului şi aşteptările sale, Diagnoza 2005, sondaj comandat de Autoritatea Naţională pentru Tineret, realizat de ANSIT, anchetă teren CURS S.A.
77. *** Sondaj de opinie (septembrie 2008) – Tinerii din mediul rural. Nevoi şi asteptări specifice, Barometru de opinie 2008, realizat CURS S.A.
78. *** Swedish Ministry of the Environment, A Swedish Strategy for Sustainable Development
79. *** United Nation, Milenium Development Goals, Millennium Summit in 2000, 189 Heads of State and Governments pledged to work together to make a better world for all by 2015
80. *** United Nation, World Programme of Action for Youth to the Year 2000 and Beyond (91st plenary meeting 14 December 1995)
Buna seara domnule Rujoiu
Am citit articolul d.voastra ,,CE CAUTA ,DE FAPT ANGAJATORII” de pe Avocat net.ro si cele patru intrebari la care trebuie sa raspunda orice potential candidat la un post intr-o noua companie nu m-au lamurit pe deplin . Acele intrebari se refera numai la companii care activeaza in domeniul comertului si numai la functii de raspundere? Eu lucrez in domeniul petrolului ,sint electrician pe o platforma de foraj in Marea Neagra .As dori sa gasesc un loc de munca la o companie petroliera straina . Vorbesc binisor engleza si am o experienta de 23 de ani in foraj marin . La ce intrebari trebuie sa ma pregatesc sau ce cauta angajatorii din domeniul respectiv de activitate ,avind in vedere ca eu nu am cum sa cresc numarul de clienti al companiei sau sa reduc cheltuielile .Eu trebuie sa mentin in stare de functionare echipamentele electrice folosite la bordul unei platforme de foraj marine .
Va rog sa ma ajutati sa ma pregatesc sau sa ma sfatuiti cum sa redactez optim un CV pentru a fi cautat de angajatori .
Cu speranta in ajutorul d.voastra de specialist eu va multumesc anticipat si va incredintez de intreaga mea stima si consideratie .
Cu respect
in 2 saptamani o sa am gata un material pe aceasta tema ce va contine foarte multe sfaturi! O sa vi-l trimit pe email! daca nu-l primiti va rog sa ma atentionati pe blog sau pe email! Multumesc 🙂
Buna Marian. Foarte interesant blogul tau, ma bucur ca l-am descoperit.
Am 2 intrebari pentru tine:
1. Am 28 de ani, o diploma de licenta in Studii Culturale Europene (Universitatea Bucuresti – Fac. de Litere), o diploma de master in Psihologia Resurselor Umane si lucrez ca agent de vanzari la o companie de stat, desi aptitudinile mele se indreapta spre cu totul altceva: literatura, Inca de mica am avut talent literar si de vreo 2 ani am inceput sa particip la diverse concursuri literare unde am si obtinut premii. Toata lumea spune insa ca din scris nu se poate trai in ziua de astazi. Totusi, crezi ca exista o modalitate de a gasi un job in care sa imi valorific talentul acesta literar, dar sa fie si decent din punct de vedere financiar? Am tot cautat pe site-urile de joburi si in afara de joburi gen „redactare articole medicale” sau articole in engleza pe baza unor cuvinte prestabilite (presupun ca sunt pt optimizare web…) nu am gasit.
2. La serviciu lucrez foarte mult cu oamenii (clienti si potentiali clienti, colegi) si nu am nicio problema legata de trac, comunic usor si eficient. Insa in afara serviciului, ori de cate ori trebuie sa iau cuvantul in public, imi tremura vocea, ma inrosesc si abia pot scoate 2 cuvinte (asta mi se intampla, de exemplu, la festivitatile de premiere ale concursurilor literare la care particip). Cum as putea rezolva aceasta problema?
Multumesc anticipat!
Buna Marina,
De rezolvat aceasta problema poate fi redusa sau chiar rezolvata. Iti propun trei variante, pe care le poti folosi simultan sau separat!
1. O solutie simpla este vizionare clipurilor cu Radu Gabi! Gasesti o serie de sfaturi care te-ar putea ajuta http://www.youtube.com/traininguri sau aici: http://www.traininguri.ro/ro/radu-gabriel/
2. participi la un curs de public speaking ( detalii gasesti aici: http://www.traininguri.ro/ro/master-of-public-speaking-tehnici-de-actorie-aplicate-in-afaceri/ )
3. si ar mai fi o a treia solutie! Sa lucram impreuna cateva exercitii! Daca ar fi sa scriu as avea nevoie de cateva ore si nu sunt convins ca ar functiona, un video, eventual cateva demonstratii ar fi mult mai bune atat pentru tine cat si pentru ale persoane. Daca iti doresti am putea fixa o intalnire, am lucra impreuna (1-2h) si am si filma in acelasi timp pentru a putea oferi si tertilor interesati exercitiile pe care ti le propun tie! P.S. nu te costa nimic aceasta a treia varianta, ar fi un win-win 🙂
mersi si astept feedbackul tau 🙂
si pt ca introducerea a fost facuta, sa trecem la lucruri serioase
Numele meu este Suciu Alina-Dana, am 42 de ani si sunt proaspat somer.Ultimul meu job a fost la departamentul de vanzari din cadrul unei fabrici de celuloza si hartie, un mare nume candva…anyway
Sunt debusolata, dezamagita si nu prea stiu ce sa fac
Am o fetita de 12 ani si „un „sot care este truck driver. Sunt o fire energica, practic mult sport,imi ajut copilul la teme… but its not enought!!!
Am absolvit fac de stiinte juridice si administrative -administratie publica-brasov in cadrul mult controversatei universitati spiru haret, am absolvit un curs de MRU prin RSC Consulting Cluj Napoca, curs ce mi-a placut extrem de mult, poate si datorita trainner-ului f optimist, ca tine,motiv pt care as dori sa-mi continui activitatea in acesta directie. As vrea chiar sa mai urmez niste cursuri pentru a-mi aprofunda cunostintele in acest vast si interesant domeniu.
So my question is:What advice would you give me?
Mai mentionez faptul ca oraselul meu are un potential extrem de scazut al valorificarii fortei de munca-stare de fapt a majoritatii oraselor din tara-
pls hepl me, give me an advice!!!
Buna Dana,
SA-ti traiasca fetita, in primul rand iar in al doilea rand iti multumesc pentru deschidere.
As putea sa-ti recomand cursuri intrucat eu conduc o companie care face asa ceva! Inainte de orice ti-as recomanda sa vezi acest film: http://www.marian-rujoiu.ro/video-shift-schimbarea/ Este posibil sa-ti placa sau nu, este in regula orice vei simti!
apoi, poate veni un sfat din partea mea sau altcuiva in situatia in care poti sa ne spui unde ai vrea sa ajungi. Daca-ti amintesti din povestea alice in tara minunilor: (Alice in padure)
Alis intreaba pisica: pe unde sa o iau?
Motalnul: unde vrei sa ajungi?
Alis: nu stiu!
Motanul: Atunci nu are nicio o importanta pe unde o iei!
(am citat din memorie)
Exista o bucurie a calatoriei in mod categoric, insa cunoasterea destinatiei este esentiala …. aceasta este sfatul pe care ti-l dau 🙂 Daca vei afla unde vrei sa ajungi, vei obtine si raspunsul la ce trebuie sa faci pentru a ajunge acolo! DAca nu le vei obtine, vom continua discutia cu placere:)
Hello, again
Multumesc pentru timpul acordat, nu stiu cum se face de poti citi atat de clar’printre randuri’…da, chiar nu cunosc destinatia calatoriei mele!!! Sunt unul dintre milioanele, poate, de oamenii ce traiesc in dulcea MEDIOCRITATE. DAAAAR sti ce-i culmea? exista, inca, in mine dorinta de a invata, cat mai mult de toate.
And by the way, am urmarit filmul Shift, ce sa spun, comentariile sunt de prisos…un adjectiv la superlativ pt acest film! Multumesc, da o stare de bine, l-am recomandat cu mult drag si prietenilor mei.
Si revenind la destinatia calatoriei mele…am fost recent la o nunta, motiv pt care am facut o vizita hairstylist-ei(ca deh, nu mai avem coafeze) o fata minunata, care-si practica meseria pe bune, din toate punctele de vedere.Imi place cum isi administreaza afacerea, respecta clientul, orarul, produsele folosite sunt de calitate,tarifele practicate de bun simt, motiv pt care are o multime de clienti-good for her-candva, in vremuri demult apuse, cochetam si eu cu ideea de-a face aceasta meserie,imi placea, dar n-am facut nik in acest sens, ei ,sa nu exagerez, o prctic pe mama, sora, fiica si uneori pe tati si mai rar pe sotul meu, asa for free.
Acum insa,lucrandin domeniul vanzarilor,interactionand cu clientii, negociind cu ei,in anumite situatii, nu stiu e incitant;iar atunci cand tranzactie e finalizata si ambele parti sunt happy,e asa, o implinire, mai ales atunci cand clientul iti multumeste.
Poate asta este drumul ce vreau sa-l urmez, sau resurse umane.
Multumesc, have a nice day
….interesant, foarte interesant articolul: iar speech-ul legat de succes… ce sa zic suuuper real.
Nu stiu cum reusesti, as vrea sa am si eu „reteta” dar optimismul tau debordant face bine oricui, cred.
multumesc
Sunt curios cum vezi tu actiunea de a motiva cursantii sa aplice tehnicile dupa. Ai un proces prin care-i treci (gen Monroe’s motivated sequence), o traire interioare pentru a-i inspira, o tehnica de a ajunge la rapport cu ei si a-i trece pe urmatorul nivel, followup intens?
Lucrez in domeniu si sunt o fire mai rationala, aici simt nevoia sa ma imbunatatesc.
sincer nu m-am gandit niciodata cum fac acest lucru, insa se intampla! Daca incerc acum sa identific un tipar (realtiv) ar fi urmatoarele etape:
1. incerc prima data sa golsesc ceasca prejudecatilor
2. cursul prin prisma informatiilor oferite si prin intermediul experientelor traite va umple o noua ceasca (le promit cumva ca ceasca lor ramane neatinsa)
3. spre sfarsit intr-un fel ii pun sa aleaga ce vor face in continuare cu cele doua cesti (cat vor sa pastreze din fiecare). Umeaza un angajament in acest punct pe care si-l face fiecare
4. totodată îi pun pe ei sa identifice beneficiile daca vor aplica cele studiat (nu le spun eu). In acest fel vor face o ”calatorie” in viitor. Daca le place ce vor gasi vor aplica lucrurile pentru care sunt pregatiti si pe care le gasesc potrivite 🙂
Nu stiu in ce masura m-am facut inteles 🙂
E foarte clar, am sa incerc si eu in stilul asta… am gasit cateva idei bune.
Buna ziua,
sunt de profesie jurist si imi doresc sa imi continuu cariera in domeniul resurselor umane. As vrea sa ma sfatuiti, avand in vedere ca am o experienta profesionala de 1 an jumatate ca si consilier juridic, care ar trebui sa fie nivelul salarial pe care sa il cer in cazul interviurilor care vor urma.
Mentionez ca doresc o schimbare de cariera, intrucat ma atrage foarte mult acest domeniu si cred ca as avea talent.
Astept cu mare interes mesajul dv.,
cu respect,
C.Ramona
lipsa experientei directe in domeniul resurselor umane va fi un punct slab care va fi speculat de angajatori! Daca vei obtine 300 E pentru primele 6 luni va fi ok!
Am ajuns la o rascruce de drumuri,in care trebuie sa i-au hotariri importante si articolul tau imi arata o posibilitate formidabila,care m-a impulsionat spre drumul pe care am decis sa il urmez,care se potriveste cel mai bine cu abilitatile mele,asa a as avea rugamintea sa ma indrumi spre cel mai eficient mod de a devenii un freelancer,si care sunt etapele de pregatire cele mai bune,pe linga cele descrise in articol.Sunt la inceput de drum ,am citeva realizari,dar sunt constient ca am carente de pregatire si as dorii sa devin mai bun,mai eficient si mai competent in ceea ce doresc sa fac si care l-am ales ca mod de viata de acum incolo
Ovidiu vreau sa te sprijin! Poti sa-mi trimiti pe email ([email protected]) exact situatia, pentru ca ce-mi scri aici este destuld e general, trebuie sa personalizam sfaturile! Deci, am nevoie de o descriere generala a situatiei, am nevoie de intrebarile tale…si cel mai important, apoi, solutiile pe care le vezi tu! O discutie constructiva o putem avea pe solutiile la care te-ai gandit, unde pot veni cu sugestii suplimentare!
Buna ziua…Indraznesc sa scriu si eu cateva cuvinte dupa ce am citit putin de pe blogul dvs. Poate reuseste cineva sa ma sfatuiasca, din propria experienta sau din experienta unei persoane apropiate. Principala problema la mine este timiditatea. Am fost recent la un interviu, si pot spune ca de atunci nu mai am incredere in mine deloc. Am intrat in incaperea unde se tinea interviul, am vazut f multa lume, am rosit la fata, am simtit cum transpiram de emotii…si…a inceput interviul. Cred ca a fost cea mai proasta zi din viata mea, pt ca nu reuseam sa scot cuvintele care le aveam in gand, pur si simplu , cred, ca ma blocasem. Apoi mi s-a inmanat un chestionar si nu am reusit nici in scris sa ma exprim cum imi doream si cum de fapt era normal. Am recitit chestionarul, si am zis in mintea mea, „cum sa ma angajeze cineva cand am raspuns atat de prost la aceste intrebari”?…m-am scuzat persoanei care-mi lua interviul ca am facut f multe greseli de emotii, am iesit de acolo si am plecat spre casa. Am ajuns acasa, am povestit mamei ce mi s-a intamplat, am ramas in camera mea pana a doua zi dimineata. Ma intreb , ce trebuie oare sa fac sa pot comunica mai bine cu lumea din jur, in special cu noile cunostinte? Ce loc de munca ar trebui sa am avand in vedere starea mea exagerata de timiditate in prezenta altor persoane? Mentionez ca am 27 ani, mereu am fost undeva „in spatele” surorii celei mari, si preferam sa raspunda ea pt mine, era probabil mai comod pt mine, decat sa ma rosesc la fata… Acum ea este departe de mine si trebuie sa reusesc in viata intr-un anumit fel.Va multumesc din suflet .
Draga anonim,
am citit acum o luna o carte pe care as recomanda-o tuturor…este o carte care poate schimba vieti si care explica foarte logic efectul imaginii de sine asupra comportamentului, deciziilor si a calitatii vietii oamenilor…se numeste PSIHOCIBERNETICA 2000-Dr.Bobbe Sommer. Ti-o recomand cu cea mai mare placere si vei vedea cum ti se va schimba viata. Ai incredere in tine! Succes!
multumesc frumos
Buna seara,
De ceva timp ma confrunt cu o mare problema,si am rugamintea de a ma ajuta,cu un sfat!
Lucrez ca agent vanzari prin telefon pt o companie multinationala, anul 2010 a fost unul foarte bun in care am reusit nu doar atingerea obiectivelor, ci si depasirea lor. Pe langa faptul ca atingeam obiectivele individuale, reuseam sa ajut si colegii din echipa cu cateva contracte, rapoarte, sfaturi…in principiu eram disponibila pt orice era nevoie de mine!
In schimb, anul 2011 a inceput extrem de prost, nu mai reusesc sa ating obiectivele lunare, am senzatia ca pierd foarte multe vanzari printre degete,incerc mereu sa gasesc variante prin care sa ajung din nou la rezultatele anterioare…dar pe zi ce trece, parca ma afund mai tare in mai mult stres, sunt demoralizata, si nu reusesc nici cum sa revin pe linia de plutire! Acum nici nu se mai pune problema sa-i mai pot ajuta pe cei din jurul meu, cred ca de cele mai multe ori nici macar cu un sfat… sunt mereu stresata, presata de cifre, zile ramase pana la sfarsitul lunii, distanta fff mare pana la obiectivul propus…
Imi este foarte greu sa vad cum din unul din oamenii de succes din cadrul departamentului, am ajuns in situatia in care luna de luna este din ce in ce mai greu pt mine sa ajung cat mai aproape de atingerea targetului, nici nu se mai pune problema de depasirea acestuia!
Ma gandesc si la varianta urmarii unui curs motivational, tind sa cred ca m-ar ajuta….daca aveti o recomandare, o accept cu cea mai mare placere!
Imi doresc foarte mult o cariera in vanzari, imi place foarte mult ceea ce fac, dar sunt din ce in ce mai dezamagita de mine si de rezultatele slabe pe care le livrez in ultimele luni!
Astept cu interes orice sfat, sugestie, care m-ar putea ajuta sa ies din aceasta situatie foarte delicata pentru mine!
O seara frumoasa,
Buna Loredana,
Situatia ta este una speciala insa sunt sigur ca nu este fara iesire! Cu siguranta iti dai seama ca si cea mai buna masina din lume nu poate merge la nesarsit. Este nevoie din cand in cand sa mai opreasca la peco sa alimenteze, este nevoie sa opreasca motoarele din cand in cand sau chiar periodic are nevoie de revizii! Sunt sigur ca situatia ta nu este nici pe departe singulara! Parerea mea este ca ar trebuie sa mai opresti motoarele putin! A opri motorul in aceasta situatie nu inseamna neaparat un concediu, poate insemna pur si simplu o mai buna relatie cu tine, un moment de pace, sau poate un moment de reflectie in fiecare zi!
Te-ai gandit tu la un curs care ar putea sa te ajute. Meseria mea fiind accea de trainer as fi putut imediat sa-ti recomand un curs! Daca ti-as fi sugerat unul ar fi fost formare de formatori organizat de Extreme training si sustinut de mine! Mergand insa putin in profunzime o sa ma rezum, cel putin pentru inceput la a-ti recomanda o carte! Aceasta se numeste Calugarul care si-a vandut Ferariul, de Robin Sharma. o gasești la editura Vidia! Interesant ar fi nu doar sa o citești ci sa aplici cateva din ritualile prezentate in carte. In prima faza este posibil sa ti se para fara sens, insa in mod aproape inexplicabil vei simti ca facand acele ritualuri simple viata ta va deveni mai energica, mai interesanta si poate mai plina de substanta! Uneori cred ca nici o carte nu ne pica intamplator in mana, ele vin la momentul potrivit! Sunt carti pe care le ocolim multa vreme, altele pe care le devoram imediat! Aceasta este o carte pe care in 2-3 zile o poti citi, iar apoi daca o sa aplici in viata ta rezultatele sunt miraculoase. Este greu sa te lase neschimbat! Sper sa dai curs sugestiei mele si sper cat de curand sa primesc un email de la tine sau un comentariu cu rezultatele obtinute 🙂
Buna Loredana,
lucrez si eu intr-un domeniu similar cu al tau si ma confrunt cu aceeasi problema ca si tine. Parerea mea este ca este vorba de o conjunctura economica destul de dificila si probabil va trebui sa se schimbe ceva si in domeniul tehnicilor de vanzare, astfel incat sa se reporneasca motoarele si sa se depaseasca etapa vanzarii prin preturi din momentul de fata. Din punct de vedere psihologic, nu cred ca ar trebui sa fii atat de dura cu tine si sa iti acorzi circumstante atenuante, dar nu in sensul de a incetini motoarele, ci in sensul de a gasi solutii adaptate perioadei. Bineinteles acest lucru poate fi ajutat si de politicile companiei unde lucrezi. Multumim d-lui Rujoiu pentru sfatul legat de cartea lui Robin Sharma!
Ma intimidez repede in discutii. Nu pot discuta decat in contradictoriu si pe un ton usor rastit iar daca cineva incearca sa ma asculte vazandu-ma ca ma aprind , incep sa ma inrosesc, sa nu mai fiu coerent si sa inghit in sec. Nasoala situatie. De fel sunt citit si detin vaste notiuni cam in toate domeniile. Ce se poate face in astfel de situatii?
Bogdan, a discuta in contradictoriu poate fi un talent! 🙂 trecand peste limita poate deveni inconfortabil!
tentatia este mare, mai ales atunci cand este cazul! Nu este o problema care sa o poti rezolva batand din palme! ti-as recomanda sa lucrezi la inteligenta ta emotionala! Una din cartile lui o gasesti prin click aici sau in librarii! Merita citita, chiar studiata! vei castiga mult! As putea sa adaug in plus ca negarea nu-i o solutie, insa valorificarea pozitiva a instinctului tau , nu doar iti va rezolva problema, ci iti va aduce si beneficii pe masura!
Cum poti valorifica pozitiv arta ta de a discuta in contradictoriu? eu as putea enumera cateva moduri, insa raspunsurile pe care o sa ti le dai tu vor fi mult mai valoroase, mai ales dupa ce o sa citesti si goleman! 🙂
Cum v-ati organiza programul unei zile de instruire,dupa ce ati identificat,in prealabil,nevoile de training la nivelul departamentului de vanzari ale unei organizatii care va solicita consultanta?
Dupa indentificarea nevoilor urmeaza partea de organizare a trainingului propriu zis. Urmez de regula urmatorii pasi:
1. identific problemele si introduc in tematica subiecte sau exercitii care vor conduce la rezolvarea problemelor
2. in functie de nivelul general al participantilor aleg exercitii corespunzatoare
3. adaptez exercitiile si tematica la profilul organizatiei
4. fac un experiment: sun la ei si incerc sa cumpar ceva fara sa spun cine sunt (testez situatia reala/ nivelul real)
5. adaptez cursul, in functie de durata livrarii si de specific (adica centrez cursul pe clienti mari, pe negociere, pe nlp, pe construiera de relatii, pe tehnci vanzari…etc)
6. studiez in plus si in masura in care este necesar abordez teme specifice sau concep noi exercitii!
7. Tot ce am spus se va adapta in timpul cursului! (am tematici de rezerva, exercitii de rezerva) Uneori se poate intampla sa nu le am la mine…insa sigur le am in minte 🙂
sper ca este lamuritor 🙂
Buna dimineata. Sunt Constantin si muncesc intr-o fabrica cu peste 1000 de angajati, cu program de 8 ore pe doua schimburi.De aproape un an sefii ne tot preseaza ca vinerea sa stam 12 ore. Aproape toti s-au resemnat , doar sectia noastra unde sunt noxe mai mari nu. Acum au inceput sa ne constrangasi pe noi, care suntem aproape 50 si pana la urma cred ca nu avem incotrosi nu scapam nici noi. Intrebarea mea este ca ne pot obliga si noi nu putem sa-i impiesicam? Sindicatul e penetrat tot de conducere
Va multumesc pentru atentie
Nu va pot obliga dovada stand faptul ca cel mai probabil nu v-au dat nimic scris in aceast sens! Daca sindicatul nu-si face treba ramane ca singura solutie ITM (Inspectoratul Teritorial de munca)
Va multumesc pentru raspuns, si tin sa va anunt ca dupa ce am negociat la greu intr-o sedinta, sa lucram sambata pe 2 schimburi pana se aduce la zi graficul cu onorarea comenzilor, dupa care se revine la programul normal. Vom trai si vom vedea
Mi-a placut f. mult articolul tau despre vampiri. E…super! Felicitari, tine-o tot asa!
cu mare placere 🙂
Ce fel de traininguri aveti in sport, in ce domeniu. Eu sunt microbiolog pot sa ofer cursuri de microbiologie si protectia mediului, si igiena, si cat se poate castiga din aceste traininguri
in sport nu avem cursuri, iar legat de domeniul microbilogie nu am cunostine. Puteti vedea aici cat castiga un trainer: http://www.marian-rujoiu.ro/cat-castiga-un-trainer/
Buna seara,
Vreau sa ma inteleg mai bine cu noua mea colega de serviciu. Eu mi-am facut deja o idee despre ea si anume: nu-si da interesul in activitatea noastra, eu sunt mai veche si ar trebui sa o „invat” si pe ea numai ca am impresia ca nu am cu cine discuta. Am avut mai multe colege si mereu am fost „angajata veche” si am inceput sa cred ca binele general al locului de munca este sarcina mea. Nici eu nu reusesc sa comunic ce trebuie cum trebuie … si ma gandesc ca poate e vina mea ca nu ne intelegem, datorita atitudinii mele. Ultimul conflict cu ea a fost ceva de genul: ma intorc din concediu si aflu ca ea nu s-a ocupat de o sarcina importanta in lipsa mea; desi putea intreba alte colege despre pasii necesari pentru a sfarsi cu bine sarcina, ea a ales sa nu faca absolut nimic si eu am fost nevoita sa fac acea sarcina. Nu m-a deranjat ca m-am ocupat eu de aceasta, ci faptul ca nu a incercat sa faca ceva, bineinteles i-am reprosat acest lucru si atitudinea ei m-a iritat foarte rau incat s-a ajuns la o cearta urata. Cum sa procedez sa ma inteleg cu ea?
Sper ca nu am fost prea vaga.
Multumesc,
Florina
Florina,
cred sincer ca aici nu ai nici o vina! Este greu sa fii cea veche care-i instruiește pe cei noi! Asemnea probleme, de regula se rezolva cu ajutorul mangamentului. Tu ești un fe de leader informal și te felicit pentru acest lucru. Continua munca pe care o faci, pe care probabil o faci bine, cere insa managerului să intervina in asemenea situații. Este clar ca noua ta colega nu va aprecia această abordare! Daca este un om de calitate, va intelege, va tine putin supararea insă ii va trece!
In mod normal, managerul ar fi trebuit sa se autosesizeze! Atrage-i putin atentia asupra acestui aspect și cere-i ajutorul!
Nu ai fost prea vaga 🙂 Problema enuntata de tine este destul de specifica 🙂
Multumesc pentru sfaturi, eram realmente disperata insa mi-am gasit un alt job, mult mai bun si nu mai sunt nevoita sa o ‘inghit’ pe colega mea.
Succes in continuare!
Florina
poate citesc si managerii raspunsul tau! Vor intelege in acest fel ca prin tolerarea lenii si a incompetentei vor pierde oamenii buni!
Salut,
Sunt intr o situatie delicata..m am format sa ajut si sa sustin pe cei din jur , dar cred ca risc sa ma trasform acum intr unul din VAmpirii d care pomeneai m devreme. Am ramas slujba acum ceva vreme, am sustinut pe altii , posibil din teama sa vad ce e cu mine in primul rand . acum m am indepartat de prieteni, evident si caut orice gen de sprijin, ne mai reusind sa ma sustin singur. cum sa ies din impas? stiu prin incredere in fortele proprii, doar ca nu le mai gasesc. m am risipit f tare si acum ma regasesc f greu si au aparut si depresiile de rigoare.
vreun sfat ? cu multumiri
Lucian, iti recomadn sa parcurgi cateva etape din partea a doua a articolului despre vamipiri:
Trage aer în piept și exersează tu pentru cel putin 7-14 zile schimbarea pe care ți-o dorești. Dacă ar fi să-l citez pe Ghandi: ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” A te schimba nu înseamnă a te situa la polul opus, ci pur și simplu poți oferi un exemplu. Ai nevoie în primul rând să gândești pozitiv. Îți poti fi utile o serie de resurse precum:
a. Vizionează filmul ”The secret” (http://www.thesecret.tv/)
b. Citeste ”Ghidul Tips & Tricks pentru a fi mai fericit”. Se poate descărca gratuit de aici: (http://www.traininguri.ro/ro/ghid-tips-tricks-pentru-a-fi-mai-fericit/
c. Participă la evenimente, cursuri, conferințe, citește și înconjoară-te de oameni care îți pot oferi energie pozitivă, încredere, succes. Oferă-ți ție acele experiențe care îți dau ocazia să devii tu schimbarea pe care o vrei
Pingback: raspuns – cum imi aleg trainingul potrivit? | blog - Marian Rujoiu
Pingback: raspuns pentru smaranda- copil – autoritate- mama | blog - Marian Rujoiu
As dori sa primesc si eu un raspuns la intrebarea: Cum sa ma inteleg mai bine cu seful? Nu stiu exact ce mi-ati putea spune, dar poate sunt anumite lucruri care-mi scapa din vedere!
Multumesc
Multumesc pentru intrebare! Gasesti raspunsul tau prin click aici
Pingback: Video raspunsuri – intrebare salesman legat de ofertare | blog - Marian Rujoiu
Bună ziua,
Dacă nu ai idei, dar vrei să faci ceva, care să – ți fie potrivit în viață, de un se poate începe .
Dacă în viață , nu ai o orientare către ceva , dar vrei să lucrezi cu cineva , cum faci.
Cu considerație
ilie
@ Iliuta,
Nu exista oameni fara idei, iar diferenta intre cei care fac afaceri si cei care nu fac este in primul rand ca cei care fac afaceri au incercat, au riscat si s-au luptat pentru afacerea lor pana au reusit.
Nu exista o reteta a succesului. Fiecare individ este diferit si atunci diferita va fi si afacerea pe care o conduce. Un bun prieten ma intreba „ce afacere merge pe timp de criza”? Orice afacere poate prospera, chiar si un start-up, daca asupra ei actioneaza un cumul de factori benefici:
– ai o idee buna
– ai un plan pe termen lung, cu masuri pentru cazuri neasteptate la care totusi te astepti 😛
– ai o echipa buna
– ai un consilier bun
– ai finantare (aport personal, investitor sau creditare in conditii bune)
Problema cea mai mare a micilor investitori este ca privim afacerile ca fiind „o alternativa la un job, in care eu cu mine si myself o sa lucrez acelasi lucru dar pe mai multi bani”. De aici incep problemele, cand iti dai seama ca tu ca individ nu ai suficient timp in cele 24 de ore ca sa faci toata treaba dar nu mai ai nici aportul echipei in care lucrai si stabilitatea financiara a salariului.
Sugestia mea:
– gaseste un domeniu de activitate care sa iti placa, in care sa iti doresti sa fii cel mai bun; in zadar gasesti o nisa daca nu te pricepi (si nu ai suficient de multi bani ca sa ii angajezi pe cei care se pricep)
– gaseste niste oameni ca tine, cel de la punctul de mai sus, si uniti-va fortele (2 oameni de afaceri cu aceleasi interese fac intotdeauna mai mult decat 1+1, se completeaza si se corecteaza reciproc)
– faceti un plan de afacere cat se poate de complet si cat se poate de pesimist pentru cel putin 2-3 ani; daca tot da cu plus, atunci s-ar putea sa merite
– cautati furnizori pentru ce aveti nevoie si obtineti cu ei precontracte de furnizare, conditii cat mai bune de pret, insa nu va aruncati de la inceput sa obtineti exclusivitatea (s-ar putea sa nu faceti fata cerintelor de exclusivitate si sa ramaneti cu marfa pe stoc dupa expirarea contractului de exclusivitate)
– cautati potentiali clienti mari, interesati de serviciile voastre, si obtineti si cu ei precontracte; oferiti-le conditii bune, de prelansare, dar fara a uita ca totusi este o afacere din care trebuie sa ai profit
Daca reusesti pasii de mai sus, deja ai o afacere pregatita. Mai trebuie doar sa o pornesti. Aici insa vei avea nevoie de resurse umane si financiare. Daca ai deja precontractele de mai sus, cu siguranta vei gasi un investitor (privat sau banca) de unde sa obtii banii si apoi sa iti angajezi oamenii de care ai nevoie. Daca nu ai suficiente fonduri, risti sa nu poti face fata rulajului de marfa sau clientilor nemultumiti care isi doresc banii inapoi.
Afacerea ideala (parerea mea) este cea in care iei un abonament lunar pentru o durata prestabilita (12-24 luni, gen telefonia mobila). Ai un venit relativ stabil, pentru o perioada relativ cunoscuta de timp, care iti permit sa iti planuiesti din timp strategia de dezvoltare a afacerii, dar si strategia de pastrare a clientilor.
Afacerea cu investitie minima este cea in servicii de consultanta in care „vinzi” experienta si cunostintele echipei tale. Ai nevoie doar de un sediu, niste calculatoare, un telefon/fax, internet. Poti sa vinzi si fara sa ai asa ceva, insa credibilitatea ta creste atunci cand clientii stiu unde si cand te pot gasi fara sa te caute prin tara. Aceasta afacere poate fi si cea mai prospera, pentru ca de cele mai multe ori este greu sa compari consultanta oferita de 2 oameni si, daca esti bun, vei fi recomandat de clientii tai si altor clienti, care vor prefera sa aleaga recomandarea unui prieten decat sa se lege la cap cu un necunoscut pentru a scuti cateva sute de euro.
Succes!
observ ca esti o resursa valoroasa pentru blogul meu 🙂 si implicit pentru mine! Iti multumesc pentru comentariile cu adevarat pertinente!
dupa ce m-am infruptat cu ce am apucat sa vad sau sa citesc pe blogul tau si pe Extreme Training, macar atat sa fac si eu 🙂 sunt departe de a fi profesionist in domeniu, cu atat mai putin expert, dar daca experienta mea poate ajuta pe cineva, asa cum experienta ta ne ajuta pe noi toti, atunci nu pot decat sa ma bucur
pozitia ta a fost a unui adevarat profesionist. Indiferent ce vei face vei avea succes!
Mi se intampla foarte des, dupa o intalnire fie cu Dir General al unei companii, fie cu alt tip de Dir..Economic, de Dezvoltare, sau Administratorul companiei, dupa ce totul pare ok, chiar daca exista o colaborare cu o companie ce presteaza serviciul oferit de firma pe care o reprezint, acestia sa ceara o oferta de pret de la firma mea pt aceste servicii.
Pana aici nimic rau, sau iesit din comun…problema apare la pasul urmator;dupa ce trimit oferta(pe mail), dupa un anumit timp in care „se compara se analizeaza sau se hotarasc” orice nume ar purta acest timp de decizie, de multe ori concluzia a fost aceeasi – s-a discutat cu colaboratorul actual, probabil s-a aratat oferta companiei mele si acestia au redus costurile pentru a nu pierde clientul, iar eu, raman cum s-ar spune „cu buza umflata”.
Intrebarea mea este urmatoarea : Ce pot face pentru a evita aceasta situatie si in ce pas ? Intalnire, Ofertare, inaintea ofertarii si cum sa pun problema ca nu sune asemenea unei ofense etc. ; sa fie cat mai uman si corect fata de ambele parti.
raspunsul video il gasesti apasand aici
Salesman,
O strategie pe care o aplic in astfel de situatii este sa ofer mai mult decat ce (ma gandesc eu ca) ofera concurentii. Daca oferi un serviciu (sau produs) x la pretul y, sigur se va gasi cineva care sa ofere acelasi lucru la un pret mai mic. Recomandarea este sa faci o oferta mai complexa, sa adaugi niste servicii in plus (gen intretinere, mentenanta, consultanta), ceva ce oricum vei fi nevoit sa faci, dar astfel oferta ta creste prin continut si credibilitate. Mai mult, daca prospectul tau va cere o oferta similara de la actualul furnizor, chiar daca pretul pe care il va obtine este mai mic, este posibil sa fie un pic suparat ca nu a beneficiat de aceste extra servicii (pe care tu le pui in oferta ta „standard”) si pana acum.
Un exemplu concret: un website de prezentare (5 pag HTML, bla bla) poate sa coste intre 100-500 de euro. Daca eu iti spun 300, sigur cineva poate sa oferteze la 250 si sa obtina contractul. Insa daca eu iti ofer un pachet la 500 de euro care contine site, logo, carti de vizita, reclama Google, 10 ore consultanta gratuita inclusa, hosting gratuit, etc (ai prins ideea), cineva care ofera doar site-ul la 250 de euro nu mai este asa tentant. Aceste servicii oricum le vei oferi, poate pentru un extra cost de 50 euro, poate gratuit chiar (ca sa pastrezi relatia cu clientul). In plus, lasi impresia inca de la inceput ca vrei o relatie de durata, vrei sa te implici activ in desvoltarea si administrarea site-ului, ceea ce denota dorinta de a stabili o relatie win-win, nu doar sa vinzi un serviciu/produs si apoi nu mai raspunzi la telefon.
Succes!
Cum sa negociez cu mama mea sa nu-mi mai submineze autoritatea in fata copilului? Sau asta nu se negociaza?
buna intrebare, o sa-ti raspund 🙂
gasesti raspunsul la intrebarea ta accesand acest link http://www.marian-rujoiu.ro/2010/10/raspuns-pentru-smaranda-copil-autoritate-mama/
sper sa-ti placa si sa ai rezultatele dorite!
Buna Marian,
Sunt interesata sa-mi creez o strategie in domeniul formarii profesionale la societaTea unde lucrez.
Ce cartI/materiale imi poti recomanda? Bineinteles ca sunt interesata si de subiectul „politici” de RU.
As dori niste informatii cu grad redus de generalitate si care abordeaza subiectul in pasi concreti. Multumesc!
strategie de formare pentru tine sau pentru angajati, nu mi-este foarte clar!
Pentru angajati…:)
Pingback: tainele creierului uman – cum sa te automotivezi mai usor? | blog - Marian Rujoiu
Buna Marian
Mai putea ajuta sa ma las de fumat,sau macar sa il mai reduc?
Hai sa-ti spun eu care e problem : prea multi sefi, frate, prea multi cu mapa si prea putini cu sapa. Daca aia cu mapa ar fi si destepti, daca i-ar duce mintea, ar aprecia un angajat destept, inteligent care are potential, care nu fura, care e loial; dar voi nu !!!!!cum sa stea subordonat unu care e mai doxa ca tine ? sa -ti iasa in prezenta lui prostia ta in reliaf ? nu!!!!!!!!! asa ca ii faci frumos sicane, nu-i dai salariu, nu-i dai responsabilitati (il faci din sef depozit gestionar ) ca sa-i arati ca e prost si ala isi pune demisia dupa 23 de ani de munca in acelasi institut !!!!! cu articolul 79 CM ca sa se stie ca nu mai da pe acolo in viata lui si ca demisia nu a fost pusa la misto !!!! apoi o i-a de la 0 in alta parte la 40 de ani ca asa conduc ‘dasteptii” firma . Si scuza-ma – tot angajand „mai prosti ca ei ” firma s-a dus draq-ului. Astia sunteti, voi care ne dati lectii de „negociere” ; frate tehnica mea au fost 23 de ani de munca ! Am plecat de jos si am luat institutul ala la propriu de la subsol pana la et 3 !
@ no name
Nu inteleg exact care iti este supararea , dar e ok, poate ai dreptate in ceea ce spui!
lili eu m-am lasat pur si simplu
nu e greu am zis gata si asta a fost pe 11 dec.2009 a fost ultima tigara …si barbatul meu fumeaza in continuare………..
@ lili
Legat de fumat, recunosc ca este un domeniu care ma intereseaza. Am incercat si eu pe mine tehnici nlp, insa am avut blocaje, au aparut anumite conflicte dintr-un simplu motiv, nu-mi doream cu adevarat. Prima intrebare aceasta ar fi, iti doresti cu adevarat?
@ Lili, @ Marian
Renuntatul la fumat poate sa vina doar de la creier. Insa pentru a reusi ai nevoie de un climat propice, fara stres, fara alergaturi, fara probleme financiare, pentru ca renuntatul la fumat in sine va dezechilibra acest mediu propice. Cu cat esti mai linistit si mai relaxat, cu atat acest dezechilibru se va simti mai putin in tine si astfel vei putea sa renunti complet si definitiv la fumat.
Mai exista si varianta cu vestile proaste de la medic pe care nu o doresc nimanui…
Mediul propice de mai sus e insa greu de realizat. Multi reusesc pentru o perioada si atunci renunta la fumat, insa dupa cateva luni stresul revine si fostul fumator redevine fumator.
Sunt multe de spus despre motivele pentru care oamenii fumeaza si, intamplator sau nu, este unul dintre domeniile cu care imi castig un ban de paine. Mai precis, vand tigari electronice. As putea sa iti insir o sumedenie de motive si motivatii pentru care „tigara electronica este cea mai buna metoda de a renunta la fumat” insa ma voi abtine. Vei gasi pe forumuri pareri pro si contra, asa cum vei gasi oameni care spun dupa vreo 10-20 de ani de fumat ca se pot lasa oricand…
Ca sa scurtez:
– cea mai simpla si mai ieftina metoda de a te lasa de fumat este… sa iti convingi creierul
– exista in farmacii o tinctura (solutie picurabila) pe care o picuri sub limba de fiecare data cand simti nevoia sa fumezi; se spune ca in 7 zile renunti la fumat cu ea
– plasturii si guma cu nicotina nu ii recomand, au mai multe efecte asupra stomacului decat ar trebui
– tigara electronica NU este o metoda de a renunta la fumat (decat combinata cu metoda 1 de mai sus, caz in care nu merita investitia); tigara electronica este o metoda de a fuma mai ieftin si mai sanatos si este un instrument pentru cei care raspund la intrebarea lui Marian „iti doresti cu adevarat [sa renunti la fumat]” cu un „mnu” soptit sau cu un „NU” raspicat
Exista un site mondial dedicat luptei impotriva fumatului:
http://ro-ro.help-eu.com
Vei gasi acolo informatii care sa te ajute sa te convingi sa renunti la fumat, chiar si un hotline gratuit la care sa vorbesti cu un consilier.
Succes!
Buna ziua,
Am participat la 3 interviuri pentru postul de agent de vanzari din cadrul unei firme mari din orasul nostru si pe data de 1 sept 2010 sunt programata la interviul final cu managerul general si urmeaza sa negociez salariul.Responsabilitatile si cerintele sunt foarte mari pentru functia de agent vanzari,mi-am dat seama de acest lucru in urma testelor la care am fost supusa si anume:test logica,personalitate,tehnoredactare contra cronometru,contabilitate primara,intocmire documente specifice departamentului achizitii,teste de matematica,geometrie,fizica,engleza comerciala,scris si vorbit nivel avansat,word,excel,date tehnice depsre produsele comercializate de ei.Nu au fost foarte expliciti in ceea ce priveste fisa postului,nici ei nu stiu care sunt principalele atributii ale noului agent de vanzari sau cel putin nu mi-au oferit f multe detalii in acest sens desi am insistat .Am fost intrebata de salariul de la fostul loc de munca si am observat o mirare pe fetele lor cand au auzit ce remuneratie primeam.Acum m-am interesat in vederea obtinerii informatiei privind nivelul de salarizare in acest domeniu in orasul nostru si media este de 700 euro.Eu am avut ultimul salariu de 650 euro asa ca dupa reactia lor la auzirea acestei sume nu cred ca ei ating acest prag in salarizarea unui agent de vanzari.Am reusit sa aflu de la ei ca urmaresc sa ofere doar salariu fix pentru noii agenti ,nu mai vor sa mearga pe varianta de fix si comision.Va rog foarte mult sa ma indrumati cum sa negociez cu ei salariu,sunt foarte dezorientata si imi doresc foarte mult sa nu ma vand ieftin si sa fiu realista.Mi-as dori sa reusesc sa obtin un salariu mai mare de 500 euro.Va multumesc anticipat.
Mirela, inteleg ca maine este ziua cea mare! Despre negocierea salariului am scris un articol http://www.negociatorul.ro/negocierea-salariului/
Acest articol este mai mult pentru mariri de salariu, insa uitandu-ma pe el mi-am dat seama ca intr-un fel sau altul se aplica clar si in situatia ta. Citeste-l cu atentie si poate-ti mai vin idei in plus.
Apoi legat de salarizare, e putin diferit cum vor ei, anume acordarea unui fix, este in acelasi timp un factor de stabilitate.
Daca ar fi totusi sa-ti ofer suplimentar si cateva sugestii as enumera:
1. cere un salariu cu putin mai mult decat te astepti sa primesti
2. sa ai o atitudine increzatoare in tine si degajata (atentie sa nu pari aroganta)
3. important ar fi fost sa afli si care este politica lor salariala (in cifre)
4. avand in vedere situatia economica actuala, este posibil sa te preseze, sa accepti un salariu mic, aici ai doua variante: 1. accepti sau presezi si tu (cu un risc oarecare)
5. DAca nu iti convine deloc ce-ti ofera, roaga-si sa-ti spuna care este totusi maximul pe care ti l-ar putea oferi (negociaza si pe ultima suta de metri) si apoi spune-le ca o sa te gandesti
6. si ca ultima varianta, daca nu-ti convine ce-ti ofera si nu ai de gand sa accepti oferta lor, mai fa o incercare. dupa 3-4 zile suna-i si spune-le minimul pentru care esti dispusa sa te duci la ei si-i rogi sa te contacteze daca-si modifica oferta.
Mai sunt multe alte lucruri care ti-ar putea fi de ajutor, insa nu vrea sa te incurc. Ar fi limbajul ochilor sa vezi cand ei iti spun adevarul sau nu, ar fi asezarea la masa, in incapere, ce ton sa folosesti, etc. Mi-ar trebuie macar vreo doua zile de curs pentru aceste lucruri. 🙂
sper sa-ti fie de folos si multa bafta
🙂
Am ajuns aici dintr-un complex de imprejurari pe care cred ca-l intelegi.
Am putea sa gasim o cale de colaborare in promovarea ideii de gestiune automata a comunitatilor de locuinte cu costuri comune?
Implicit a serviciilor de tip SaaS?
Sau a unei aplicatii informatice numita CRM inexistenta in administratia publica romaneasca?
Felicitarile mele pentru raspunsul dat lui Bachus !
Intrebarea mea: Ce te faci cand vinzi un produs virtual ca mine? Eu vand practic instrumentul prin care o afacere se poate dezvolta. Am observat ca oamenii sunt mai speriati de criza decat copii mici de Babau. Nu indraznesc sa investeasca in propria lor afacere, desi le arat rezultate excelente. Ceva sfaturi te rog? Poate o strategie ?
Seara frumoasa !
@ Bachus
Pana fac un material video…am scris un articol pe marginea intrebarii, il gasesti la acest link
http://www.marian-rujoiu.ro/2010/03/17/cum-negociem-daca-suntem-cumparatori/
Va multumesc ca ne ajutati in negociere.
Eu nu vand,eu cumpar marfa. Problema mea este ca atunci cand am nevoie de marfa si sun eu furnizorul sa vina la mine cu marfa ,imediat creste pretul,transportul cade in sarcina mea ,termenul de plata devine mai scurt ,etc.Sfatuiti-ne si pe noi cum sa negociem ,nu numai pe vanzatori .
Primul raspuns este aici: Cum negociem daca suntem cumparatori- Negocierea in achizitii
Al doliea raspuns sta in toate tehnicile prezentate pe blogul meu in sectiunea negociere, pentru ca toate tacticile, de regula, se pot aplica si in sens invers
uite chief,
pentru prima data m-am hotarat sa merg si eu la un training, dar am o nelamurire: cum aleg un training care sa mi se potriveasca?
asta cred ca e prima intrebare care ar trebui sa-i vina in minte unui participant la traininguri si as fi bucuros daca mi-ai raspunde =)
Care ar fi tema cu cea mai multa bibliografie si cel mai usor de realizat lucrare de disertatie avand urmatoarele teme:1. Originea, obiectul şi scopurile negocierii
2. Domenii principale de negociere (politic, diplomatic, economic, militar etc.) şi caracteristicile acestora
3. Negocierea politică
4. Negocierile politico-diplomatice
5. Negocierea economică
6. Negocierea socială
7. Şcoli şi teorii (curente teoretice) în domeniul negocierii
8. Fundamentele, principiile şi cerinţele negocierii
9. Stiluri de negociere
10. Stilul cooperant de negociere
11. Stilul competitiv în cadrul negocierii
12. Stilul rezolvitor de probleme în cadrul negocierii
13. Rolul creativităţii în cadrul negocierii
14. Compromisul şi concesia în negoicere
15. Respectarea intereselor celeilalte părţi în cadrul negocierii
16. Procesul de negociere şi etapele sale
17. Planul de negociere
18. Pregătirea pentru negociere
19. Tehnici de negociere competitivă
20. Tehnici de negociere cooperativă
21. Tehnici conflictuale de negociere
22. Tehnica falsei oferte in negociere
23. Tehnica apelării la autoritatea superioară în negociere
24. Tehnica retragerii ofertei
25. Tehnica băiat bun – băiat rău în negociere
26. Instrumente sociologice de determinare a calităţilor necesare unui negociator
27. Tehnici murdare de negociere
28. Tehnica diversiunii în negociere
29. Tehnici de şantaj şi ameninţare în negociere
30. Calităţile unui negociator eficient
31. Reguli de protocol (etichetă) pe timpul negocierii
32. Caracteristici ale unei comunicări verbale eficiente pe timpul negocierii
33. Punerea întrebărilor pe timpul negocierii
34. Ascultarea activă în cadrul negocierii
35. Ţinuta pe timpul negocierii
36. Comunicarea nonverbală în cadrul negocierii
37. Emoţiile şi influenţa acestora asupra negocierii
38. Cerinţe ale unei negocieri de succes
39. Bariere, frâne şi capcane în calea unei negocieri eficiente
40. Etica în negociere
41. Tipuri culturale diverse de negociere
42. Caracteristici ale negocierii pentru diferite culturi europene
43. Caracteristici ale negociatorului francez
44. Caracteristici ale negociatorului nord-european
45. Caracteristici ale negociatorului englez
46. Caracteristici ale negociatorului german
47. Caracteristici ale negociatorului rus
48. Caracteristici ale negociatorului american
49. Caracteristici ale negociatorului arab
50. Caracteristici ale negociatorului evreu
51. Caracteristici ale ale negociatorului asiatic
52. Caracteristici ale negociatorului chinez
53. Caracteristici ale ale negociatorului japonez
54. Cerinţe ale negocierii între diferite tipuri culturale de negociator
55. Mari negocieri – tehnici utilizate, rezultate şi învăţăminte
56. Mari negociatori
P0ate imi puteti da o solutie in caz de urgenta si in lipsa de timp Va multumesc anticipat. Cu deosebit Av. Andreea Gheorghiu
O intrebare la care am gasit raspunsuri partiale dar la care inca mai lucrez pentru a gasi un raspuns este:
context: esti un debitor cu restante mai vechi de 30 de zile acumulate in urma unui contract de credit in mijlocul crizei financiare.
Ce strategie ai aborda in comunicarea cu un debitor pentru a-l convinge sa iti achite?
M-am intalnit cu situatia in care am de-a face negociatori care nu negociaza. Acesti parteneri joaca foarte dur si nu-mi dau seama cum sa abordez situatia.
As vrea sa stiu cum anume stiu daca mi-am ales cariera potrivita. Sau cum pot sa fac sa fiu cel mai bun in ceea ce fac?
Multumesc
Salut Vlad!
Ideea este simpla, daca inca nu stii, insemana ca probabil nu ti-ai ales cariera potrivita.Atunici cand vei gasi ce ti se potriveste cu siguranta vei simti acest lucru. Iti recomand sa citesti si acest articol despre sensul vietii noastre